Windows XP'den Windows 11'e kadar her işletim sistemini (server sürümleri de dahil) kullanmışlığım var. Kimini uzun süre kimini kısa süre. Ama hiçbirinde Windows 11'de yaşadığım rezillikleri yaşamadım. Windows Vista'da da çok sorun yaşadım ama onlar bile bu kadar sinir bozucu değildi. Bu aralıkta kullanmaktan en hoşnut olduğum 3 büyük sürüm var: Windows XP, Windows 7 ve Windows 8.1. ama Windows XP bunların arasında apayrı bir noktadaydı. Tam kara gün dostu. Asla bir şey istemez. Şunu yap bunu yap demez. Bunu yapmazsan kurulumu bitiremezsin demez. Yok Microsoft hesabıymış yok internetmiş vs. itelemez. Kur, sürücüleri yükle, kullan. Bana göre bu aralıktaki hiçbir işletim sistemi onun yerini tutamadı.
Kısa ve öz. Neden Linux kullanıyorsunuz? Bu kadar destek, kolaylık varken. 50 satır terminal komutları uğraşmak neden?
Hocam stabil dağıtım kullandığınız için böyle oluyor, Arch tabanlı dağıtımlarda yeni çıkan NVIDIA sürücüsü yüzünden nelerle uğraştımı bir bilseniz...50 satır terminal komutuyla uğraştığımızı kim söyledi? Dual boot yaptım. Oyun için Windows'u, gezinme için Fedora'yı kullanıyorum. Windows güncellemeleri istemediğim halde zorla dayatırken Linux ise istediğim zaman yapma özgürlüğünü bana sunuyor. Windows'ta her güncellemeyle bir şeyler bozulur mu diye düşünürken Fedora da gelen güncellemeyi 1 hafta bekletip yapıyorum sorunların çoğu çözülmüş oluyor. Eski bir bilgisayarın mı var kuruyorsun Mint Xfce'yi canlanıyor PC. Popüler uygulamaların Linux desteği olsa çoğu insan Windows'ta durmaz buna eminim.
Hocam stabil dağıtım kullandığınız için böyle oluyor, Arch tabanlı dağıtımlarda yeni çıkan NVIDIA sürücüsü yüzünden nelerle uğraştımı bir bilseniz...
Bu yüzden sorun çıkarma ihtimali yüksek dağıtımları kullanmıyorum. Yaş geçtiğinden midir bilemem ama daha sorunsuz dağıtımlar daha cazip geliyor. Linux dünyasına ilk 3 yıl önce eski laptopa Mint Xfce kurarak girmiştim. Sonra hoşuma gitti kendi PC'mde Dual boot yaptım. Arch güzel gelse de(cachy denedim) daha kararlı bir dağıtım aradığım için Fedora'ya geçtim.
İlk girişimi Mandrake Linux ile yaptım hocam. Sonralarında PC’de Linux kullanabilmek için çok çabaladım. Arch’ın Wikisinde okumadığım bir satır kalmamıştır hocam; yine de son kullanıcı açısından yeterince uygun bulmuyorum.Bu yüzden sorun çıkarma ihtimali yüksek dağıtımları kullanmıyorum. Yaş geçtiğinden midir bilemem ama daha sorunsuz dağıtımlar daha cazip geliyor. Linux dünyasına ilk 3 yıl önce eski laptopa Mint Xfce kurarak girmiştim. Sonra hoşuma gitti kendi PC'mde Dual boot yaptım. Arch güzel gelse de(Cachy denedim) daha kararlı bir dağıtım aradığım için Fedora'ya geçtim.
Ben Rolling Relase mantığını seviyorum hocam, Canonical'ın bana zorla SNAP dayatmasını sevmiyorum. Hem Linux kullanacağım birçok şeyden vazgeçeceğim, hem de zorla bana SNAP kullandırtacak...Yaani konu boyunca çok kez değinmişsin zaten. Kullanma olsun bitsin. Arch kullanma? Ubuntu batıyor mu?
Ne codec ile uğraştım, ne komut ile uğraştım, ne de NVIDIA sürücüm ses çıkartıyor.
Hepsi kurulumda yapıldı.
Donanım desteğim tam oturduğundan beri bir tane bile sızım olmadı.
Tabii soruya bakarsak:
- Laptop kullanıyorum ekran bataryada ne kadar ekran süresi aldığım önemli.
- Tahmin edersin ki Ubuntu önde götürüyor.
- Donanımların daha serin çalışması her kez için önemli.
- Windows boşta bırakınca alet fan açıyor.
- Adamakıllı arayüz.
- Ubuntu'da takılan ve hantal bir arayüz yok.
- Güvenlik
- Dosyaların için veri güvenliği mi lazım?
- Fscrypt, Cryptfs ve luks hazır. (hem de BitLocker'daki gibi güvenlik açıklı değiller.)
- Ararsan binbir çeşit güvenlik tedbiri var.
- Kaynak kullanımı çok daha optimize.
- Planlı eskitme yok.
- Gelişmeler her türlü kullanıcı çıkarına yarıyor.
- Performans
- Hem kendi teslerim hem de bulacağın çoğu adil testte Linux önde olacaktır.
- Yazılımlara admin yetkisi vermek "Evet" tuşuna basmaktan ibaret değil.
Birde bunlar bir milyarlarca dolarlık bir şirketin ürünü olmadan oluyor.
Birde eski sürücü mü kullanacaktım?
Eki Görüntüle 2603459