Neye para harcanır?

WolreaG

Hectopat
Makaleler
4
Yer
İzmir
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RX 570, 8 GB RAM, i5-4590
Merhaba bugün belki de ömrüm boyunca kullanacağım aklımda olacak bir konu açıyorum ve bu soruyu benim gibi birçok kişi merak ediyordur çünkü ülkenin ekonomisinin güzel olmamasından parayı nasıl harcayacağımı ben şahsen bilemiyorum, burada bunun cevabına ulaşacağım umarım.

Ünlü insanları dinledim ve şu sonuca vardım, kendine yaptığın yatırıma para harcanır. Mesela okumak, dil öğrenmek veya gezmek gibi aktivitelere para harcanır diyorlar. Ama her şey gezmek okumak dil öğrenmek ile bitmiyor, bunlar hayatın bir kısmı. Mesela eğlenceli şeylere para harcanır mı? Sinemaya gitmek, oyun almak gibi. Veya kıyafet, kıyafette çok para harcanacak bir konu ama bazıları kıyafete para harcamayın diyor. Bende paramı hep yöneten birisiyim biriktiren birisiyim. Saçma şeylere harcamam ama eğer arzuluyorsam o şeyi alırım yaparım. Bir de şu an öğrenciyim haftalığımı harcamıyorum, en fazla 100 lirasını harcıyorum kahve, su gibi ve bunun dışında kalan paramı o hafta harcamıyorum kalıyor kenarda çünkü ben kendi paramla bir şeyler alan birisiyim bu da bence iyi çünkü tutumluyum ama cimri değilim o kadar da abartmıyorum durumu sadece ihtiyacım yok, kahvaltımı iyi yapıyorum doyuyorum.

Öğrenci olduğum için para biriktirip bir şeye harcamak onu rahatsız ediyor ama istiyorum da örnek vermem gerekirse güzel indirime giren bir oyunu almak istiyorum ama benim 2 hafta paramı harcamamam gerekiyor yani ben 2 haftalık okul harçlığımı bu oyuna vereceğim bu rahatsız edebiliyor ama o oyunu 30-40 saat oynarsam parasının hakkını verir diye düşünüyorum -oyun fiyatını oynadığım saate bölüyorum eğer saati 25 lirayı geçmiyorsa bence tamam oluyor- ama dediğim gibi veremiyorum kıyamıyorum. Büyüklerimizin babalarımızın dediği gibi kendi paran olunca harcayamazsın evet doğru ben o gün belki canım istediği bir çikolatayı almıyorum çünkü zararlı ve para biriktirmem lazım -hep bu psikolojideyim kendimi bildim bileli- ve bu parayı biriktirince benim oluyor sahiplendiğim için. Veya oyun dışında bir şey söyleyeyim, insan mutlu olduğu şeye para harcamalı mı? Ben mutluysam aldığım şeyle ve bunu uzun süre kullanacaksam bence mantıklı ama tutumlu olmakta lazım yatırım yapmakta lazım. Mesela 4-5 ay gram altın alma çabasındaydım harçlıklarımı biriktirip arada çalışarak güzelce biriktirdim ama sonra boş ver okul bitince zaten çalışacağım her ay kenara 1 gram atarım diye düşünüp vazgeçtim.

Kısacası arkadaşlar nasıl para harcanır? Çünkü ben heveslerime para harcamak isteyen ama içimden de bu parayı şu kadar günde kazanıyorum buna veremem diyorum ama istiyorum da neden olmasın bende de yani diyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba bugün belki de ömrüm boyunca kullanacağım aklımda olacak bir konu açıyorum ve bu soruyu benim gibi birçok kişi merak ediyordur çünkü ülkenin ekonomisinin güzel olmamasından parayı nasıl harcayacağımı ben şahsen bilemiyorum, burada bunun cevabına ulaşacağım umarım.

