Neden kimse low level programlamaya yönelmiyor?

Konuya o kadar cevap yazılmış. Bir Allah'ın kulu da dememiş ki C/C++ Low-Level değil diye.

Low-Level Programming Language Binary oluyor. C/C++ ise Mid-Level sınıfına giriyor.

Bunlar ise oldukça popüler diller. Masaüstünde kullandığın neredeyse tüm yazılımlar bunlarla yazıldı. Sadece amatörler için uygun değil.
Herkes beğenmedim atmış ama gerçekten mid level olduğunu bilmiyorlar. Diğer dillere göre en okunabilecek low levele en yakın mid level denebilecek bir dil. Mesela Python'un 56 saniyede yaptığı hesaplamayı 10-13 saniyede yapabildi. O seviyede bir dil. Aynı hesaplamayı çok daha kolay ve okunabilir dil olan C# ise 15-17 saniyede yapabildi. C#'ın tek dez avantajı (ki bu da en nefret ettiğim yanı) IL'e compile edilmesi. Ama günümüzde bunu cep yakacak şekilde ortadan kaldıran yazılımlar var. Ancak bunu her release'de yapmak gerekiyor.

Üstünden çok zaman geçmiş ama Low-Level işlerle uğraşan tecrübeli biri olarak açıklama yazmak istedim. Böylelikle merak eden arkadaşlar faydalanabilir.

C dili mid-level bir dil olarak sınıflandırılır. Bunun sebebi hem low-level hem de high-level dillerin özelliklerini barındırmasından kaynaklı. Eğer gömülü sistemlerde doğrudan donanım ile çalışacak şekilde kullanırsanız aslında low-level bir dil gibi oluyor. Ben bu şekilde kullanıyorum ve tecrübelerim daha çok gömülü sistemler üzerine.

Tercih edilmeme sebebi aslında tercih edilmiyor oluşu değil. Siz göremiyorsunuz. Piyasada ilanların tamamı, internetin de artık heryerde olmasından kaynaklı olarak Web Application dillerinde. C/C++ gibi diller Türkiye'de arkadaşların da bahsettiği gibi ağırlıklı olarak savunma sanayi sektöründe. Bunun sebebi savunma sanayinde gömülü sistemlerin mecburi olarak kullanılması (Evet, bizim sivri zekalar ellerinden gelse onu da Web Application ile falan çözmeye çalışırlar ama bu başka bir konu...). Onun dışında pek C/C++ ilanı göremezsiniz. Yurtdışında ise; savunma ve uzay sanayi yanı sıra (zaten onlara clearance olmadan girmek mümkün değil.) tüm ev aletleri, otomotiv, network cihazları, IoT ürünleri gibi daha birçok ürünü barındıran elektronik firmalarının ilanlarında C veya C++'ı zaruri olarak istediklerini görürsünüz.

İşin özeti; diller yapılacak işlere göre tercih edildiğinden ve Türkiye mühendislik ve Ar-Ge yönünden diğer ülkelere göre çok geri olduğundan burada iş imkanı olarak da bilen insan olarak da birilerine denk gelmeniz çok mümkün değil. Bu sebeple; bu sektöre adım atacak olan ve benden tavsiye isteyen herkese söylediğimi söyleyeceğim: Eğer savunma sanayinde çalışmak istemiyorsanız C ve C++ tercih etmeyin. Elbette nadir örnekler vardır, ben genel durumu söylüyorum.

Ayrıca şunu da belirteyim; Gömülü sistemlerde uzaktan çalışma imkanı neredeyse hiç bulunmaz. En fazla hibrit çalışma modeli vardır. Gömülü yazılımcı donanımın başında saç baş yolarak çalışacağı için donanımı eve göndermek yerine illa da ofise gel derler. Web/Mobile Application geliştiren firmalarda ise hibrit ve remote olanakları çok daha fazla oluyor. İnsanların son yıllarda yazılımcılığı tercih etmesindeki en büyük sebeplerden biri rahatlık olduğu için bunu da belirtmek istedim. Bu sebeplerden pek C/C++ developer göremiyorsunuz ve bundan sonra da zor görürsünüz gibi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı