Neden para basmıyoruz?

Tatmin edici cevaplar göremedim. Parmaklarım döndüğünce yazayım; (paragraflar birbirinden kopuk olabilir kusuruma bakmayın)

Para bastıkça enflasyon artar. Peki neden?

Para basmak Merkez Bankasnın görevidir(tüm ülkelerde). Şimdi, MB para bastığında ne oluyor bir bakalım. MB 100₺'yı 95₺'ya basar(örnek değerler). Buna emisyon denir. Aradaki 5 liralık fark ise senyoraj değeridir. İşte bu senyoraj değeri hepimizin cebinden çıkar. Fakirinde zengininde. Buna Enflasyon Vergisi denir. Ekonomistler hariç neredeyse kimse bunu bilmez. Buna bağlı olarak enflasyon arttı denir. Bir liralık ekmeği iki liraya alırız. Bir lirası ekmeğin, bir lirası devletindir.

Ayrıca MB Hazine Bonosu* ve Devlet tahlili karşılığı** para basar. Bankalardan gelen çek ve senet karşılığı, piyasadan alınan altın karşılığı, piyasadana alınan döviz karşılığı para basabilir. Çok borç var haydi para basalım gibi bir durum söz konusu değil.

Buna istinaden MB en çok kar oranına sahip bir kurumdur. 5 liraya 95 lira kazanır. Yazdığım gibi aradaki 5 lira bizden çıkar.

Peki madem para basmıyoruz nasıl ülkecek zengin olacağız? Bunun cevabı basit; üretip ülkemize bolca döviz girdisi sağlarsak.

*Devlet borç almış ve bunu bir sene sonra ödeyecekse
**Devlet borç almış ve bunu çok uun yıllar sonra ödeyecekse

Umarım açıklayıcı olmuştır.
 
Son düzenleme:
381478
 
Bir paranın değeri o paraya olan taleple doğrudan ilişkilidir. Devletler, uluslararası dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Bu karşılıkta devletin hazinesinde bulunan altın rezervi ile doğru orantılı olmak zorundadır.

TL'nin değeri neden az? Talep az. ABD dolarının değeri neden yüksek? Talep fazla. Doğru orantı.
 
Eğer ki Almanya gibi, Fransa gibi sallıyorum 5 dolara aldıkları bobinlerle 30 dolarlık motor yapmaz isek böyle konularla ve dolar 10 tl olunca bir sıfır atılacak gibi şeylerle kendimizi avuturuz
 
Peki parası çok olan ülkeler parasının değerini düşürmeden nasıl çoğaltabiliyor? (Güçlü ülkelerden bahsediyorum)

Bununda mantığı yine arz talebe bağlıdır. Arada denge vardır, ülkenin ekonomisi iyi ise bastığın para çok etkilemez zaten öyle güçlü ülkeler parasının değerini düşürmeyecek şekilde basıyor parayı.

Çok para değersizdir mantığı şundan gelir: İnsanoğlu varolduğundan beri kıymetli şeylerin peşindedir ve kıymetlilik çok kişide olmayan şeyin sende olmasına göre artar. Az şeyin pahalı olmasıda böyledir. Buradaki azlık çoklukta piyasada dolaşan serbest paradır.
 
Ekonominin mal bazından hacmine göre para basılır. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinde malın para değeri ile piyasadaki para oranı 30% civarındadır, bu oran Çin Halk Cumhuriyeti'nde 69%'dur, bizde ise 2%'dir.

Emekli gazeteci Memduh Bayraktaroğlu bu oranın arttırılması gerektiğini savunanlardandır.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı