Artıları - Eksileri:
Hafif olması, az kaynak tüketmesi ve hızlı çalışması, Windows da tam tersi bir durum var.
Güvenli olması her virüsün bulaşmaması bulaşsa dahi her güncellemede açığın hemen kapanması, Windows da güvenlik açığının kapanması için çok zaman alabiliyor.
Açık kaynak olması, Windows kapalı kaynak.
İstenildiği gibi özelleştirilmesi, Windows da özelleştirme çok azdır.
Lisansının orijinal ve ücretsiz olması crack yama vs içermemesi, Windows da lisans ücretli ücretsiz kullanımlarda sınırlı özelliklerin açık olması veya crackli demo kullanımların yaygın olması.
Office, Photoshop, PDF, video edit vb. alternatiflerinin bolca ve yaygın olması.
Telemetri bulunmaması, Windowsda arka planda kişisel verilerin veya hangi verilerin alındığı bilinmeyen veriler çekip alma şüphesinin var olması. Linux'da mahremiyetin var olması.
Linux da artık hemen hemen her oyun açmakta ancak Online oyunlarda sorunlar ve açmama durumlarının olması, Windows da ise tam oyuncu dostu bir işletim sistemi olması.
Windows'un kullanım alışkanlığı ve basitliğin olması, Linux'da Terminalin genişçe kullanılması. (Linux Mint, Manjaro, Pardus gibi hariçtir bunlarda mağaza var terminal kullanmadan rahatça program kurulabilir. Windows'tan daha basit diyebilirim.)
Kısacası orijinal, ücretsiz ve Güncelleme desteği alan ve yalnızca sana ait olan işletim sistemidir. Windows Microsoft şirketine aittir ve lisans edinerek bu işletim sistemini almazsınız sadece güncelleme desteği sonlana kadar kullanım hakkı elde edersiniz. Destek kesilince sisteminiz ölür kapalı kaynaktır. Yeni sistem çıkarırlarsa ve eski lisansın yeni sistemde kullanma izni verdikleri sürece kullanabilirsiniz. Bu döngü windows da böyle sürer gider.