.NET Framework 4.8.1 yenilikleri ve desteklediği işletim sistemleri

Katılım
28 Ocak 2020
Mesajlar
19.206
Makaleler
52
Çözümler
460
Merhaba.
Bildiğiniz üzere uzun zamandır son sürüm olarak .NET Framework 4.8 sürümü kullanıyordu. Microsoft, .NET Framework 4.8.1'i 2022 yılında piyasaya sürdü. .NET Framework 4.8.1 ile eski işletim sistemlerine olan destek kesiliyor.

framework481.png

Desteklenen işletim sistemleri;
  • Windows 11.
  • Windows 10 sürüm 22H2.
  • Windows 10 sürüm 21H2.
  • Windows 10 sürüm 21H1.
  • Windows 10 sürüm 20H2.
.NET Framework 4.8.1 ile bir dizi yeni özellik ve hata düzeltmesi içeriyor.

.NET Framework 4.8.1'deki yeni özellikler​

ARM64 için yerel destek​

.NET Framework 4.8.1, .NET Framework ailesine yerel ARM64 desteği ekler. Bu nedenle, .NET Framework uygulamalarının ve kitaplıklarının geniş ekosistemine yaptığınız yatırımlar artık ARM64'te taklit edilen X64 kodunu çalıştırmaya kıyasla daha iyi performans için iş yüklerini yerel olarak ARM64 üzerinde çalıştırmanın avantajlarından yararlanabilir.

WCAG2.1 uyumlu erişilebilir araç ipuçları​

Microsoft, herkesin erişebileceği ürünler ve platformlar sağlama taahhüdüne sahiptir. .NET Framework 4.8.1, her ikisi de geliştiricilere kullanıcıları için erişilebilir uygulamalar oluşturmak için gereken desteği sağlayan iki Windows UI geliştirme platformu sağlar. Geçtiğimiz birkaç sürümde, hem Windows forms hem de WPF çeşitli özellikler eklemiş ve erişilebilirlikle ilgili çok sayıda güvenilirlik sorununu düzeltmiştir. .NET Framework'te erişilebilirlikteki yenilikler bölümünü ziyaret ederek her sürümde düzelttiğimiz veya eklediğimiz öğelerin ayrıntıları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Bu sürümde, hem Windows Forms hem de WPF, araç ipuçlarının daha erişilebilir olmasını sağlamak için araç ipuçlarının işlenmesinde iyileştirmeler yapmıştır. Her iki durumda da, araç ipuçları artık ayarlanan yönergelere uygundur WCAG2.1 içeriğinde Hover veya Focus kılavuzunda ileri gelir. Araç ipuçları için gereksinimler aşağıdakileri gerektirir:
  • Araç ipuçları, fare imleci veya klavye gezintisi yoluyla denetime yönlendirilerek görüntülenmelidir.
  • Araç ipuçları kapatılabilir olmalıdır. Yani, ESC tuşu gibi basit bir klavye komutu araç ipucunu kapatmalıdır.
  • Araç ipuçları üzerine gelinebilir olmalıdır. Kullanıcılar fare imlecini araç ipucunun üzerine getirebilmelidir. Bu, az gören kullanıcılar için araç ipucunu okuyabilmek için büyüteç kullanma gibi senaryolara olanak tanır.
  • Araç ipuçları kalıcı olmalıdır. Araç ipuçları belirli bir süre geçtikten sonra otomatik olarak kaybolmamalıdır. Bunun yerine, araç ipuçları, kullanıcı faresini başka bir denetime götürerek veya yukarıda açıklandığı gibi araç ipucunu kapatarak kapatılmalıdır.
WinForms'ta bu destek yalnızca Windows 11 veya üzeri işletim sistemlerinde kullanılabilir. Winforms, Windows API'sinin etrafında ince yönetilen bir sarmalayıcıdır ve yeni araç ipucu davranışı yalnızca Windows 11'de kullanılabilir hale geldi. WPF'nin erişilebilir araç ipuçları için işletim sistemi sürümü bağımlılıkları yoktur.

WPF, .NET Framework 2.1'de wcag4.8 uyumlu araç ipuçları için gereksinimlerin çoğunu uygulamıştı. Bu sürümde WPF, geçerli penceredeki bir araç ipucunun ESC tuşu, CTRL tuşu (kendi başına) veya CTRL+Shift+F10 bileşimi kullanılarak kolayca kapatılabilmesini sağlayarak deneyimi geliştirdi. Escape tuşunun kapsamı, daha önce uygulamada herhangi bir açık araç ipucu olduğunda, yalnızca geçerli pencereye uygulanacak şekilde bu sürümde azaltıldı.

Windows Forms – erişilebilirlik geliştirmeleri​

Windows forms, .NET Framework için oluşturulan ilk Windows UI yığınıydı. Bu nedenle, başlangıçta mevcut erişilebilirlik gereksinimlerini karşılamayan eski erişilebilirlik teknolojisini kullanmak için oluşturulmuştur. Bu sürümde, winforms bir dizi sorunu ele almıştır. Erişilebilirlikle ilgili değişikliklerin tam listesi için .NET Framework'te erişilebilirlikteki yenilikler sayfasını ziyaret edin.

Burada, WinForms'un .NET Framework 4.8.1'de yaptıklarının önemli noktalarına odaklanacağız.
  • Metin Desen Desteği – bu sürümde, WinForms uıa metin deseni için destek ekledi. Bu desen, yardımcı teknolojinin bir Textbox veya benzer metin tabanlı denetim öğesinin içeriğini harf harf geçmesini sağlar. Metnin denetim içinde seçilmesini ve değiştirilmesini ve imleçte eklenen yeni metni etkinleştirir. WinForms, Textbox, DataGridView hücreleri, ComboBox denetimleri ve daha fazlası için bu desteği ekledi.
  • Kontrast sorunlarını ele alma: Çeşitli denetimlerde yüksek karşıtlık sorunlarını ele aldık ve seçim dikdörtgenlerinin kontrast oranını daha koyu ve daha görünür olacak şekilde değiştirdik.
  • birkaç DataGridView sorunu düzeltildi – bu sürümde, kaydırma çubuğu adlarını tutarlı olacak şekilde güncelledik. Ekran Okuyucusu'nun boş DataGridView hücrelerine odaklanamaması sorununu giderdik. Geliştiriciler artık özel datagridview hücreleri için yerelleştirilmiş denetim türü özelliğini ayarlayabilir. DataGridViewLink hücrelerinin bağlantı rengi, arka planla daha iyi kontrast oluşturacak şekilde güncelleştirildi.
Gördüğünüz üzere, Console uygulamalarına, Windows Forms uygulamalarına, WPF uygulamalarıne ve UWP tabanlı uygulamalar için bir dizi yeni özellikler getiriyor .NET Framework 4.8.1 sürümü.

Peki nasıl yükleyeceksiniz?


Başlat menüsünde Visual Studio Installer isimli bir Visual Studio yükleyici aracı olacak. Bu aracı açın. Ardından hangi Visual Studio sürümünü kullanıyorsanız sağ tarafında yer alan Değiştir tuşuna basın. Ardından üst kısımda yer alan Bağımsız Bileşenleri seçiniz. Akabinde .NET Framework 4.8.1 SDK ve .NET Framework 4.8.1 Targetting Pack paketlerini yükleyerek projelerinizde .NET Framework 4.8.1 sürümünü kullanabilirsiniz.

Bilgi: .NET Framework 4.8.1 sürümünü kullanan yazılımları çalıştırmak için ekstra bir paket indirmenize gerek yok. Windows Update üzerinden .NET Framework 4.8.1 sürümünü çalıştırmak için gerekli dosyalar otomatik olarak bilgisayarınıza yükleniyor. Yapmanız gereken tek şey bilgisayarınızı güncel tutmak. Ek olarak desteklenen işletim sistemlerini kullandığınızdan emin olunuz. Yazımızın üst kısmında desteklenen işletim sistemlerinin hangileri olduğunu belirttik.

Daha fazla bilgi için:
İyi çalışmalar, kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı