Neden şekersiz kola içmemeliyiz?

Evet, neden şekersiz kola içmemeliyiz? Herhangi bir marka vermiyorum, hepsi aynı mantık genelde. Şimdi arkadaşlar, şekersiz kola dediğimiz şeyin içerisinde şeker olmadığı için sıfır kalori olaraktan pazarlanıyor. Bu kolanın içerisine ne koyuyorlar da tadı pek değişmiyor normalinden? Aspartam, sukraloz ve Asasülfam K.

Nedir bu illetler?
Aspartam üzerinden gitmek gerekirse içeriği C14H18N2O5 yani 14 Karbon, 18 Hidrojen, 2 Azot ve 5 Oksijenin birleşmesinden oluşan ve 1 molü 294 gram olan bir illettir. Bu arkadaşımız bildiğimiz şekerden 180 kat daha tatlıdır! Nasıl yani? diyebilirsiniz. Hemen açıklayayım, 220 gram şekeri alın ve onu bir gramlık küçük bir hap gibi sıkıştırın. Onu yediğinizde o kadar tatlı bir tadı vardır ki kusabilirsiniz. 1 gram Aspartam = 180 gram şeker gibi düşünebilirsiniz. Aspartam vücuda girdiğinde kendini şeker gibi tanıtır ancak şeker değildir. Bağırsaklar kanalları açar ve şeker bekler. Çünkü şeker görünümü olan bir şey gelmiştir ancak o kanalları ve hücreleri dolduracak kadar gelmediği için bağırsaklar bekler. Hala gelmediği için bağırsaklar o kanalları ve hücreleri karbonhidrat ile doldurmaya karar verir. Böyle olunca da acıktım herhalde düşünürsünüz ve gördüğünüz ilk karbonhidratı yersiniz. Bu da doğal olarak kilo almanıza sebebiyet verir.

Bir deney boyunca adayların yarısına 10 yıl boyunca normal kola, diğer yarısına ise 10 yıl boyunca aspartam içerikli kola içirilir. Deneyin sonunda şekersiz yani aspartamlı kola içen adayların diğer adaylardan %55 daha fazla diyabet riski olduğu ortaya çıkmıştır!

Başka zararları var mı?
Olmaz olur mu? Buyurun sayalım.

Fenilketonüri (PKU)

Fenilketonüri, nadir bir genetik bozukluktur. Aspartamın içeriğinde olan fenilalanin metabolize edilemediği için, kanda birikmeye başlayan bu madde beyinde tahribata neden olur ve en ciddi sonuçlarından biri de zeka geriliğinin oluşmasıdır. PKU’lu kişilerin aspartam alımını sınırlamaları önemlidir.

Tardif diskinezi (TD)​

Yüz ve vücutta ani, kontrol edilemeyen hareketlere neden olan nörolojik bir hastalıktır. Bazı şizofreni ilaçlarının yan etkisi olduğu düşünülmektedir. Aspartamdaki fenilalanin, TD’nin kontrolsüz kas hareketlerini hızlandırabilir.

Lupus​

Lupus hastalığı, bağışıklık sisteminin bozulmasıyla birlikte eklem ağrıları, deride kızarıklıklar, ateş, kilo kaybı gibi belirtiler gösteren bir hastalıktır. Ancak mevcut çalışmalar çelişkili sonuçlar göstermektedir.

Duygu durum değişiklikleri​

Uzun süre büyük miktarlarda aspartam tüketen birçok kişinin kanında aşırı miktarda fenilalanin gözlenmiştir. Bu da beyindeki serotonin düzeylerinin azalmasına ve depresyon, sinirlilik gibi duygusal rahatsızlıklara neden olabilir. Şizofreni için ilaç kullanan kişiler aspartamdan kaçınmalıdır. Depresyon öyküsü olan hastalarda aşırı aspartamın semptomları arttırdığı görülmüştür.

Kalp hastalığı​

10 yıl boyunca izlenen yaklaşık 60 bin menopoz sonrası kadına ilişkin çalışma, günde iki diyet içeceğinin kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde artırabildiğini göstermiştir.

Diyabet​

Aspartam ve metabolik hastalık arasındaki bağlantıyı ayrıntılı olarak inceleyen 2016 tarihli bir araştırma uzun süreli tatlandırıcı alımının, bağırsak içinde yaşayan bakteri dengesini ve çeşitliliğini bozabileceğini düşündürmektedir. Böyle bir bozulma, tip 2 diyabet için bir risk faktörü olan glikoz intoleransı ile sonuçlanabilir.

Potansiyel tehlikeler

  • Baş ağrısı, Nöbetler, İnme
  • Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
  • Obezite, Sindirim semptomları, Doğum kusurları
  • Alzheimer, Parkinson, Epilepsi
  • Hafıza kaybı, Görme bozuklukları
  • Beyin tümörü, Zeka geriliği
  • Lenfoma, Lösemi
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Multipl Skleroz (MS), Migren

Aspartam'dan nasıl korunabilirim?
Çok kolay, ürünün etiketini okuyun! Özellikle içeceklerin arkasını okuyun, mutlaka yazıyor. Ancak firmalar direkt olarak Aspartam yazmaktan çekiniyor bazen. Sebebi belli. O yüzden bir kaç farklı şekilde yazacaktır. Arkasında tatlandırıcılar sınıfında E951 veya Fenilketonürikler: fenilalanin içerir veya Aspartam yazacaktır.

Neden diyabet hastalarına Aspartam veya türevlerini veriyorlar?
Çünkü kan şekerini yükseltmiyor, tansiyona etkisi yok. Aslında hasta bunu reddedebilir. Çayını, kahvesini veya limonatasını şekersiz içebilir. Ancak hasta bunun yerine şeker gibi rol yapan Aspartamı zararsız olarak düşünüyor ve kullanıyor.

Güya kilo almamak için şekersiz kola alırlar ve önerirler. Yalan arkadaşlar yalan! Evet içerisinde şeker yok, bir kere Aspartam içmekten ölmezsiniz tabii ki veya kilo almazsınız hemen. Ancak yediğiniz her şeyin yanına bir şekersiz kola açıyorsanız yapmayın! İlla içeceksiniz normal kola için! Evet, ciddiyim normal şekerli kola için. Bir yetişkin erkeğin maksimum alması gereken şeker günde 32 gramdır. Kadınlar için ise 25 gram. Zaten bir 250 mL'lik şişeden alabilirsiniz bunu. Fazlası zarar, kola zaten çok zararlı ancak onu başka bir makalemde anlatacağım. Benim tavsiyem kola yerine su için! Ben öyle yapıyorum, spordan sonra geldiğimde yemeğimi yiyorum suyla beraber. Evet bazen kola da içiyorum ama sürekli değil. Ara sıra kaçamak yapın ama abartmayın. Herkese iyi sosyaller!

Aspartam nedir? Zararlı mıdır, hangi gıdalarda bulunur?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Normal kola içtikten sonra da açlık hissederiz. Normal kola içince de iştah artar. Yani konuda geçen "daha çok yedirir" argümanı bana yetersiz geldi.

Bağırsaklarımızda şeker bekleyen kanallar ayrıca neden kendisini kapatmak yerine şeker ile doldurur ve dolduruyorsa bile bu neden açlık yaratır ? Lütfen bu konuyla alakalı kaynak belirtir misiniz ?

Ayrıca sadece Fenilketonüri (PKU) olan kişiler, fenilalanin metabolize edemezler. Ve onların sınırlı miktarda içmesi önerilir. Yani neden kimse sindiremez gibi yazdınız anlamadım.

Ayrıca normal kola içerisindeki zararlı katkı maddeleri neden kıyaslamaya dahil edilmemiş ve normal kola çok daha masum gösterilmiş ?
 
@holywitcherofrivia Teşekkür ederim bazı bilgilendirmeler için, anlaşabildiğimize çok sevindim.

MSG Hakkında araştırmalarım devam ediyor. Yarın kolanın bağımlılık olayını konuşacağım burada.
Benim de ilk mesajım küstahça vs olduysa kusuruma bakmayın. Sayenizde ben de bir şey öğrenmiş, hem de yeni bir bakış açısı kazanmış oldum.
 
Son birkaç gündür şekersiz kola tükettiğim için ben de biraz araştırmıştım, konu da denk gelince bildiklerimi söylemek istedim. Fenilalanin bir aminoasit ve sadece aspartamda bulunmuyor diye biliyorum. Birçok gıdada mevcut olması lazım.

Gazlı içecekler kesinlikle düzenli olarak tüketilecek şeyler değiller, bu konuda hem fikiriz lakin ben ayda yılda bir tüketeceksem aynı zamanda kalori hesabı da yapıyorsam kesinlikle tatlandırıcı kullanılmış ve 0 kalori olan gazlı içeceği tüketmeyi tercih ederim.
Eğer kalori konusunda bir hesabım yoksa şekerliyi de tüketebilirim, tatlandırıcılı olanı da tüketebilirim.

Kısacası iki ürün de zararlı ve düzenli olarak tüketilmemesi lazım hatta hiç tüketmemek daha iyi lakin birinin diğerinden daha fazla zararlı olduğunu düşünmüyorum.
 
O kadar besin hızlı gelişsin diye neler neler alıyor onların da konusunu açsana. Sanki her şey sağlıklı da bir kola sağlıksız natural tavuk filan mı yiyor acaba herkes?
 
O kadar besin hızlı gelişsin diye neler neler alıyor onların da konusunu açsana. Sanki her şey sağlıklı da bir kola sağlıksız natural tavuk filan mı yiyor acaba herkes?
Ben hiçbir zaman diğer o bahsettiğiniz şeylerin iyi veya kötü olduğunu savunmadım. Evet içerisinde hormon vesaire olabilir biliyorum. Ancak böyle bir mesaj atmanız saçmalık, burada kola ile farklı şeyleri karşılaştırıp "sanki bir kola zararlı" demek saçmalıktır. Ben diğerleri sütten çıkmış ak kaşık mı dedim? Lütfen...

Gerek duyarsam onlardan da bahsederiz evelallah.
 
Vallahi bir sürü zararsız şey yiyoruz içiyoruz bir kolayı mı eksilteceğiz. Yararlı konu fakat yine de içmeye devam edeceğim.
 

Geri
Yukarı