Neden şekersiz kola içmemeliyiz?

Makale için teşekkürler hocam, ben normalde içmiyorum zaten. Fakat bu sıralar sıkı bir diyet yapıyorum ve hiç şeker almamaya dikkat ediyorum. O yüzden 2-3 gündür şekersiz kola içiyorum, aspartamın ne kadar zararlı olduğunu biliyordum ama detayını burada öğrendim. Diyetim bitince bir daha içeceğimi düşünmüyorum, zaten tadı güzel değil normale göre .
 
Kola veya Fanta'yı nasıl içiyorlar anlamıyorum. Çok gazlılar ve tatları o kadar da iyi değil.
Son yıllarda tadı daha da kötüleşti. Gerçek anlamda kötü.
Madem içeceksiniz size Pepsi Max öneririm, tadı daha iyi.
 
Bir yetişkin erkeğin maksimum alması gereken şeker günde 32 gramdır. Kadınlar için ise 25 gram. Zaten bir 250 ML'lik şişeden alabilirsiniz bunu.

Hocam aldığım Pepsi'nin 250 ML'sinde 17.5 gram şeker var. Pepsi CocaCola'dan daha az şekerli oluyor.
 
İçindekilerde Aspartam veya diğer isimleri yazmıyor.
İlla bu konuda değinilen şeyler değil ki tek olay. Eren hocam bunlardan anlayan birine benziyor. Kötü bir madde varsa illa ki görecektir.
 
Şekersiz kola falan saçmalık (bull shit) hepsi. Ben kola bağımlısıyım. Şekersiz içmiyorum yine aynı zararlı illet... Bırakamıyorum maalesef.
 
Hocam madde ile alakalı doğru söylemişsiniz ama illaki karbonhidrat yemek zorunda değiliz ben mesela diyet yaparken 300 kaloriyi hiç yoktan mi alıyım ayda yılda canımız kola çekerse alıyorum şekersizi onun dışı kahve çay su devam.


Şekersiz içiyorum hepsini de.
 
Öncelikle makale için teşekkür ederim. Benim de gözümden kaçan önemli bir noktaya değinmiş makale. Aspartamın sindirimi sonucu oluşan Fenilalanin, Aspartat ve Metanol, vücutta ve günlük yiyeceklerimizde doğal olarak bulunsa bile, Aspartam'ın farkı çok ufak bir molekül olduğu için hızlıca sindirilerek bu maddelerin çok hızlı bir şekilde yükselmesine sebep olması.

Mesela 1 bardak sütte, 1 bardak aspartamlı koladan daha çok fenilalanin ve aspartat var, ancak süt yavaş, aspartam çok hızlı sindirildiği için normalde doğal ve zararsız olan bu maddeler, sanki 5-10 bardak süt aynı anda içmişsiniz gibi birden yükseliyor ve bu da anlık bir oksidatif strese sebep oluyor. Zaten makalede de bahsedilen karaciğer hasarı, antioksidanların tükenmesi, bağırsak bakterilerine negatif etkileri vs hep buradan kaynaklanıyor.

Oksidatif strese kırmızı et de sebep oluyor, hayvansal yağlar da sebep oluyor. Aspartam, başka hiçbir maddenin yapmadığı, zehirli bir şeyler yapmıyor yani. Yediğimiz doğal şeylerin bile birçoğu zaten aynı aspartam gibi zararlı. Bağırsak florasını, antioksidan-oksidan sistemleri yeni yeni keşfediyoruz ve hayatımızdaki çok fazla şey aslında yeni güvenlik incelemeleri gerektiriyor. Aspartam da bunlardan sadece birisi.

Kısacası, Aspartam'ın içindekiler değil de, hızlı sindirilen küçük bir madde olması asıl problem. Çünkü makalede de dediği gibi, 1 bardak sütte 1 bardak aspartamlı kolaya kıyasla 6 kat fazla fenilalanin var, 13 kat fazla aspartat var. 1 bardak domates suyunda, 1 bardak aspartamlı kolaya kıyasla 6 kat fazla metanol var. Yine makalede de dediği gibi, "aspartatın içeriğinin tamamı insan vücudunda doğal olarak bulunan maddeler" zaten.

Benim anlatmak istediğim de buydu aslında. Aspartamın içeriği tamamen doğal, ama fazla kullanılmaması lazım. Ben burada "fazla kullanmak" derken "günde 1 bardaktan bir şey olmaz herhalde" demiştim, ancak yanlışımı da kabul etmem gerekir, benim de aklıma gelmeyen, aspartamın bu doğal molekülleri çok kısa sürede çok fazla miktarda kana vererek oksidatif strese sebep olabileceğiydi, bu da zaten "güvenli doz sınırı" kavramımızı ortadan kaldırıyor. İnsanlar üzerinde, daha düşük dozlarla olan etkilerini de incelememiz gerekiyor bu "hızlı sindirilme" olayından dolayı. Makale de bunu anlatıyor zaten.

Aynısı büyük ihtimalle MSG için de geçerli. O da normalde zararsız olan sodyum ve glutamat maddelerini, çok kısa sürede çok fazla miktarda vücuda verebilme imkanına sahip.

Biraz şeye benziyor bu. Kandaki Karbondioksit artınca insan zehirleniyor, ama kanımızda belli oranda karbondioksit olmazsa da ölürüz. Bu durumda karbondioksite zehirli diyebilir misiniz? Aynısı fenilalanin, aspartat ve metanol için de geçerli. Kanda ya da bağırsakta artmaları zararlı, ancak hiç olmazlarsa da ölürüz. Bu bileşiklere zehirli diyebilir miyiz? Problem bu bileşikler değil, bu bileşikleri, doğal ve güvenli miktarlarından çok daha yukarı taşıyan "aspartam". Bu noktada benim de gözümden kaçan, aspartamın hızlı sindirilmesinin, çok az miktarda alınsa bile yaratabileceği etkiydi, ki siz de aslında bu etkiden bahsetmediniz iki yazınızda da. Ben attığınız makaleden okuyup öğrendim. Siz de eksik öğrenmişsiniz maalesef.

İlk yazınızda zaten bu makaleden ya da bu mekanizmadan bahsetmiş, kaynak göstermiş olsaydınız ben de size farklı bir yazıyla cevap verirdim.

Sonuç olarak, size ilk tavsiyem devam etmekte. İlk yazınız kaynak açısından oldukça yetersiz, sadece "mavikadin.com" diye bir site var. Sonradan attığınız Oxford makalesi gibi makaleleri ilk yazınıza eklemelisiniz ki bizler de okuyabilelim. Ana yazınızda hala kaynak göstermediğiniz onlarca farklı iddia var, "bir çalışma şunu gösteriyor, bir çalışma bunu gösteriyor" gibi.

En son şuna da cevap vereyim çünkü aslında eleştirdiğim hatanızı burada da yapmışsınız. Aspartam'ın zararlı etkileri olduğu konusunda haklısınız. Burada bir problem yok. Ancak zararının sebebini anlamamış durumdasınız.

Tuzun içerdiği Sodyum (Na), saf metal halinde tehlikelidir. Klor (Cl), Klor gazı (Cl-Cl) formundayken zehirlidir. NaCl formunda ise bu maddeler "iyon" olarak bulunur, birisi Na+ öbürü Cl-'ye dönüşür ki vücudumuzda en çok bulunan iyonlardır ikisi de. Bu durumun aspartamın zararıyla hiçbir alakası yok.

Çünkü Aspartam'da da olay şu. Aspartam, 3 bileşikten oluşuyor: Fenilalanin, Aspartat ve Metanol. Bu üç bileşik de birebir bu halleriyle vücutta bulunur. Etle, sütle, nohutla, fasülyeyle, elmayla portakalla bu bileşikleri sürekli tüketiyoruz zaten. Vücudunuz sürekli bu bileşikleri işler, birbirine dönüştürür, başka moleküllerin yapımında kullanılır. Bu moleküller, belirli miktarları aşmadıkları sürece vücuda zararlı değillerdir. Tek problem, aspartam küçük ve yoğun olduğu için, "azı zararsız" diyemiyormuşuz, azıcık aspartam bile, normalde zararsız olacak bu maddeleri, zararlı miktarlarda üretmeye yetiyormuş, bunu ben de yeni öğrendim sayenizde, asıl sonradan attığınız makaleyi ilk yazınızda paylaşmış olmanız gerekiyordu bu sebeple.

Umarım derdimi anlatabilmişimdir.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…