Neden Linux kullanılmalı?

Neden kullanılması gerektiğini benim yazmam gerekmez zira hakkında çok az bilgim var.
Peki neden meşgul ediyorsun burayı diye sorarsan...

Linux hak ettiği desteği alsaydı, bazılarının (kim olduğunu anladınız) her konuda olduğu gibi yazılım konusunda da tekeline maruz kalmasaydı bugün bu konuda bu tartışmayı yaşamaz olurduk. Bunun yerine binlerce Linux destek sayfaları olurdu.

Yani kullanın ve kullandırtın.

Windows'tan Linux'a geçmeyi düşünüyorum. Artıları ve eksileri nedir, öneriri misiniz? Her yoruma açığım.

Yazılımla uğraşan bir insansan bazı durumlarda Windows'ta çalıştıramadığımız kodlar oluyor. Örnek vermek gerekirse Yolo vb. görüntü tanıma yazılımlarını Windows'ta çalıştırmaya uğraşmaktan o kadar yorulmuştum ki Linux'a geçiş yapınca ferahladım diyebilirim. Ayrıca özelleştirmeye açık olması ve düşük sistemlerde daha stabil çalışması da fikrimce artılarından. Eğer ki kenarda eski bir bilgisayarın varsa Linux içeren işletim sistemleri kurarak yazılım bilgisayarı olarak da değerlendirebilirsin benim gibi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Windows'tan Linux'a geçmeyi düşünüyorum. Artıları ve eksileri nedir, öneriri misiniz? Her yoruma açığım.

Ben eski bilgisayarımda geçtiğimde + olarak daha hızlıydı ama Windows'taki gibi exe dosyalarını açamıyordum bende Wine kurdum ve exe dosyalarını aktif edip öyle kullanmaya çalıştım ama çok zorlandım Windows gibi tıkla açayım değil bir kurulum mu yapacaksın? Paşa paşa terminale gireceksin onu hatırlamadığım kodlarla açıp kuracaksın buna ek olarak driverlarda var ekran kartıyla ses driverını 5 6 saat içinde sıfır bilgiyle kurmayı başardım ama ne oldu CS:GO gireyim dedim driverın eski sorunu. Ayrıca Windows'a geri dönmek istesen 2. bir bilgisayar olmadan Windows ISO'su hazırlamanda çok zor o yüzden köşeye bıraktım o laptopu en son macOS kurmaya çalışınca tırtladı.

Demem o ki yazılımla çok uğraşan biri değilsen bana göre uğraşılmaz.

Windows'tan Linux'a geçmeyi düşünüyorum. Artıları ve eksileri nedir, önerir misiniz? Her yoruma açığım.

Artıları Windows'tan daha hızlı ve sistemi güncellerken kullanmaya devam edebilirsiniz.

Terminal komutları ile uygulama yükleyebilir, kaldırabilir, sistemi güncelleyebilirsiniz. Eğer ben komutlarla uğraşamam diyorsanız aynı şeyleri arayüzle de yapabilirsiniz.

Eksi olarak Windows'un destek verdiği pek çok programı ve oyunu kullanamayabilirsiniz fakat bu programların alternatifleri Linux'ta mevcut ve Wine kullanarak pek çok Windows programını aynı şekilde playonlinux kullanarak da yine pek çok oyunu Linux'ta oynayabilirsiniz.

Linux'u sonuna kadar öneririm başlangıç olarak Linux Mint Xfce kurabilirsiniz.

Linux ile ilgili destek için buraya konu açabilir ya da internette biraz araştırma ile destek bulabilirsiniz elbette YouTube olmazsa olmaz.

Linux eğitimi için ise bir tutorial bırakıyorum:Linux Dersleri | Türkçe Linux Eğitimi

Windows'tan Linux'a geçmeyi düşünüyorum. Artıları ve eksileri nedir, önerir misiniz? Her yoruma açığım.
Birkaç sebep:

1. Hız ve performans: Güncel Linux dağıtımları, tarihin tozlu raflarına kaldırılmış Windows 7 ile neredeyse aynı şekilde sistemi kullanır.

2. Güvenlik: Linux açık kaynaklı olduğundan dolayı hatalar daha çabuk fark edilir ve hızla düzeltilir. Windows, Mac OS gibi işletim sistemlerinin güvenlik açıklarını Linux'ta olduğu gibi kolay bilemezsiniz. Anlamadınız belki ancak bu bir artıdır çünkü güvenlik açığı varsa Linux'ta daha erken fark edilir ve hızlıca kapatılır.

3. Uygulama kurma ve sistem güncelleme: Tüm uygulamaları depodan kurarsınız. İnternetten kurulum dosyası aramanız gerekmez. Orijinal ve güvenilir hâllerini kurarsınız her türlü. Ayrıca güncelleme yaparken aynı anda tüm uygulamalar güncellenir. Güncelleme yapılırken sistemi kullanmaya devam edebilirsiniz.

4. Özelleştirilebilirlik: Linux'ta masaüstünü ve tüm sisteminizi sonsuz özelleştirme erişimine sahipsiniz. Kullandığınız işletim sisteminin çekirdeğini bile kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

Son düzenleme:
Artıları - Eksileri:
Hafif olması, az kaynak tüketmesi ve hızlı çalışması, Windows da tam tersi bir durum var.

Güvenli olması her virüsün bulaşmaması bulaşsa dahi her güncellemede açığın hemen kapanması, Windows da güvenlik açığının kapanması için çok zaman alabiliyor.

Açık kaynak olması, Windows kapalı kaynak.

İstenildiği gibi özelleştirilmesi, Windows da özelleştirme çok azdır.

Lisansının orijinal ve ücretsiz olması crack yama vs içermemesi, Windows da lisans ücretli ücretsiz kullanımlarda sınırlı özelliklerin açık olması veya crackli demo kullanımların yaygın olması.

Office, Photoshop, PDF, video edit vb. alternatiflerinin bolca ve yaygın olması.

Telemetri bulunmaması, Windowsda arka planda kişisel verilerin veya hangi verilerin alındığı bilinmeyen veriler çekip alma şüphesinin var olması. Linux'da mahremiyetin var olması.

Linux da artık hemen hemen her oyun açmakta ancak Online oyunlarda sorunlar ve açmama durumlarının olması, Windows da ise tam oyuncu dostu bir işletim sistemi olması.

Windows'un kullanım alışkanlığı ve basitliğin olması, Linux'da Terminalin genişçe kullanılması. (Linux Mint, Manjaro, Pardus gibi hariçtir bunlarda mağaza var terminal kullanmadan rahatça program kurulabilir. Windows'tan daha basit diyebilirim.)

Kısacası orijinal, ücretsiz ve Güncelleme desteği alan ve yalnızca sana ait olan işletim sistemidir. Windows Microsoft şirketine aittir ve lisans edinerek bu işletim sistemini almazsınız sadece güncelleme desteği sonlana kadar kullanım hakkı elde edersiniz. Destek kesilince sisteminiz ölür kapalı kaynaktır. Yeni sistem çıkarırlarsa ve eski lisansın yeni sistemde kullanma izni verdikleri sürece kullanabilirsiniz. Bu döngü windows da böyle sürer gider.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı