Neden Linux kullanıyorsunuz?

• Konuyu başlatan Phenyl
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 27
  • Görüntüleme 313
Windows XP'den Windows 11'e kadar her işletim sistemini (server sürümleri de dahil) kullanmışlığım var. Kimini uzun süre kimini kısa süre. Ama hiçbirinde Windows 11'de yaşadığım rezillikleri yaşamadım. Windows Vista'da da çok sorun yaşadım ama onlar bile bu kadar sinir bozucu değildi. Bu aralıkta kullanmaktan en hoşnut olduğum 3 büyük sürüm var: Windows XP, Windows 7 ve Windows 8.1. ama Windows XP bunların arasında apayrı bir noktadaydı. Tam kara gün dostu. Asla bir şey istemez. Şunu yap bunu yap demez. Bunu yapmazsan kurulumu bitiremezsin demez. Yok Microsoft hesabıymış yok internetmiş vs. itelemez. Kur, sürücüleri yükle, kullan. Bana göre bu aralıktaki hiçbir işletim sistemi onun yerini tutamadı.

Benim Windows XP ile çok anım yok. Ağırlıklı olarak 7 ve 8.1 ile anılarım iyi. 8.1 arayüzü bakımından sevilmese de benim kullandığım en tepkisel işletim sistemlerinden biriydi.

Kullandığım kısa dönemden net izlenimim:
"Setup mu? Setup ne arar la Linux'ta, CPU bile opsiyonel, az RAM koy, ekmek istemez. Şimdi hangi HDD sizindi, gidip kurtaralım."

Tümüyle geçmek için ya Affinity Canva ile Ai beslemeyeceğine söz verecek ve düşüneceğim, ya da GIMP, Kira, veya Graphite Ps/Ai ihtiyaçlarımı karşılayacak. Üretim programlarına ihtiyaç duyarsam artık dualboot zorunlu olur ya da ikinci fiziki sistem yaparım.

Bir de şu iki espirisi yüzünden linux kullanılır.

1762981162329.png

1762982611144.png

Kısa ve öz. Neden Linux kullanıyorsunuz? Bu kadar destek, kolaylık varken. 50 satır terminal komutları uğraşmak neden?

50 satır terminal komutuyla uğraştığımızı kim söyledi? Dual boot yaptım. Oyun için Windows'u, gezinme için Fedora'yı kullanıyorum. Windows güncellemeleri istemediğim halde zorla dayatırken Linux ise istediğim zaman yapma özgürlüğünü bana sunuyor. Windows'ta her güncellemeyle bir şeyler bozulur mu diye düşünürken Fedora da gelen güncellemeyi 1 hafta bekletip yapıyorum sorunların çoğu çözülmüş oluyor. Windows'ta Edge kaldırdığın halde sonraki güncellemeyle tekrar yükleniyor. Kendi sistemimde ne yapacağıma Windows karışıyor bundan ötesi var mı? Eski bir bilgisayarın mı var kuruyorsun Mint Xfce'yi canlanıyor PC. Popüler uygulamaların Linux desteği olsa çoğu insan Windows'ta durmaz buna eminim.

50 satır terminal komutuyla uğraştığımızı kim söyledi? Dual boot yaptım. Oyun için Windows'u, gezinme için Fedora'yı kullanıyorum. Windows güncellemeleri istemediğim halde zorla dayatırken Linux ise istediğim zaman yapma özgürlüğünü bana sunuyor. Windows'ta her güncellemeyle bir şeyler bozulur mu diye düşünürken Fedora da gelen güncellemeyi 1 hafta bekletip yapıyorum sorunların çoğu çözülmüş oluyor. Eski bir bilgisayarın mı var kuruyorsun Mint Xfce'yi canlanıyor PC. Popüler uygulamaların Linux desteği olsa çoğu insan Windows'ta durmaz buna eminim.
Hocam stabil dağıtım kullandığınız için böyle oluyor, Arch tabanlı dağıtımlarda yeni çıkan NVIDIA sürücüsü yüzünden nelerle uğraştımı bir bilseniz...

Hocam stabil dağıtım kullandığınız için böyle oluyor, Arch tabanlı dağıtımlarda yeni çıkan NVIDIA sürücüsü yüzünden nelerle uğraştımı bir bilseniz...

Bu yüzden sorun çıkarma ihtimali yüksek dağıtımları kullanmıyorum. Yaş geçtiğinden midir bilemem ama daha sorunsuz dağıtımlar daha cazip geliyor. Linux dünyasına ilk 3 yıl önce eski laptopa Mint Xfce kurarak girmiştim. Sonra hoşuma gitti kendi PC'mde Dual boot yaptım. Arch güzel gelse de(Cachy denedim) daha kararlı bir dağıtım aradığım için Fedora'ya geçtim.

Bu yüzden sorun çıkarma ihtimali yüksek dağıtımları kullanmıyorum. Yaş geçtiğinden midir bilemem ama daha sorunsuz dağıtımlar daha cazip geliyor. Linux dünyasına ilk 3 yıl önce eski laptopa Mint Xfce kurarak girmiştim. Sonra hoşuma gitti kendi PC'mde Dual boot yaptım. Arch güzel gelse de(cachy denedim) daha kararlı bir dağıtım aradığım için Fedora'ya geçtim.

Şaka bir yana Fedora cidden sistemi mükemmel tanıyor. Ah bir de reposu kağnı hızında çalışıp saçımı başımı yoldurtmasa...

Güvenlik ve gizlilik açısından kullanılıyor ve seviliyor diye düşünüyorum.

Yaani konu boyunca çok kez değinmişsin zaten. Kullanma olsun bitsin. Arch kullanma? Ubuntu batıyor mu?

Ne codec ile uğraştım, ne komut ile uğraştım, ne de NVIDIA sürücüm ses çıkartıyor.
Hepsi kurulumda yapıldı.
Donanım desteğim tam oturduğundan beri bir tane bile sızım olmadı.

Tabii soruya bakarsak:
  • Laptop kullanıyorum ekran bataryada ne kadar ekran süresi aldığım önemli.
    • Tahmin edersin ki Ubuntu önde götürüyor.
  • Donanımların daha serin çalışması her kez için önemli.
    • Windows boşta bırakınca alet fan açıyor.
  • Adamakıllı arayüz.
    • Ubuntu'da takılan ve hantal bir arayüz yok.
  • Güvenlik
    • Dosyaların için veri güvenliği mi lazım?
      • Fscrypt, Cryptfs ve luks hazır. (hem de BitLocker'daki gibi güvenlik açıklı değiller.)
    • Ararsan binbir çeşit güvenlik tedbiri var.
  • Kaynak kullanımı çok daha optimize.
  • Planlı eskitme yok.
    • Gelişmeler her türlü kullanıcı çıkarına yarıyor.
  • Performans
    • Hem kendi teslerim hem de bulacağın çoğu adil testte Linux önde olacaktır.
  • Yazılımlara admin yetkisi vermek "Evet" tuşuna basmaktan ibaret değil.

Birde bunlar bir milyarlarca dolarlık bir şirketin ürünü olmadan oluyor.

Birde eski sürücü mü kullanacaktım?
1762990527057.png

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı