Neden THY'nin B747 uçağı yok?

  • Konuyu başlatan Armor
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 13
  • Görüntüleme 2B

Armor

Centipat
Katılım
18 Nisan 2020
Mesajlar
7
Neden THY'nin bu uçaktan yok. Rakibi olan B787'den var ama bu neden yok neredeyse aynı tonajı taşıyabilen bu uçaklarda neden B787 seçildi?
Sırf görüntü olsun diye alınması lazım sonuçta B747 boru değil, 50 yıllık hikaye.
Dünyanın en büyük 2 uçak kazasının baş aktörleri birer 747.
Ama neden?
Ve bir yolcu olarak kokpitden önde oturmak nasıl bir uçuş keyfi, nasıl bir his?
 

Dosya Ekleri

  • lK61rWG.jpg
    lK61rWG.jpg
    123,6 KB · Görüntüleme: 72
Gereği yok. Boeing 747, çok büyük bir uçak ve Türkiye'de Boeing 747'nin kullanılabileceği pist sayısı çok az. 737 ve A320 gibi modeller çok uzun menzillere ulaşabiliyor ve her türlü daha karlı. Zaten eski uçakları kullananlar haricinde bu büyük uçakları kullanan pek havayolu kalmadı.
 
Çok basit bir nedeni var; bu tür uçakların kârlı işletilebilmesi için çok spesifik (aşırı yüksek yolcu talebi olan) bazı uzun mesafeli rotalarda uçurulmaları lazım. Bu uçakların hem alım maliyetleri yüksek, hem işletme maliyetleri yüksek. Yolcu kapasitesini büyük oranda dolduramadığın her uçuş ekstra zarar getirecek, bu yüzden çoğu şirkette bu uçaklar çok verimli değiller.

Ondan sonra boyut ve ağırlıkla ilgili sorunlar var. Havalimanlarında yer kiraları çok yüksek ve inebilecekleri alan sayıları sınırlı. THY de İstanbul - New York/Los Angeles gibi uzun mesafeli yüksek talebi olan rotalarda bu işi daha düşük maliyetli uçaklarla yapabiliyorken B747 ya da A380 gibi uçaklar gereksiz.

Ayrıca 450 civarı koltuklu bir uçağı en fazla 250-300 civarına kadar doldurabiliyorsan o büyüklüğün ne faydası var ki? Şu ana kadar THY ile 6 İstanbul - New York, 4 Los Angeles - İstanbul, 6 San Francisco - İstanbul rotası uçuşunda bulundum. Bunların yarısında uçakta çok dolu denilecek kadar yolcu yoktu. Demek ki yeterli koltuk sayısı mevcut uçaklarda var.

Ekleme yapayım; bu uçaklar ayrıca rota planlamalarında filonun esnekliğini azaltan uçaklar. Bazı dönemlerde kârlı olan rotalarda bu uçakları uçurdun diyelim, kâr getirmeyecek dönemlerde bu uçakları kârlı işletebileceğin bir rota bulup uçak kaydırma işini yapamayacaksın. B787 gibi uçaklar buna da uygunlar, kısa mesafeli yüksek kapasiteli uçuş rotalarında da kâr sağlayan uçaklar.
 
Şimdi 747 ile 787 uçağını gözümüzün önüne getirelim. İkisi de görünüş olarak güzel değil mi? İkisi de uzun mesafe ve ağır yük taşıma kapasitesine sahip değil mi? Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere. Boyutlar, tüketim, maliyet, yedek parça ve ikame.

B747 harika bir uçak olmasına rağmen "çoook büyük" bir uçak. Yani olmaması gerektiği kadar büyük maalesef. Bir havalimanında bir uçak duracağı veya kalacağı süre boyunca o havaalanına ücret öder. Ayrıca bu ücret boyutlara, ağırlığa ve talep edilen yer destek techizatına göre artış gösterir. Bu yüzden de firmalar (mecbur olanlar veya şov yapanlar hariç) bu kadar büyük boyutlu uçaklardan uzak dururlar. THY bir dönem almayı düşündü hatta ya 3 ya 5 tane alacaklardı prestij için. Ama havacılık sektörü o kadar pamuk ipliğine bağlı ki bir gecede batabilirsin bir gecede sektörün sahibi olabilirsin. Bak mesela AtlasGlobal'e. Bir gecede battı. Bir sabah uyandık iflas metnini okurken buldu herkes. E durum böyle olunca da "ver lan ordan 3-5 tane B747 nedir yani" diyemiyor şirketler:)

Aynı şekilde A380:) Çok çok yeni bir uçak normal şartlarda daha onlarca yıl uçması gerekiyordu. Ama son üretilenler de Emirates'e gidecek ve üretim hattı sonlandırılacak. Neden? Çünkü yine dediğim gibi "çoook büyük":)

Hele hele sen bu B747, A380 gibi uçakları devamlı tam dolu uçuramazsan, belirli dönemlerde yarım kapasite uçurursan topu attığının resmi olur resmen. Havacılık sektörü de böyle zararları maalesef kaldıramaz ve patır patır dökülür firmalar.
Dünyanın en büyük 2 uçak kazasının baş aktörleri birer 747.
E yani? Sırf bu yüzden alacak değilsin ya di mi:)
Ve bir yolcu olarak kokpitden önde oturmak nasıl bir uçuş keyfi, nasıl bir his?
Sıfır bir keyif. Çünkü artık yolcuların kokpite girmesi yasak olduğu için deneyimlemek imkansız gibi bir şey:)
Sırf görüntü olsun diye alınması lazım sonuçta B747 boru değil
Efsane bir boru hem de, üzerine bir oturursa firmalar morali bozulur o kadar diyeyim🤣
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı