Neden programlama öğrenemiyoruz?

Administraktör

Kilopat
Katılım
24 Nisan 2016
Mesajlar
448
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Sevgili dostlar kırılmaca gücenmece yok. Bunları sizin iyiliğiniz için söylüyorum. Eğer siz yazılıma hangi dilde başlayacağınızı bile Google'da arayarak bulamıyorsanız daha da kötüsü bulmayı bile denemiyorsanız emin olun yazılımcı olmaktan çok uzaktasınız.

2016'dan beri bu forumdayım. Bu güne kadar Technopat'ta "yazılıma nereden başlamalı" sorusunu sorup da yazılım öğrenen 1 kişi tanımadım. Ve anlamış oldum ki, yazılım öğrenmenin anahtarı forumlara sorarak çözüm arama kafasından çıkıp, kendi kendine araştırma kafasında olmakta.

Kısaca yazılım öğrenmek istiyorsanız, araştırma yapmayı ve kendi başınıza öğrenmeyi öğrenmelisiniz. Hangi dilde başlayacağınızı İngilizce olarak Google'da arayarak başlayın. Emin olun meslek hayatınızda bu araştırmalardan çok da farklı bir şey yapmayacaksınız.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bazı tipler de var ki yapay zeka ve makine öğrenmesi ile kafayı bozmuş. Ancak Türkçe kaynak istiyor. Adama diyorum ki söylediğin alanlarda İngilizce kaynak bile sıkıntı ki Türkçe'sini bulalım, önce İngilizce öğren. Yine dediğim dedik takılıyorlar. Birkaç tane daha konu açıyor bir daha da forumda gözükmüyor.
 
Bunlara ek olarak da denemekten korkmayın.
Kaşıkla mama verir gibi kod vermemize rağmen hala denemeye korkanlar da çok fazla.
Kaynak bulamayınca deneme yanılma ile işi çözmeniz gerek.
 
@Disty bir örnek vereyim hocam mesajınız ile ilgili.

"Kodum çalışır mı?" diye soru açıyorlar. Kullanıcı önce kendi deneyip çalıştırabilir kodun çalışıp çalışmadığını :) Ama gelip soruyorlar önce. O kod gidip bilgisayarı havaya uçurmayacak sonuçta çok ekstrem bir kod değilse.
 
Selamlar,
Yazılım mühendisi olduğum için bu başlık dikkatimi çekti ve geldim. Bir destek talebi sandım fakat değilmiş. Sizinle aynı fikirdeyim. İnternette bulamayacağımız bir cevap olduğunu düşünmüyorum. Şu anda bu soruları soran arkadaşlar için şunu söylemek lazım; harika işler yapan ve güzel paralar kazanan insanlar da bir zamanlar kendilerine bu soruları sordular. Tabii ki tek çözüm tarayıcınızda sekmelerin içinde boğulurcasına araştırmak. Onlar da öyle yaptılar. 'Araştırmak' ve 'pratik yapmak'. Bu iki eylemle çoğu işin üstesinden gelinebilir.
 
Bunlara ek olarak da denemekten korkmayın.

"Kodum çalışır mı?" diye soru açıyorlar. Kullanıcı önce kendi deneyip çalıştırabilir kodun çalışıp çalışmadığını :) Ama gelip soruyorlar önce.

'Araştırmak' ve 'pratik yapmak'. Bu iki eylemle çoğu işin üstesinden gelinebilir.

Aynen öyle. Hayatının sonraki 30 yılını, kod yazarak geçireceği bir işte çalışırken hayal eden fakat bugün oturup 2 satır kod denemekten aciz insanlara, yol yakınken vazgeç demek lazım sanırım.

İlginç olan, insanlar deneme yapmayı yazılım öğrenmenin bir kuralı sanıyor. Halbuki hayatın kuralı. Araba sürmeyi, gitar çalmayı, yemek yapmayı, problem çözmeyi, yürümeyi, koşmayı, konuşmayı, yazmayı... deneme yapmadan mı öğrenmişiz? Yazılımı deneme yapmadan sadece izleyerek öğrenelim.

Tabii anlat anlatabilirsen...
 
Son düzenleme:
Hocam isteyen ama gerçekten isteyen hiçbir araştırma yapmasına gerek yapmıyor. O gelip onu buluyor. Gerçekten ben daha önce hiç hangisini kullanayım diye arıştırmadım her zaman biliyordum. Ve yazılım öğrenmek o kadar basit ki neredeyse hiçbir uğraş gerekmiyor.
 
Hocam isteyen ama gerçekten isteyen hiçbir araştırma yapmasına gerek yapmıyor. O gelip onu buluyor. Gerçekten ben daha önce hiç hangisini kullanayım diye arıştırmadım her zaman biliyordum. Ve yazılım öğrenmek o kadar basit ki neredeyse hiçbir uğraş gerekmiyor.
Yazılıma sadece bilim olarak bakarsan haklısın dostum. Herkes hayatındaki bir problemi kolayca öğrendiği bir yazılım dili ile çözebilir.

Ancak yazılım sadece bir bilim değil aynı zamanda bir zanaattır. Yazılımı zanaat yapan ve yazılım bilimini öğrenmenin yetmediği noktalara örnek mi?
Her yazılımcı büyük bir projede kod devam ettiremez.
Her yazılımcı temiz kod yazamaz.
Her yazılımcı yazılım mimarı olamaz.
Her yazılımcı kendinden sonraki yazılımcıya standartlara uygun kod bırakamaz.
Her yazılımcı yazdığı kodu doğru test edemez.
Her yazılımcı üretim seviyesinde kod yazamaz.
Her yazılımcı doğru teknolojiyi seçemez.
Her yazılımcı doğru kararlar alamaz.

Yazılım öğrenmek ne kadar kolaysa bunları öğrenmek bir o kadar zodur. İşin üzücü tarafı da bir şirkete katkı sağlayabilmek ve o şirketin aradığı eleman olabilmek için en azından standartlara uygun temiz kod yazabilmek ve bir başka yazılımcının yazdığı kodu devam ettirebilmek gerkmesidir.

"bedroom guitarist" adı verilen bir terim vardır gitarda. Bu terim kendi evinde en zor soloları atan ancak bir grup içinde nasıl uyumlu çalınır bilmeyen gitaristlere denir. Benzer şekilde bizim sektörde de yazılım bilen ama iş bulamayan "bedroom developer" ile dolur.

Bu yüzden benim bu konudaki görüşüm, yazılım öğrenmenin kolay ancak piyasa şartlarında yazılım yazmayı öğrenmenin pek çoğu dalda iş bulmaktan kat kat zor olduğu yönündedir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı