Neden Linux?

Yanlış bilgi
Windows uygulamalarını (.exe) "Wine", "Lutris", "PlayOnLinux" gibi yazılımlar kullanarak Windows uygulamaları yüklenebiliyor, ayrıca Linux Windows'dan daha optimizeli.

Birbirimizi kandırmayalım arkadaşlar. Kusursuz çalışıyor değiller. Gitgide gelişiyor, doğru, ancak sanki her şey güllük gülistanlık, hiçbir sorun yokmuş gibi anlatmak anlamsız. Windows uygulamalarının çoğu yarım çalışıyor. Proton'da ise Online oyunların %90'ı çalışmıyor. Hiçbir anti-cheat uygulaması proton üzerinde çalışmıyor.

Uyumluluk katmanıyla kullandığınız uygulamaların performanslarında ise ciddi bir düşüş oluyor genelde.

Eğer oyun oynayacaksanız ve oyununuz Protondb üzerinde Gold üzeriyse, Linux hemen hemen sorunsuz bir deneyim sunar. Steam harici oyunlarda ise Lutris kullanmak lazım ki onda da her oyun vaovluk çalışmıyor. Özel Wine rolları kullanmak gerekiyor bazı oyunlar için. E Windows değil bu. İçinde eksik tonla Framework, rtp var. Onların yüklenmesi, hata vermesi derken yorucu olabiliyor. Eğer native Linux uygulamalarından çok Windows uygulamaları kullanacaksanız, Windows'ta kalmak daha iyi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Linux ona ihtiyacınız var ise iyidir. Bir tarayıcı yüklerken kendinizi hacker gibi hissedebilirsiniz.
Birçok komut öğrenmek ve onları sık bir şekilde kullanman lazım, ama en gelişmiş bir Linux dağıtımı yerine Windows Vista kullanmayı tercih ederdim, sonucta tıklıyorsunuz ve açılıyor

Günümüzde birçok aygıt, evimizde kullandığımız modemlerimiz bile Linux kullanıyor ve işletim sistemini kötülemiyorum.

Neden Linux kullanırken Wine yükleyerek .exe calıştırmak ile uğraşayım? Bazı şeylerin izahı yoktur benim gözümde.

Linux ve Windows, her iki işletim sisteminin amaçları farklı ve amacları doğrultusunda kullanıldığı zaman asla kullanıcısını üzmez, cünkü ne istediğini bilen biri kullanıyor olur.

Aslında haklısınız. Dualboot yapılırsa daha iyi olur.

Yanlış bilgi
Linuxa geçince geri Windows'a geçmek istemezsiniz emin olun.

GNU/Linux dağıtımlarını kullandım, sevdim de. Ama Windows'a geçmek istedim çünkü çok yarım kaldım. DaVinci Resolve kullanarak video editliyorum, lisans sorunu yüzünden. MP4 formatındaki videoları Windows'ta editleyebilirken GNU/Linux dağıtımlarında editleyemiyorum. Başka program öğrenmem gerekiyor ya da. MP4 formatındaki dosyaları dönüştürmem gerekiyor. Bir daha neden dönüştürmeyle ya da başka bir yazılımı öğrenmekle uğraşmak zorundayım ki?

Ya da oyunlarımda DLSS kullanamıyor oluşum. .Net geliştirmesi yapacağım mesela, ama o da ne! Sanal makine kurmam gerek! Yoksa çalıştıramıyorum! Vs. vs. Çok fazla durum söz konusu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aslında haklısınız. Sizin işiniz windowsla . Lakin bende windowsda yapamıyorum artık, çünkü yazılımla uğraşıyorum linux fazlasıyla işimi görüyor.

GNU/Linux ayrı bir gezegen. Windows alışkanlıklarınızı tatmin etmek zorunda değil.
Dağıtımların kendi paket sistemleri var ve güvenli depolarından kolayca ihtiyacınız olan yazılımları kurarsınız. Bunların içinde güzel, ücretsiz oyunlar da var. Tasarım ve ofis platformları da var.
Ticari, Windows için üretilmiş yazılımlar neden GNU/Linux'te çalışmıyor diye hayıflanmak mantıklı değil.
Ha geliştiriciler Windows uygulamalarının çalışması için emülatörler yapıp güncelleştiriyorlar. Bunları da kullanıp kısmen ticari yazılım ve bağımlısı olduğunuz oyunları oynayabilirsiniz. Ama her ticari yazılım, Windows oyunu çalışsın istiyorsanız Windows'u bırakamazsınız. Buna ticari yazılımların birbirine bağımlılık dayatması denir. Kendiniz bile isteye bu dayatmaya mahkum iseniz özgür GNU/Linux dünyası size tedavi sunamaz.
Bu bağımlılığınıza rağmen GNU/Linux'ü de deneyeyim diyorsanız dual boot ile ikisini de kullanın.

Hiçbir anti-cheat uygulaması proton üzerinde çalışmıyor.

Apex Legends? Fall Guys? Roblox? Mount and Blade Bannerlord? Elden Ring?

Uyumluluk katmanıyla kullandığınız uygulamaların performanslarında ise ciddi bir düşüş oluyor genelde.

Genelde olmuyor, RDR2'nin Windows'dan fazla FPS verdiği testler var.

Proton'da ise Online oyunların %90'ı çalışmıyor.

%30-40'a indir sen onu bir. Şu anda oynanamayan popüler oyunlav bayağı sınırlı. Valorant, R6 ve PUBG oynanamayan en popüler oyunlar.

Linux ona ihtiyacınız var ise iyidir. Bir tarayıcı yüklerken kendinizi hacker gibi hissedebilirsiniz.

Şu anda çoğu dağıtımda uygulama mağazası var. Oraya girip istediğin tarayıcıyı aratip 2 tıkla kurmak mi hacker gibi hissettiriyor?

Birçok komut öğrenmek ve onları sık bir şekilde kullanman lazım,

Çoğu zaman gerekmez, öğrenmenin gereken komutlar (Linux Mint için) sudo apt install ve sudo apt remove. Çok mu uzun? Çok mu zor? Bunlardan başkası lazımsa ufak bir Google kullanımı ile bulabileceğin komutlar.

Ama en gelişmiş bir Linux dağıtımı yerine Windows Vista kullanmayı tercih ederdim, sonucta tıklıyorsunuz ve açılıyor

Güvensiz, buglu, Microsoft'un bile adini anmadigi bir işletim sistemini Linux'a tercih etmek anlıyorum...

Neden Linux kullanırken Wine yükleyerek .exe calıştırmak ile uğraşayım? Bazı şeylerin izahı yoktur benim gözümde.

Her zaman kullanmak zorunda değilsin, şu anda dünyadaki yazılımların %80'i abartmiyorum Linux destekli, uygulama magazasindan ya da sitede verilen .deb ya da .rpm dosyası ile ya da 1 2 komut ile yukleyebilirsin ve Wine kullanmak zorunda kalmazsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…