Neden Linux kullanılmalı?

Öyle bir şey yok mu? O zaman bunca haberler ve isten cıkarmalar öylesine anladım. Yapay zeka gelistiren sirketler zaten kar etmiyor bu bilinen bir şey? Mesela OpenAI arkasında Microsoft olmasa nereye kadar dayanır? Google bu kadar büyük olmasa nasıl zararı göze alır? Claude arkasında bildigim kadarıyla Amazon var. Kısacası büyük sirketler bu şeyleri elbette göze alacak. Yapay zeka bambaska bir çağ açıyor. Ve bu çağa katılmazsak zaten 3. dünya ülkesiydik tamamen o klasmanda kalacağız. İşletmeler de yapay zekayı en az entegre eden ülkelerden birisiyiz diye bir yerde okumuştum. Bizim millet AI balon yavv dediği sürece daha çook geri kalırız.

Teknoloji firmalarindaki isten cikarmalarin, kaynagi reddit olan ve sektoru muhtemelen bilmeyen senin gibilerin iddia ettigi gibi "AI yazilimcilarin isini elinde alacak" zirvasiyla alakasi yok.

Bunu soyluyor olmam, AI bos istir, devrim degildir, yatirim yapilmamasi gereken bir alandir dedigim anlamina da gelmiyor. Okudugunu anlamak ve elmayi armutla karistirmamak gerekiyor.

Intel 15.000 calisanini isten cikardi, bak bakalim AI ile muhendis mi degistirmisler yoksa kazma tercihleri sebebiyle pazar payi mi kaybetmisler?

Türkiye'de is verenler, kar oranini dusunur ve yapay zekayi direkt entegre ederler bence.

Bunu da yapamazlar cunku muhendisin yasal sorumlulugu var; yapay zekanin yok. Kesinlikle bir grup insan olmak zorunda ve bunlar muhendislik karari verebilecek yetkinlikte olmak zorunda. LLM ile bazi seyler otomatize edilebilir ki ediliyor zaten. Bu yuzden yeni baslayanlar is bulmakta zorlaniyor.

Yani LLM calistirmak daha ucuza gelse bile, ki kesin degil o da, yapay zekayi kalitesiz koddan ya da guvenlik acigindan dolayi sorumlu tutamiyorsun. Yazilan her satir kod "liability" olusturur ve bunun sorumlulugu muhendisin omzunda oturur. Yapay zeka firmasi ise asagida bir yerlere ufak fontlara "yapay zeka hata yapabilir, dikkat edin beyler" yazip bir koseye cekilir.

1756492679254.png

Son düzenleme:
Bu kısma cevap vermek istedim. "yapay zeka yazılımcıların işini ellerinden alacak" bu doğru bir ifade. Daha şimdiden alıyor bile. Hiç mi araştırmadın bilmiyorum ama 2024 başta olmak üzere bu yıl da bir sürü çalışan işten çıkartılıyor. Bir sürü yazılım mühendisi işsiz kalıyor. Git Reddit'te biraz gez bakalım. 30 yılık yazılımcıyım işten çıkarıldım yazılarıyla karşılaşacaksın. Eskiden 1000 kişinin yaptığı işi artık 200 kişi yapıyorsa eğer yazılımcıların elinden aldığı doğrudur.

"Yapay zekayı kim yazıyor o zaman?"

Kimse yazılımcıların tamamı işsiz kalacak demiyor zaten. Yukarıda dediğim gibi eskiden 1000 kişi çalışıyorsa ve şimdi 200 kişiye düştüyse bu zaten gerçekleşmiş demektir. Üstelik herkesin bildiği OpenAI daha kaç yıllık şirket yahu? Kim bundan 5 sene önce böyle bir yapay zeka tahmin ederdi? Bundan 5 yıl sonra hangi seviyede olacağını biliyor musun? İnanılmaz bir rekabet var ve hızla gelişiyor. Senin veya başkalarının yapay zeka balon yavv demesiyle öyle olmuyor. Al sana bazı kaynaklar vereyim İngilizcen varsa okursun.

Metin içindeki ifadeyi anlamamışsın.
Evet yapay zeka birçok yazılımcının işinden olmasına sebep oldu. Hatta ".net" ile yazılım yapan Amerikalı arkadaşım yaklaşık bir yıldır işsiz. Farkındayım. Bu işten çıkarma ile yapay zekanın yazılımcılarının işlerinin elinden alınması aynı manada değil. İşsizlik çok gerçekçidir.

Örnek olarak: CNC makinelerinin otomasyona dahil olmadan önce, her CNC makinesına bir usta çalışırken; otomasyon ile bir ustanın 2-3 makine da çalışıyor olması ile aynı. Eskiden dokuma makinesının her birinde bir usta bulunur ve sürekli mekikleri takip eder, mekik değişimi ve kırılan IP'lik takibi yapardı. Zaman içinde sensörler sayesinde ve gelişen otomasyon ile kırılan iplikler sensörlerce algılanıp makine stop ediyor ve ipliği biten mekik otomatik değiştirilir duruma gelince, dokuma fabrikalarında bir ustanın 10 dokuma makinesına bakması ile aynı mantıkda bir iş. Teknoloji değişiminde bu kaçınılmaz bir geçiş sürecidir. Sorun ise insanların veya firma sahiplerinin düzensiz ve plansız teknolojik değişiminden kaynaklanıyor. Evet bahsettiğin yazılımcılar 1-2 veya 5 yıl işsiz kalacaklar. Ama sektör ve ihtiyaç duyulan yazılımcı tipine ayak uydurmaları halinde ise tekrar vasıflı çalışan statülerine dönecek.

Ülkemiz için konuşalım...
1999-2000 yıllarında ülkemizde her sokak da bilgisayarcı adında en az 2 adet iş yeri var idi. Format atmasını bilen veya RAM takmasını bilen kendisine bilgisayarcı diyor ve dükkan açıyordu. Malum 2001 olayları ile ülkedeki kur sorunu bahanesi ile bu her sokakdaki firmalar aniden kapandı ve daha önceki oturaklı ve kadrolu firmalar geriye kaldı. Ama bu ciklet bilgisayar firmaları sebebi ile malum oturaklı firmalar hem maddi hem de manevi (güven sorunu) yaşamış ve piyasada kalan o çöpleri temizlemek için ceplerinden para harcamak zorunda kaldılar.

Her sene yaklaşık 20bin adet hukuk fakültesi mezunu öğrenci var. Şimdi gerçek ülke nufusunu düz hesap 80milyon kabul etmemiz halinde bu mezun olan hukuk fakültesi mezunu çok aşırı fazla değil mi? İdare edecek bir hukukçu 15 yılda. Uzman bir tabib 20 yılda yetişiyor o ayrı bir konu.
Her sene atanamayan öğretmen konusu var. Kamu ve özel eğitim kapasitesi belli. Ve sınıf başına - branş başına eğitimci sayısı da ortalamalar ile hesaplandığı şartlarda; senelik eğitimci olarak mezun ettiğin sayı aşırı fazla değil mi?

Bu iki meslek grubu için sayı ülke ortalamasının çok üstünde iken, yazılımcı diye tabir ettiklerimizin iş grubunda çalışan sayısının hem ülke hem de dünya ihtiyaçlarından fazla olması sence rastlantı mı? Intel'in son 3 yıl içerisinde, ister mühendis ister tekniker istersen de vasıfsız çalışanın işine son vermesi sence bir rastlantı mı? Intel bu kadar işten çıkarma faaliyetleri gösteriyorken, "AI server" üretimi yapan firmaların ise, hem mühendis hem de tekniker ihtiyaçlarının sürekli açık vermesi gibi farklı bir gerçeklik de var.

Ülkemizde veya dünya genelinde sosyal hizmetlerde çalışacak bedensel işçi gücü eksik.
Tarım ülkesiyiz, ama tarla da çalışacak bedensel güç bulmak da zorlanıyoruz. Özellikle adına "çoban" dediğimiz meslek grubu için. Her ne kadar çobanın hayvanları otlatacağı mera kalmadı ülkemizde o ayrı bir konu olsa da, her çeşit tarımsal alanda çalışacak ne teknik ne de bedensel güç bulmak imkansız seviyede. Ülkemizde eğitim fakültelerinden sonra en çok öğrenci mezun eden fakülte ismi ziraat fakültesi olmasına rağmen, bu istihdam ve yeterlilik eksikliği ülkemiz için çok acı bir gerçek.

Yaklaşık 10 yıl kadar önce Avrupa'da; ülkemde 6 milyon üniversite mezunu var diye hava atarken bugün güvenlik görevlisi iş ilanlarında 4 yıllık fakülte mezunu şartı konması gibi acı bir gerçek de var.
Lise mezunu olmayanların 3-4 fakülte diploması var gibi gösterilmesi konu dışıdır.

Selamlar.

Teknoloji firmalarindaki isten cikarmalarin, kaynagi reddit olan ve sektoru muhtemelen bilmeyen senin gibilerin iddia ettigi gibi "AI yazilimcilarin isini elinde alacak" zirvasiyla alakasi yok.

Bunu soyluyor olmam, AI bos istir, devrim degildir, yatirim yapilmamasi gereken bir alandir dedigim anlamina da gelmiyor. Okudugunu anlamak ve elmayi armutla karistirmamak gerekiyor.

Intel 15.000 calisanini isten cikardi, bak bakalim AI ile muhendis mi degistirmisler yoksa kazma tercihleri sebebiyle pazar payi mi kaybetmisler?

Bunu da yapamazlar cunku muhendisin yasal sorumlulugu var; yapay zekanin yok. Kesinlikle bir grup insan olmak zorunda ve bunlar muhendislik karari verebilecek yetkinlikte olmak zorunda. LLM ile bazi seyler otomatize edilebilir ki ediliyor zaten. Bu yuzden yeni baslayanlar is bulmakta zorlaniyor.

Yani LLM calistirmak daha ucuza gelse bile, ki kesin degil o da, yapay zekayi kalitesiz koddan ya da guvenlik acigindan dolayi sorumlu tutamiyorsun. Yazilan her satir kod "liability" olusturur ve bunun sorumlulugu muhendisin omzunda oturur. Yapay zeka firmasi ise asagida bir yerlere ufak fontlara "yapay zeka hata yapabilir, dikkat edin beyler" yazip bir koseye cekilir.

Eki Görüntüle 2565376
Tek yazilim icin demedim. Mesela robotlar gelecek (ki bence yakin zamanda gelir), direkt fabrikadaki iscilere patronlar yol verir, acimazlar.

Bu kısma cevap vermek istedim. "yapay zeka yazılımcıların işini ellerinden alacak" bu doğru bir ifade. Daha şimdiden alıyor bile. Hiç mi araştırmadın bilmiyorum ama 2024 başta olmak üzere bu yıl da bir sürü çalışan işten çıkartılıyor. Bir sürü yazılım mühendisi işsiz kalıyor. Git Reddit'te biraz gez bakalım. 30 yılık yazılımcıyım işten çıkarıldım yazılarıyla karşılaşacaksın. Eskiden 1000 kişinin yaptığı işi artık 200 kişi yapıyorsa eğer yazılımcıların elinden aldığı doğrudur.

"Yapay zekayı kim yazıyor o zaman?"

Kimse yazılımcıların tamamı işsiz kalacak demiyor zaten. Yukarıda dediğim gibi eskiden 1000 kişi çalışıyorsa ve şimdi 200 kişiye düştüyse bu zaten gerçekleşmiş demektir. Üstelik herkesin bildiği OpenAI daha kaç yıllık şirket yahu? Kim bundan 5 sene önce böyle bir yapay zeka tahmin ederdi? Bundan 5 yıl sonra hangi seviyede olacağını biliyor musun? İnanılmaz bir rekabet var ve hızla gelişiyor. Senin veya başkalarının yapay zeka balon yavv demesiyle öyle olmuyor. Al sana bazı kaynaklar vereyim İngilizcen varsa okursun.

Ben 200X yılında Sivas'daki işletme fakültesi sınavlarına giden arkadaşlara gezme amaçlı refakatçi oldum. Hem de ünv arkadaşlarım ile hoşbeş muhabbet ederim diyordum. Fakülte de gezerken, okuduğum ünvnin rektörlüğündeki bilgi işlemde çalışan kişinin, işletme fakültesinde bilgi işlem ile sayısal yöntemler için geldiğini gördüm. Benim mezun olduğumu öğrenince çay ısmarlayıp "sen burada bekle, ben dekanın yanına gidiyorum" dedi. Dekana bölümde iki kişi olacaktık ve hala yanıma arkadaş almadın. Benimle beraber yapay zeka konusunda çalışacak kişi geldi ona kadro açman gerek, ki senin de tanıdığın öğrenci dediğinde dekan, yarınki asistanlık sınava girsin kadrosunu vereyim demiş (integral sorularını cevaplayamadım, çünkü sınav için gitmemiş idim).
Bahsettiğin yapay zeka konusunda çalışma yapan firmalar 3-5 yıllık firma olmadığı gibi, ülkemizde yapay zeka konusunda çalışmalar da yeni değil. Sorun sadece bütçe ayrılmaması ve araştırma yapacak kişiye destek olunmaması.

Örnek bir maliyet çıkarayım.
H200 VGA'lı serverlar 2 ve 16 GPU destekleyen olmak üzere değişiyor. 8 GPU ve 2 CPU destekleyen ve yaklaşık 1TB RAM olan Server'ın maliyeti 2M USD civarında. Anlık harcadığı güç ise 10-15kW civarında. Hava ile soğutma yapıldığını kabul ediyorum.

Örnek olarak 4 teknik ünv'mize 8 GPU'lu server dağıtılması ile, yapılabilecek işlemleri söyleyim :
Her 4 ünvnin 4'er bölümündeki öğrencilerin projelerinin analizi ve yeni proje simülasyonları sorunsuz yapılır. Çevre ünv'ler dahil olmak üzere, 50 yıllık her türlü veri çok kısa sürede her türlü istatistiksel sapmalar hesaplanır ki bu verilarin daha çok tıp fakültesi semptomlar olduğunu kabul ederek fantezik alternatifte çoğaltıyorum.

10 veya 20M USD'lik bir fakülte yatırımı ile birçok ünvnin analiz ve proje çalışmaları çok hızlanır. Bu 4 Server'ın sadece analiz için kullanılması durumu bile çok aşırı getirisi olabilecek bir çalışmadır.
Aynı şekilde İnşaat - Kimya - Biyoloji bölümlerine uygun AI server'ların bir yıllık getirisinin son 50 yıllık ünv çalışmalarından daha fazla olacağını düşünüyorum.

Selamlar.

Tek yazilim icin demedim. Mesela robotlar gelecek (ki bence yakin zamanda gelir), direkt fabrikadaki iscilere patronlar yol verir, acimazlar.

Elbette, eskiden insanlarin yaptigi kimi isleri zamanla makinelere devredecegimize suphe yok.

Bu durum, insanlarin issiz kalacaginin ispati olamaz, bunu anlatmaya calisiyorum. Traktor cikinca ciftciler issiz kalmadi, borsa analizini yillardir algoritmalar yapiyor, brooker lar issiz kalmadi. Insanlar bu araclari kullanip yeni gorevler edinirler, borsa bitti; ciftcilik yok oldu, yazilim tukendi gibi iddialar vizyonsuz.

