Neden Prime95?

clareon

Megapat
Makaleler
3
Prime95 işlemciyi %100 yüke sokuyor, bu nedenle sıcaklığın fazla olduğunu gördüğümüz durumlarda belli bir voltajdan ötesine geçemiyoruz. Halbuki oyunlar %100 işlemci kullanmıyor, son çıkan oyunlar dahi en yüksek ayarlarda %60-70 civarı işlemci kullanıyorlar. Örneğin 4690K işlemcimi 1.250v ile 4.5 ghz'e overclock edebiliyorum. Prime95'te FFT testi yaptığım zaman sıcaklık 85'in üzerine çıkıyor, tehlikeli limitlere geliyor. Bunu görüp voltajı düşürmek zorunda kalıyorum, çıkabildiğim en yüksek frekans 4.3ghz oluyor.

GTA IV ve Battlefield 4 gibi oyunlarda test yapıyorum, işlemci sıcaklığı 60-65 civarında seyrediyor. Sistemi 1250v voltajla 4.5ghz ile bu iki oyunla saatlerce test ettim. Hiçbir şekilde sistem çakmadı.

Prime95 oyuncular için bu kadar önemli mi? Önemli olan oyun sırasında elde ettiğimiz sıcaklıklar değil mi?

Elbette değil, sistemin her zaman en kötüye hazırlıklı olması gerekir. Ben video render işlemi yapıyorum ve işlemcinin tam gücüne ihtiyacım oluyor. Oyunlarda video çekerken ekstra yük biniyor. Yani oyunlar bilgisayarlarda en son görebileceğin değerleri vermez. Ona bakarsan işlemciye bu testi uygulamadan çekirdek hata verdiklerini göremezsin, çekirdekler belki masaüstünde herhangi bir sorun çıkartmayacaklar ama bu test ile en kötüye hazır oluyorsun. 300-400 Mhz fazla olacak diye işlemciyi sorun çıkartacak bir değerde kullanma.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı