Nedir bu longhorn?

İptal edilen bir projeydi. Daha sonra Windows 7 ve Vista ile karşımıza çıktılar.
@PossibleTurco makale yazmıştı.
Yayınlanmamasının nedeni fikirlerin başka projeye aktarılması ve geliştirici ekibin 2 yere bölünmesiydi. En son olarak da Longhorn gitti, Vista geldi.
 
Windows Longhorn başlarda XP'nin küçük bir güncellemesi olacakken işler çığırından çıkıyor ve büyük bir projeye dönüşüyor. Microsoft'un aklına Longhorn ve Blackcomb adında iki tane proje vardı. Longhorn bu XP ve Blackcomb arasında köprü görevi görecekti. Blackcomb'un bir önizlemesi gibi olacaktı.

Ama Longhorn zaman içinde Blackcomb için planlanan çoğu özelliği alarak büyük bir proje oldu yukarıda dediğim gibi. Çok önemli özellikler gelecekti; Aero, Sidebar, Palladium, WinFS gibi.

Lakin kullanılan çekirdek XP'ye ait olduğu için bu özellikleri bu çekirdek kaldıramadı ve çok büyük darboğaz oluştu. Bellek sızıntıları, yerli yersiz donma ve kasmalar yüzünden Longhorn projesi Ağustos 2004'te iptal edildi. Ve yerine Server 2003 çekirdeği kullanılarak sıfırdan Windows Vista yazılmaya başlandı. Günümüze kadar da geldi bu Server 2003 üzerinden baştan yazılan Vista çekirdeği. :)

Bu işlere merakınız varsa Beta'dan Finale serimizin Vista bölümlerini okuyabilirsiniz.
 
Yani Windows 10 = ağır maskelenmiş Windows Vista. DWM kapanınca da bunu görebiliyoruz. Değişen şey sadece NT sürüm ismi.
Tek sürüm ismi değil hocam işte. Her ne kadar pratikte aynı çekirdek olsa da o günden bugüne çeşitli modifiyeler ve güncelleştirmeler aldı stabilite için. 2007'de ilk çıktığında berbattı NT 6.0. 2009'da gelen NT 6.1 ile birlikte adam oldu. NT 6.1 sayesinde düzeldi. Yani Windows 7. :) Yıllarca aynı kalmadı yani çekirdek. Lakin yine de eşeğe altın semer vursan da eşektir. :)
 
Siber saldırı gerçekleşmiyip yayınlansaydı şu anda win 7 ve ötesi olmazdı:(
 
Siber saldırı gerçekleşmiyip yayınlansaydı şu anda Windows 7 ve ötesi olmazdı:(

Siber saldiri derken? Windows Longhorn Windows XP cekirdegi uzerine yazilmisti zaten. Ilerleyemeyeceklerini anlayinca resetlediler ve Windows Vista cikti. Windows 7 ise Windows Vista'nin Service Pack'i olacaktı ama isletim sistemi olarak cikardilar.
 
Son düzenleme:
Siber saldiri derken? Windows Longhorn Windows XP cekirdegi uzerine yazilmisti zaten. Ilerleyemeyeceklerini anlayinca resetlediler ve Windows Vista cikti. Windows 7 ise Windows Vista'nin Service Pack'i olacaktı ama isletim sistemi olarak cikardilar.
Windows longhorn aslında microsoft çıkarmak istedi fakat siber saldırı olunca kullanıcılar longhorndan soğudu.Microsoftta resti çekip longhornu iptal etti ve Windows vistaya başlandı.
 

Geri
Yukarı