Ayrica dedigim gibi bu makinelerin sorumluluk bilinci de yok. Isi o yapsa da onlardan sorumlu, onlara bakim onarim yapan ve onlari ureten is kollari olusacak.

Teknoloji firmalarindaki isten cikarmalarin, kaynagi Reddit olan ve sektoru muhtemelen bilmeyen senin gibilerin iddia ettigi gibi "AI yazilimcilarin isini elinde alacak" zirvasiyla alakasi yok.

Yani LLM calistirmak daha ucuza gelse bile, ki kesin degil o da, yapay zekayi kalitesiz koddan ya da guvenlik acigindan dolayi sorumlu tutamiyorsun. Yazilan her satir kod "liability" olusturur ve bunun sorumlulugu muhendisin omzunda oturur. Yapay zeka firmasi ise asagida bir yerlere ufak fontlara "yapay zeka hata yapabilir, dikkat edin " yazip bir koseye cekilir.

Eki Görüntüle 2565376

Kaynagım Reddit degil. Ben sadece oraya bakarsan orada da görürsün dedim. Bir sürü işten çıkarmalar var bilmiyorsun uzatma. Sana tek tek laf anlatmakla uğraşmayacağım. Kaynaklar verdim bak oraya. Mesela Z kuşağında işe girme oranı %15-30 arası azalmış sadece yapay zeka yüzünden. Bu 5 yıl sonra %50 olacak. Zamanla sektöre alımlar azalacak. 3 kişinin yapacağı işi tek kişi yapay zekayla yapacak. Sana burada yapay zekanın ne gibi faydaları var tek tek anlatacak vaktim yok üzgünüm.

Kaynagım Reddit degil. Ben sadece oraya bakarsan orada da görürsün dedim. Bir sürü işten çıkarmalar var bilmiyorsun uzatma. Sana tek tek laf anlatmakla uğraşmayacağım. Kaynaklar verdim bak oraya. Mesela Z kuşağında işe girme oranı %15-30 arası azalmış sadece yapay zeka yüzünden. Bu 5 yıl sonra %50 olacak. Zamanla sektöre alımlar azalacak. 3 kişinin yapacağı işi tek kişi yapay zekayla yapacak. Sana burada yapay zekanın ne gibi faydaları var tek tek anlatacak vaktim yok üzgünüm.

"Yapay zeka yazılımcıların işini ellerinden alacak" bu doğru bir ifade

Bu soyledigin ile;

Mesela Z kuşağında işe girme oranı %15-30 arası azalmış sadece yapay zeka yüzünden. Bu 5 yıl sonra %50 olacak. Zamanla sektöre alımlar azalacak.

Bunun arasinda daglar kadar fark var. Teknolojinin ilerlemesiyle giris seviye islerin gereksiniminin artmasindan daha dogal bir sey yok. Git bak ML islerine neredeyse baslangic icin doktora istiyorlar. Egitim enflasyonu teknolojinin kacinilmaz bir sonucu.

2 tane AI gordunuz diye kafanizdan "bu boyle giderse 5 seneye kimse kalmaz" tarzi cahil projeksyonlarinizla insanlari korkutmayin. Biraz Moore's Law un nasil perisan olduguna ya da bazi teknolojik gelismelerin zamanla nasil marjinal gelisiminin azalabilecegini ogrenin.

Calistigim firma daha bu ay benim bildigim 10'dan fazla muhendis ise aldi yeni projesi icin, ki sirket icin gelistirdigimiz bir LLM de var.

Linux konusunun disina ciktigimiz icin tartismayi burada noktaliyorum konuyu kirletmemek icin. Zaten bunlari da konuyu okuyan yeni universiteliler endiselenmesinler diye yaziyorum. Iyi egitim almis kalifiye muhendisin isini elinden alabilecek bir yapay zeka yok; uretilmesi gereken bir sey oldugu surece muhendise ihtiyac her zaman olacak.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı