Neden para basmıyoruz?

Cahilliğime verin. Ülkemizde her şey dövize endeksli değil diye biliyorum basılan paralar ile örneğin hizmet sektörü geliştirilse ne olur? Yani örneğin bir garson hizmetinin karşılığında aldığı parayı ülkenin ileri gelenlerinin yapmış olduğu ihracatlar sayesinde mi alıyor? Yani demek istediğim şey para basılsa, dövizle ilgisi olmayan sektörler geliştirilse ne olur? Yani iç piyasadan bahsediyorum.

Gelişemez işte enflasyon artar. Ekmeği 10 liraya almaya başlarsın. Bu şekilde gelişmek mümkün mü?

Tarih'de ise Almanya'nın tam olarak hatırlamıyorum sanırsam borçlarını ödemek için aşırı fazla para basınca, 1 ekmek 1 milyar Mark'a eşitti. Ve nakitten çanta yapıyorlardı.
ABD de 2008' deki krizden sonra parada genişleme politikasına giderek, deli gibi para basıp borç ödemişti. Sonrasında tabii 1 dolar 1.2 TL' ye kadar düştü.

Örneğin; eskiden 100 dolara 1000 ton buğday alırken aynı 100 dolara 250 ton buğday almaya başlamış; eskiden 2000 dolara Türkiye'de deli gibi tatil yaparken, aynı tatil için 5000 dolar ödemek zorunda kalmıştı.

Özetle, hem para basabilmemiz, hem de güçlü olabilmemiz için bir şeyler üretip (don dahil) ihracat yapıp diğer ülkelerin bize bağımlı olmalarını sağlamamız gerekiyor. Aksi halde kafamıza göre para basmamız ülkeyi kaosa sürüklediği gibi dışarıda da hızla güç kaybetmesine sebep oluyor. Doğru anlamış mıyım?

Peki parası çok olan ülkeler parasının değerini düşürmeden nasıl çoğaltabiliyor? (Güçlü ülkelerden bahsediyorum)
Piyasadaki sıcak paraya göre, ekonomiye göre, üretime göre ve daha bir çok şeye göre değişir bu durum. Para basmanın hiçbir anlamı yok. Atıyorum Elimde bir mal var =M senin para birimin= TL
Ülkenin 500 tane basılı parası varken
1 M= 100 TL ise
Ülkenin 1000 tane basılı parası varken (Ticari gelişmeyle birliket basılmadıysa bu para )
1M = 200 TL olacak
Yani o malın değeri zaten belli senin para üretmen boş bir çaba. Göz boyama.

Aynen öyle, doğru anlamışsınız.
Devletin resmi verilerine göre ekonomi küçülmüşken enflasyon artmışsa, ortada bir sorun var demektir. İkisi aynı anda bulunuyorsa kısa sürede çözülemeyecek bir sorun vardır. Devletin hazinesi açık vermiş, devletin gelirleri giderlerine yetmemiş demektir. Bu açığın oluşması için 2 gerekçe olabilir; Ya millet olarak devletten çalıyorlar ya da devlete emanet ettikleri parayı çaldırıyorlar demektir. Mesela ülkemizde devletin hazinesini kime emanet edeceğine de halk karar verdiği için her şekilde suçlu halk oluyor.

Peki parası çok olan ülkeler parasının değerini düşürmeden nasıl çoğaltabiliyor? (Güçlü ülkelerden bahsediyorum)
Bastığı paranın arkasına bir garantör koyuyor. Bu "garantör" altın gibi değerli madenler, başka para birimi, mal, arazi vb olur. Mesela merkez bankamızın piyasaya dolar, atın salarak yaptığı şey bildiğin bu "garantör" dediğim alingiri elden çıkarmaktır. Piyasaya dolar salarak kurları düşürür, ancak kısa vadeli bir düşüştür.

Ekonomi metinleri çevirisi dersinden aklımda kalan 3-5 şeyi yazdım. Boş yapmış olabilirim. Bunuda belirteyim. Yoksa ekonomist birinden küfür yemek istemem. (=

Bu arada evet her şey dövize bağlı. Ekmek bile. Fırında ekmeği yapmak için una ihtiyacın var. Unu elde etmen için buğdaya ihtiyacın var eskiden en azından bunu biz yapıyorduk fakat buğdayıda ithal ediyoruz. Bunu dolar ile yapıyoruz. O buğdayı ekmek biçmek için makineye ihtiyacın var. O makineyi Türkiye üretmiyor yurt dışından geliyor ve dövizle geliyor. Makineyi çalıştırman için benzine ihtiyacın var benzin dövizle geliyor. Onu una çevirmek için taşıma gerekiyor. Taşımayı yaptığın araç yurt dışından geliyor= döviz. Ekmeği yaptın bakkallara, marketlere dağatacaksın. Taşıt lazım, taşıta benzin lazım. Fırını işleten bey amca pastanesine dondurucu alacak yurt dışından geliyor, döviz. Elektrik harcıyor tüm bu işlemler elektriği üretmek için doğalgaz alıyoruz dövizle. Yani kardeşim iğne iplik dahi dövizle. Değil diyenler, dolar artsa ne olur artmasa ne olur diyenler var ya. Bugünlere onlar yüzünden geldik.

Madem para bastıkça değer kaybediyor
O zaman hiç durmadan 7/24 aralıksız dolar basalım
Ölmeden doların 1 tl den az olduğunu görseydik

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…