Ünlü insanları dinledim ve şu sonuca vardım, kendine yaptığın yatırıma para harcanır. Mesela okumak, dil öğrenmek veya gezmek gibi aktivitelere para harcanır diyorlar. Ama her şey gezmek okumak dil öğrenmek ile bitmiyor, bunlar hayatın bir kısmı. Mesela eğlenceli şeylere para harcanır mı? Sinemaya gitmek, oyun almak gibi. Veya kıyafet, kıyafette çok para harcanacak bir konu ama bazıları kıyafete para harcamayın diyor. Bende paramı hep yöneten birisiyim biriktiren birisiyim. Saçma şeylere harcamam ama eğer arzuluyorsam o şeyi alırım yaparım. Bir de şu an öğrenciyim haftalığımı harcamıyorum, en fazla 100 lirasını harcıyorum kahve, su gibi ve bunun dışında kalan paramı o hafta harcamıyorum kalıyor kenarda çünkü ben kendi paramla bir şeyler alan birisiyim bu da bence iyi çünkü tutumluyum ama cimri değilim o kadar da abartmıyorum durumu sadece ihtiyacım yok, kahvaltımı iyi yapıyorum doyuyorum.

Öğrenci olduğum için para biriktirip bir şeye harcamak onu rahatsız ediyor ama istiyorum da örnek vermem gerekirse güzel indirime giren bir oyunu almak istiyorum ama benim 2 hafta paramı harcamamam gerekiyor yani ben 2 haftalık okul harçlığımı bu oyuna vereceğim bu rahatsız edebiliyor ama o oyunu 30-40 saat oynarsam parasının hakkını verir diye düşünüyorum -oyun fiyatını oynadığım saate bölüyorum eğer saati 25 lirayı geçmiyorsa bence tamam oluyor- ama dediğim gibi veremiyorum kıyamıyorum. Büyüklerimizin babalarımızın dediği gibi kendi paran olunca harcayamazsın evet doğru ben o gün belki canım istediği bir çikolatayı almıyorum çünkü zararlı ve para biriktirmem lazım -hep bu psikolojideyim kendimi bildim bileli- ve bu parayı biriktirince benim oluyor sahiplendiğim için. Veya oyun dışında bir şey söyleyeyim, insan mutlu olduğu şeye para harcamalı mı? Ben mutluysam aldığım şeyle ve bunu uzun süre kullanacaksam bence mantıklı ama tutumlu olmakta lazım yatırım yapmakta lazım. Mesela 4-5 ay gram altın alma çabasındaydım harçlıklarımı biriktirip arada çalışarak güzelce biriktirdim ama sonra boş ver okul bitince zaten çalışacağım her ay kenara 1 gram atarım diye düşünüp vazgeçtim.

Kısacası arkadaşlar nasıl para harcanır? Çünkü ben heveslerime para harcamak isteyen ama içimden de bu parayı şu kadar günde kazanıyorum buna veremem diyorum ama istiyorum da neden olmasın bende de yani diyorum.

Oyunları İtemsatış'tan al.

Her şeye para harcanır, eğlencede insan hayatında olması gereken bir şey. Öncelik bence de gelişim adına olmalı, mesela dil öğrenmek istiyorsan o parayla oyun almak yerine kurs satın almak benim açımdan daha mantıklı. Her şey kararında güzel, oyunlara da tutup 1000 lira verilmez benim düşüncem.

Eğer hayatta hâlâ keyif alabildiğin herhangi bir şey varsa ona para harcamak asla kayıp olamaz. Bu durum biraz da hayata bakış açına göre değişen bir şey. Bana göre mümkün olduğunca dengesini tutturarak keyif almaya bakmak en mantıklısı. Her şey ilerisi değildir; ânı yaşamaya da çalışmak gerek. Bazı insanlar bunu unutabiliyor.

İstediğin her şeye para harcayabilirsin. Ama bir oyuna para verilmez bence. Git gez dolaş, hayatın tadını çıkar. Sonuçta hayat kısa.

Aklıma önceden dinlediğim bir hikaye geldi, sen kendine göre şekillendirip yorumlarsın.
Adamın biri para biriktirmeye karar vermiş, bunu yaparkende istediği, canının çektiği herşeyden feragat etmiş. Yolda giderken canı bir yemek çekmiş, yemiş gibi oldum demiş o yemeğin parasını cebinden ayırıp kumbaraya atmış. Bir yere tatile gitmek istemiş gitmiş gibi oldum demiş o tatilin parasını ayırıp kumbaraya atmış. Bir konsere gitmek istemiş dinledim gibi oldum demiş o konserin parasını kumbaraya atmış.Etrafındaki insanlar ona bu kadar tutuma gerek yok, biraz kendine harca falan dese de o şekilde devam etmiş. Neyse gel zaman git zaman adam bir gün yolda giderken araba çarpıyor sonrada ölüyor. Mezar taşınada yazmışlar, ''Yaşadım gibi oldu''.

Herkesin farklı bakış açısı vardır. Biri bir konuya gereksiz derse diğeri mantıklı diyecek bu noktada hangisini seçeceksin? Önemli olan senin o şeylere nasıl baktığındır. Bana göre deneyim çok değerlidir. Bir tiyatroya gitmek mesela. Kendini iyi hissedersin. Belki düzenli giderek biriyle karşılaşıp arkadaş olursun.
Özetle tavsiye istiyorsan deneyime harcamanı öneririm bu bir yere gitmek de olabilir veya herhangi bir uygulamanın premium'unu alıp insanlarla iletişime geçmek de, seyahate çıkmak da. Anı biriktirmek yani.

Ânı yaşamak da gerekli, çok savurgan da olunmamalı yanlış anlamayın. Bir şeyden keyif alacaksanız, ve fiyatı da makul ise kesinlikle alınır diyorum.

Fiyatının makul olduğundan kastığım:
O para sana çok koymayacaksa, fiyatı çok uçuk değilse, parasını hakediyorsa alınır.

Ayrıca şöyle durumlar da var,
mesela ben kendi başımayken gidip 1 kahveye 100 lira vermem. Ama arkadaşlarla gittiysek, o kahveye verdiğim 100 liraya acımam.
Ya da, bir oyun 10-15 saat sürüyorsa GENELDE o oyuna çok para vermem, ancak arkadaşlarla oynayacaksam, bana güzel anılar yaşatacaksa alır geçerim. Ya da gerçekten iyi bir oyunsa, verilir yani.

Yaklaşık 100 saat RDR2 oynadım ve bende hala etkisi var. Anlattığı şeyler, benim düşünce tarzımı değiştirdi. Daha barışçıl bir insan oldum resmen, şimdi o oyuna verdiğim paraya gram üzülmüyorum. Belki o zaman altına yatırsaydım şuan 2 katı param olabilirdi, ancak PARA≠MUTLULUK. Bir sohbet açıldığında RDR2 hakkında 2-3 kelime laf edebildim, genel kültürüm arttı falan filan yani gayet de değdi o paraya.

Sonrasında biriktirdiğim parayla ne yapacağım bir de öyle bir durum var.
E yani tamam, tüm herkes kahve içiyorken sen içmedin, sohbet ederken canın çekti, etti ama o 100 lirayı vermedin. 100 lira biriktirdin, kendi başına zaten pek bir değeri yok, yani başka yerlerden de feragat etmen gerekecek. Fedakarlık ede ede 1.000TL biriktirdin, ve bir oyun almaya karar verdin. O oyunu alırken içinden şey geçmez mi "tonla fedakarlık yaptım, zorluk yaşadım. Acaba bu oyun gerçekten de 1.000TL ediyor mu? Acaba bu parayı, zamanında harcasaydım daha mutlu olur muydum?"

Ayrıca o biriktirdiğin paraya gerçekten de ihtiyacın var mı? Biriktire biriktire ne yapacaksın?
Ailemiz hep bize biriktirmeyi öğretmiş, biriktirdiğin parayla ne yapacağımızı değil. Neden diye sorarsan "tutumlu bir evlat yetiştirmek istedik" derler. "Tutumlu" ile "Cimri" arasında ince bir fark vardır, (Ayrıca şunu fark ettim, biriktirmeye çok alışınca en ufak şeyden bile kısmaya çalışıyor insan. Doğal olarak da cimrileşiyor)

1733856028563.png

1733856036406.png

Kime göre neye göre "gereksiz yere para harcamak" diyecek olursanız, bu sorunun cevabı sizde saklı. Benim kriterlerim bellidir, bana o an güzel vakit yaşatacaksa, para çok koymayacaksa, başka planlarım da yoksa genelde harcarım o parayı. Ya da, başkalarını gerçekten mutlu edecekse, ihtiyaçları varsa paramı onlar için de harcarım. Bu size kalmış bir soru.

Söylediklerim çok dağınık oldu farkındayım, siz kendi düşünce dünyanızda bunu derleyip toplar, kendinize uyarlarsınız. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı