NFT'yi özel kılan nedir?

Merhabalar,

Karmaşıklık olmaması adına çok basit bir anlatımla açıklamaya çalışacağım.

NFT dediğimiz şey temelde bir blokzincir üzerinde yaratılmış, bilgileri değiştirilemez, özgün dijital içeriklerdir. Bu içeriklerin yaratılış aşamasında onaylanma süreci blokzincirde "validatör" olarak tabir edilen madenciler tarafından gerçekleştirilip o ağa dahil olan bütün sistemlere bilgisi dağıtılır. Bu bilgiler örnek olarak: oluşturulma tarihi, oluşturan cüzdan adresi, eser adedi vs gibi bilgilerdir. Aynı zamanda bu bilgiler her bir madencinin sisteminde bulunur ve ortak bir konsensus ile blokzincire eklenir. Bu süreci ve blokzincir üzerindeki diğer işlemleri bir blokzincir keşif sitesi olan etherscan ( Ethereum (ETH) Blockchain Explorer ) üzerinden takip edebilirsiniz.

NFT'yi özel yapan olayı açıklamam gereksirse;

Bir senaryo olarak ikimizin de çok ünlü birer fotoğrafçı olduğunu varsayalım. Ben İstanbul'da gezerken Kız Kulesi'ni görüyorum ve daha önce kimsenin çekmediği bir açıdan fotoğrafımı çekip bunu bir blokzincirde NFT haline getirerek satışa sunuyorum. Bu işlemi gerçekleştirdiğim anda eğer dijital eseri 1 kopya olarak oluşturduysam, bunu oluşturma aşamasında yukarıda da bahsettiğim gibi hangi cüzdan adresinden, hangi tarihte, kaç adet oluşturuldu gibi bilgiler zaten bu eserin kontrat bilgilerinde yer alacaktır. Eğer bu fotoğraf ilerleyen zamanda talep görüp estetik kaygıları olan biri tarafından sahip olunmak istenirse oluşturduğum tek dijital kopya olan NFT'mi uygun bir platformdan satın alarak kendi dijital cüzdanında sonsuza kadar saklayabilir. Herhangi biri bunu jpeg olarak istediği kadar dağıtıp kullanabilse bile dünya üzerinde oluşturulmuş tek orjinal dijital kopyası tek bir kişide bulunacaktır. Bu konudaki motivasyon birilerinin değerli madenlere, tablolara, heykellere, antika eşyalara, özel seri saatlere-arabalar vs vs sahip olması ile aynıdır.

Diyelim ki bu fotoğrafı kendinin de çekebileceğini düşündün. Atladın Kız Kulesine geldin ve benim çektiğim yerden aynı ayarlarda aynı fotoğrafı çektin ve farklı bir isimle satışa koydun. Ama dediğim gibi eserlerin bilgileri değiştirilemez bir şekilde blokzincirde yer aldığı için senin oluşturuğun NFT'nin kopya olduğu ve orjinalinden çok daha sonra oluşturuluduğu herkes tarafından açık bir şekilde görünecektir.

Dolayısıyla NFT dediğimiz şey geçmişe dönük değiştirilemez bilgileri merkezisyetsiz bir şekilde saklanan ve bu sebeple özgünlüğü korunabilen dijital varlıklardır.

Bazı anlamsız eserlerin fiyatlarının bu kadar artmasının sebebi ise kripto para piyasası aşırı volatil ve dönem dönem para hacimlerinin inanılmaz arttığı bir ortamdır. Genelde boğa dönemleri dışında borsalarda hacimler (alış-satış emirleri) görece düşük seviyelerde olduğu için yüksek bütçeli oyuncular, firmalar, fonlar parayı dağıtacak ve gelir elde edecek alternatif yerler ararlar. Son dönemlerdeki NFT çılgınlığının temel sebebi bu büyük para sahiplerinin de ortamı ateşlemesiyle insanların düşüncesiz bir şekilde bu heyecana kapılarak ne anlama geldiğini ve gerçek değerini bilmediği varlıklara yatırım yapmasından kaynaklanıyor.

Asıl NFT teknolojisinin kullanılması gereken yerleri örnek verecek olursam;
  1. Tapu işlemleri
  2. Evlilik cüzdanları
  3. Sinema-tiyatro biletleri
  4. Akıllı ev-araba anahtarları
  5. Herhangi bir kulüp üyeliği
  6. Web sitesi alan adları
  7. Dijital eserlerin sahipliği
ve daha onlarca örnek verebileceğim konulardır.

Umarım açıklayıcı bir anlatım olmuştur. Konuyla ilgili ayrıca sormak istediğin bir şey varsa seve seve anlatmak isterim.
 

Geri
Yukarı