Neden üniversiteler dijital oyun tasarım bölümü açmıyor?

Dijital oyun tasarımı dediğiniz şey endüstride bir alan aslında. Üniversite bölümleriyse çoğunlukla daha genel şeyler. Çünkü aldığınız eğitim neticede bir lisans eğitimi. Daha lisanstayken kendinizi endüstrinin bir alanına hapsetmek faydalı olmayacaktır. Bu sebeple bu şekilde dar odaklı bölümler çok açılmıyor, bence açılmamalı da. Ama mesela bu konuda dersler verilebilir üniversitede.

Bu alana girmek istiyorsanız yazılım ya da grafik tasarım gibi bölümler okuyup sonra iş tecrübenizle, eğitiminiz sırasında kendi yapacaklarınızla buraya odaklanabilirsiniz. Zaten bir işte yaptıklarınızın çoğunu o işte ya da daha önceki iş tecrübelerinizle öğreniyorsunuz. Bana göre üniversitede öğrendikleriniz çok önemli olmakla birlikte sizi direkt olarak bir işte işe yarar hale getirmiyor ama o işi öğrenebilmenizi sağlıyor. Dijital oyun tasarımı da bu şekilde düşünülebilir gibi.
Dediklerinize çoğunlukla katılıyorum. Üniversiteler, işçi yetiştirme merkezi olmamalı ama Türkiye şartlarında daha faydalı bölümlerin olabileceği de bir gerçek. Her yıl binlerce işsiz çıkaran genel bölümler yerine iş fırsatlı dar bölümleri daha mantıklı buluyorum şahsen. Yazılım veya grafik okuyup üzerine kendini geliştimeye yıllar harcamaktansa 4 yılda oyun yapmak öğretilebilir bence.

Olaya başka bir açıdan bakarsak bilgisayar mühendisliği de yazılım mühendisliğinin daha geniş kapsamlısı ama kimse "Ne gerek var yazılım mühendisliğine?" demiyor çünkü yazılımcılara ihtiyaç var, bu bölüme talep var...

Son olarak dediğiniz gibi üniversiteler bize ehliyet veriyor; nasıl kullanacağımız, kullanıp kullanmayacağımız hâlâ bize kalmış...
 
Kısmen haklısınız aslında. Maalesef Türkiye'deki üniversite sistemi yurt dışındakiyle tam uyumlu değil. Farklar var. Sizin yazılım mühendisliği dediğiniz elektronikten ayrılmış algoritma ve yazılıma yoğunlaşan bölüme İngilizce konuşan ülkelerde "Computer Science" ismi veriliyor mesela ama görebildiğim kadarıyla bu bölümün Türkiye'de bir karşılığı yok. Yazılım mühendisliği kısmen olabilir ama o da yaygın değil. Sizin isteğiniz dijital oyun tasarımı gibi kısıtlayıcı bir bölüm açmaktansa "Computer Science" bölümünü yaygınlaştırıp bu bölüm içinde de oyun tasarımıyla ilgili seçmeli dersler vermek çok daha mantıklı bence. Ha uygulanabilir mi ona emin değilim.

Bazı üniversitelerde bu şekilde kısıtlayıcı, fazla uzmanlaşmış bölümler yurt dışında da var. Ben de böyle bölümlerinden mezun olmuş insanları görüyorum ve aklımda direkt soru işaretleri oluşuyor kabiliyetleri konusunda. Bende oluşuyorsa işverenlerde hayli hayli oluşuyordur. Çok mantıklı değil bence böyle bir bölüm okumak ya da açmak. Mesela bazı üniversitelerde "Yapay Zeka" diye bölümler gördüm ama bu da çok uzmanlaşmış bir bölüm, düzgün bir bölümde odak alanı olması daha mantıklı. Bu tip bölümlerin (oyun, yapay zeka gibi) insanların ilgisini çekip özel üniversitelere parasını ödeyecek öğrenci çekmek için kullanıldığını düşünüyorum. Bu yüzden hiç sıcak değilim.
 
Sizin isteğiniz dijital oyun tasarımı gibi kısıtlayıcı bir bölüm açmaktansa "Computer Science" bölümünü yaygınlaştırıp bu bölüm içinde de oyun tasarımıyla ilgili seçmeli dersler vermek çok daha mantıklı bence. Ha uygulanabilir mi ona emin değilim.
Türkiyede seçmeli derslerin yeterli/uygulanabilir/işe yarar olduğunu düşünmüyorum, lisedeki seçmeli ders mantığına benziyor bence.

Bazı üniversitelerde bu şekilde kısıtlayıcı, fazla uzmanlaşmış bölümler yurt dışında da var. Ben de böyle bölümlerinden mezun olmuş insanları görüyorum ve aklımda direkt soru işaretleri oluşuyor kabiliyetleri konusunda. Bende oluşuyorsa işverenlerde hayli hayli oluşuyordur.
Mesela bazı üniversitelerde "Yapay Zeka" diye bölümler gördüm ama bu da çok uzmanlaşmış bir bölüm, düzgün bir bölümde odak alanı olması daha mantıklı.
Kabiliyetden ziyade bu konuda uzmanlaşmış, bir alanda eğitim almış insan olarak bakıyorum ben olaya. İdeal bir dünyada bu işler yüksek lisans ile oluyor ama ne Türkiyenin ne de Türk gençlerinin harcayacak fazladan yıllarının olduğunu düşünmüyorum.

Tabii ki sorun çözmede, optimizasyonda bilgisayar mühendisliği okuyup yüksek lisansını yazılım alanında yapanlar daha avantajlı olacaktır. Sonuçta bilgisayar donanımının nasıl çalıştığını öğrendikten sonra yazılımın nasıl işlediğini öğrenmiş olacak, verdiği emeğin ve kazandığı tecrübenin etkisini görecek; yazılım işi dışında önünde başka seçenekler olacak, bir gün daha iyi bir fırsat karşısına çıkabilecek vs. ama sizce buna harcayacak zamanımız ve bütçemiz var mı?

Bu tip bölümlerin (oyun, yapay zeka gibi) insanların ilgisini çekip özel üniversitelere parasını ödeyecek öğrenci çekmek için kullanıldığını düşünüyorum. Bu yüzden hiç sıcak değilim.
Bu konuda maalesef haklısınız ama aslında bu bölümlerde büyük potansiyel var; bu işi hakkıyla yapan bir üniversite olsa yapay zeka alanına harcanacak 8, 10 yıl yerine 4 yılda işi öğretebilseler güzel olmaz mıydı? Yapay zeka tasarlayacak kişinin, hangi donanımın nasıl çalıştığını hatta nasıl tasarlandığını bilmesine gerek yok zannımca.
 

Geri
Yukarı