Neden Linux kullanıyorsunuz?

Windows gibi destekçi ve güncel, kolay, kod yazmadan istediğini yapabildiğin bir sistem varken neden uğraşayım?
Linux bana tam bir vakit kaybı gibi geliyor.

Gereksiz hizmetleri bilgisayarı yoruyor ancak ben uğraşamam dersen Windows kullanılır.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Rona @erengore @jAMACİA valla düzenleme yaparken o kadar bakmadım ki... Farklı farklı kaynaktan pek çok şeyi alıp serpiştirmiştim.

Şimdi ben bunları 22H2 sürümde denedim, glitch oldu epey. Sonra 22H2 zaten berbat, ben en iyisi sevdiğim 21H1'e döneyim bence düzgün çalışır dedim. Düzgün çalıştı.

Bu arada Linux'e epey yabancıyımdır güzelce bir süre denemiş olmama rağmen. O yüzden DE'ler hakkında maalesef pek bilgim yok. Affola.

Tamam, oturum açtığında gelen tam ekran "zart zort'a giriş yapın", "MicroZort 720 %99,9 indirimde!" yazılarınıda istiyorsun galiba
Böyle olduğuna dair kanıt bekliyorum. Ama gerçekten "MicroZort 720 %99,9 indirimde!" yazı çıkarak doğrudan Microsoft'un içinden gelecek, bir harf bile hatalıysa kabul etmem.

Bilgilenmek isterseniz aslında 3 günde epey yol katediliyor, ileri kullanıcılığa yaklaşıyorsunuz büyük oranda. Yardımcı olmak isteriz.

Hız, işime yaramayan uygulamalar ile gelmemesi, çok üst düzey özelleştirmeler yapabilmem. Windows'da sadece rengi değiştirip, karanlık modu aç/kapa yapabilirsiniz. Görev çubuğunun konumunu değiştirebilirsiniz. Linux'u isterseniz macOS'in tıpkısının aynısı yapabilirsiniz. Ayrıca Linux'ta kod yazmak zorunda değilsiniz. Son kullanıcı için geliştirilmiş Linux Mint gibi dağıtımlarda terminalle pek haşır neşir olmuyorsunuz. Ayrıca alıştığınız zaman- ki bu çok kısa ve kolay bir süreç- terminal çok daha pratik. Şöyle bir örnek vereyim: Windows'ta uygulama kurmak istiyorsan tarayıcınız açarsın, uygulamanın indirme bağlantısını bulursun, doğru dosyayı seçip indirirsin, next next yapıp kurarsın. Microsoft Store kullanabilirsin lakin uygulama çeşitliliği hâlen az. Chocolatey gibi şeyler de var ama bunu çok az kişi biliyor. Linux'ta terminali açarsın kısacık bir komut girersin. Debian tabanlı dağıtımlar için bu "sudo apt install paket adı" şeklindedir. Ve bu kadar. Eğer terminalle uğraşmak istemezsen uygulama mağazaları ile terminalden kurabileceğin her uygulamayı kurabilirsin. Bu komutlar dağıtıma göre değişir. Değişmesinin sebebi dağıtımlar farklı paket yöneticileri kullanabiliyorlar. Paket yöneticilerini uygulama kurmanı sağlayan araçlar olarak düşünebilirsin. Hepsinin farklı avantaj ve dezavantajları var. Örneğin AUR'un kütüphanesi çok geniştir, Pacman çok hızlıdır. İstersen DistroBox ile bütün paket yöneticilerini tek bir dağıtımda kullanabilirsin. Windows'ta olduğu gibi uygulama kurmak istersen debianda yapabilirsin. .deb uzantılı uygulama kurma dosyasını indir ve aç. Sonra sadece "kur" seçeneğine bas. Bu paket yöneticilerindeki uygulamalar güvenli mi diye soruyor olabilirsin. Evet, güvenli. Paket yöneticilerinde bulunan uygulamalar açık kaynaklı ve paket yöneticilerine yüklenmeden önce sıkı bir şekilde denetleniyor. Windows için olan bir uygulama Linux'ta yok mu? Wine ile çalıştırabilirsin. Wine bir emulator değildir. Windows ve Linux'ta uygulamaların kullandığı kütüphanelerin isimleri farklıdır. Wine Windows uygulamasına "senin kullandığın kütüphanelerin isimleri şunlardır" der. Oyun konusunda da iyi. SteamOS ile çok gelişti. Steam'deki çoğu popüler oyunu Linux ile oynayabilirsin. GNU/Linux çok esnek bir sistem. Bu esneklik ve güvenlik gibi birçok avantaj yüzünden sunucuların neredeyse tamamında, uzaya gönderdiğimiz araçlarda onu kullanıyoruz. Günlük kullanım için de çok uygun.

Bilgilenmek isterseniz aslında 3 günde epey yol katediliyor, ileri kullanıcılığa yaklaşıyorsunuz büyük oranda. Yardımcı olmak isteriz.

İşte ön portlarımda sorun yaşamasam dualboot kuruluydu zaten. Ne yaparsak yapalım ön portlarımı algılamadı, Fedora kurmuştum. Arkadaşım epey anlıyor onunla beraber yapmıştık.

Bir dahaki deneyişimde muhtemelen dualboot falan uğraşmayıp komple Linux'e geçerim. Belki başka bir dağıtım, belki aynısı tekrardan...

Anladim arif.

Insanlar bunu mu kullaniyormus ya Komikmis.
Sırf Windows 10'dan sıkıldıkları için Windows 11'e geçen çok kişi var

Bir de bir sebep daha yazayim acaba tek miyim bu konuda: Pencerelerde ne zaman hatayla karşılaşsam çözemiyorum arkadaş Çözüyorum da direkt hatamı internette bulamıyorum Örneğin 0x9999999999 diye bir hata aldıysam önce MS resmi destek sayfasındaki NPC cevapları karşıma çıkıyor. Tabiki çözmüyor sorunumu genellikle. Sonra Youtube'dan hitnli abilerimizi izliyorum yine çözülmüyor. En sonunda dene yanıl yapıyorum o şekilde sorun ortadan kalkıyor. Bu yaklaşık en az 3-4 saatimi alıyor.

Linuxta ise Google'ın ilk sayfasında sorunumun çözümü yazıyor. 'Kardeşim sudo nano abc.conf yazacaksın son satıra şunu bunu ekleyeceksin' bitti. Nokta. Son kullanıcı hangisini tercih ediyor biliyorsunuz

Son düzenleme:
Rahat olduğunuz yerde kalabilirsiniz aslında. Linux'u gerçekten isteme sebebiniz nedir?

Rahat olduğunuz yerde kalabilirsiniz aslında. Linux'u gerçekten isteme sebebiniz nedir?

Farklılık. 123 yıldır aynı şeye bakıyorum. O yüzden Garuda teması yaptım zaten. İnsan biraz değişiklik arıyor. Yoksa Windows ile alakalı hiç problemim yok, modlu kullanıyorum zaten üzerine kendim tweakledim. Epey seri, gereksiz çoğu şey kapalı.

Aradan biraz daha zaman geçer, Linux bayar tekrar Windows'a dönerim. Benim için işimi görsün yeterli, hiçbirisi ile duygusal bir bağım olmuyor. Windows XP hariç... Hala en sevdiğimdir o değişmez.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…