Hocam isteyen ama gerçekten isteyen hiçbir araştırma yapmasına gerek yapmıyor. O gelip onu buluyor. Gerçekten ben daha önce hiç hangisini kullanayım diye arıştırmadım her zaman biliyordum. Ve yazılım öğrenmek o kadar basit ki neredeyse hiçbir uğraş gerekmiyor.
Yazılıma sadece bilim olarak bakarsan haklısın dostum. Herkes hayatındaki bir problemi kolayca öğrendiği bir yazılım dili ile çözebilir.
Ancak yazılım sadece bir bilim değil aynı zamanda bir zanaattır. Yazılımı zanaat yapan ve yazılım bilimini öğrenmenin yetmediği noktalara örnek mi?
Her yazılımcı büyük bir projede kod devam ettiremez.
Her yazılımcı temiz kod yazamaz.
Her yazılımcı yazılım mimarı olamaz.
Her yazılımcı kendinden sonraki yazılımcıya standartlara uygun kod bırakamaz.
Her yazılımcı yazdığı kodu doğru test edemez.
Her yazılımcı üretim seviyesinde kod yazamaz.
Her yazılımcı doğru teknolojiyi seçemez.
Her yazılımcı doğru kararlar alamaz.
Yazılım öğrenmek ne kadar kolaysa bunları öğrenmek bir o kadar zodur. İşin üzücü tarafı da bir şirkete katkı sağlayabilmek ve o şirketin aradığı eleman olabilmek için en azından standartlara uygun temiz kod yazabilmek ve bir başka yazılımcının yazdığı kodu devam ettirebilmek gerkmesidir.
"bedroom guitarist" adı verilen bir terim vardır gitarda. Bu terim kendi evinde en zor soloları atan ancak bir grup içinde nasıl uyumlu çalınır bilmeyen gitaristlere denir. Benzer şekilde bizim sektörde de yazılım bilen ama iş bulamayan "bedroom developer" ile dolur.
Bu yüzden benim bu konudaki görüşüm, yazılım öğrenmenin kolay ancak piyasa şartlarında yazılım yazmayı öğrenmenin pek çoğu dalda iş bulmaktan kat kat zor olduğu yönündedir.