Neden MacBook aldınız?

Yok öyle bir şey. Ayrı ayrı markalardan toplama makine yapıldı diye daha çok açık olmaz. Ayrıca OS olarak GNU/Linux daha üstün bir OS.

O markaların sürücülerinde açık oluyor. Geçen aylarda NVIDIA sürücüsünün mining kilidi açık hali yayınlandı. Bu bir açık değil mi?
Linux bence de çok kaliteli bir OS ama kullanımı herkese uygun değil. Biraz fazla serbest. Bir de uygulama desteği konusunda tam performanslı olmuyor.
 
Virüs konusunda macOS daha iyi. Apple bilgisayar olarak MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini, iMac, iMac Pro, Mac Pro gibi az çeşit bilgisayar üretiyor ve bu bilgisayarlara tam optimize yazılımlar yapıyor. Bir Windows makinenin her parçası başka üreticinin elinden çıkıyor. Bu sebeple daha çok açık çıkıyor.

Bilgisayarın parçasının ne olduğunun virüs ile ne alakası var?

macOS veya GNU/Linux, Windows kadar kullanılsaydı daha fazla zararlı olacaktı.

Ama *NIX sistemlerde kullanıcının sistemdeki kontrol üstünlüğü zararlıyı yok etmek için işe yarayacaktı, ayrıca bu sistemlerde özellikle isteyip kullanıcının açmadığı bir şey kendi kendine açılmaz. Bu da yine bir avantaj sayılır.

Firejail gibi konteynırlar ile şüpheli programları da test edebilirsiniz, bu da bir avantaj oluyor.

Yani *NIX sistemlerde Windows'taki kadar zararlı olsa koruma olarak Windows'tan daha fazla performans göstereceğini düşünüyorum.
O markaların sürücülerinde açık oluyor. Geçen aylarda NVIDIA sürücüsünün mining kilidi açık hali yayınlandı. Bu bir açık değil mi?
GNU/Linux kullanan herkesin nefret ettiği bir şey var zaten: NVIDIA.

AMD sürücüleri çok iyi ve açık kaynak (Linux’ta)

Ama NVIDIA sürücüsü, her güncellemede çökmeye meyilli ve kapalı kaynak bir sürücü.
Sistemimin açılması bir buçuk dakika sürüyordu, neden diye araştırdım bayağı, bir şey bulamadım. Yeniden başlattıktan sonra gelen hata raporuyla anladım. Başlatma sırasında NVIDIA sürücüsü yüzünden çekirdek çöküyormuş.
 
Son düzenleme:
Geçen aylarda NVIDIA sürücüsünün mining kilidi açık hali yayınlandı.

Nvidia bunu bilerek yayınladı.
Linux bence de çok kaliteli bir OS ama kullanımı herkese uygun değil.

GNU/Linux gayette uygun bir OS günlük kullanımda zaten en iyisi oyun konusunda Windows'a gitgide yaklaşıyor macOS'tan önde zaten oyun konusunda. Aslında Adobe uygulamaları desteği ve Nvidia sürücülerinin iyileştirilmesi olayları gerçekleşse GNU/Linux'a tamamen geçmemek için bir sebep kalmayacak.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı