Neden insanlar birbirine "hocam" diyor?

Herkesin birbirinden öğreneceği bir şeyler olduğu için "hocam" kelimesi bi' hoş geliyor :) Bir şeyi ben bilmem, sen bilirsin. Senin bilmediğini de ben bilebilirim. Forumlar bilgi paylaşım platformu olduğu için uygun bir hitap şekli.

Ek olarak @SypeR hocamızın da dediği gibi (yine söyledik) daha samimi bir kelime.
 
Daha önce de konu açılmış, fakat anlamıyorum. Bu kelimenin etimolojisini bana anlatabilecek olan var mı? Hocam diye hitap şekli ne zaman ortaya çıktı? Beyler falan diyorlar bir de. Bazen ona da anlam veremiyorum. Sosyal'e özel bir şey mi?

Ne diyelim hocam? Var mı tavsiyen?
 
@Yener K. Hocamın getirdiği bir alışkanlık bana, onun dışında mesela bir sorun konusunda birine yardımcı oluyorsam veya o bana yardımcı oluyorsa ona sorunun ne olduğunu öğrettiğim için bir öğretmenine teşekkür eder gibi hocam diyor. Yani hocam kelimesi daha çok öğretene denilebiliyor.
 
Kullanıcıların iletişiminde birbirine saygı babında kullandığı, internette geçmişten günümüze süregelip, dilimize yerleşmiş olan nezih kabul edilebilecek hitap şekli. Aradaki samimiyetin rasyonel tutulması adına çok da sıcak sayılamayacak bir hitap biçimi olduğunu söyleyebiliriz.

Denilenin aksine çok da samimi olmadığını düşünüyorum; ama bu da aradaki samimiyeti mesafelendirmek adına güzel bir durum. İnternet ortamında yılışıklık derecesine evrilecek samimiyeti az da olsa sınırlandırıyor. "Hocam" bu mesafeyi daha kibar bir yaklaşımla "siz" kadar olamasa da iyi bir şekilde sağlıyor.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı