Nikola Tesla'nın Hayatı

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.053
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Bugün "mucitlerin mucidi" olarak da anılan Nikola Tesla'nın doğum günü! Ders kitaplarında çok rastlanmasa da ve belki de gereken değer verilmese de Tesla dünyanın gördüğü en büyük mucitlerden biridir. 38 yaşındayken gerçekleştirdiği kablosuz uzaktan kumanda gösterisi ve Edisonla yaptıkları “doğru akım – alternatif akım” çekişmesinin galibi olması nedeniyle ABD’nin en büyük elektrik mühendislerinden biri olarak kabul edilmiştir.

Hayatı

Sırp asıllı Amerikalı mucit, fizikçi ve elektrofizik uzmanı olan Nikola Tesla 10 Temmuz 1856 yılında, şuanda Hırvatistan topraklarında bulunan, Smilijan köyünde doğdu. Annesinin okuma yazması yoktu fakat halk arasında “pratik ev gereçleri mucidi” olarak bilinirdi. Belki de bundan dolayı Tesla, hayatında gördüğü en büyük mucidin annesi olduğunu söylerdi her zaman. Babası ise bir papazdı ve Tesla’nın da her zaman bir papaz olmasını istemişti. Fakat o babasını ikna edip mühendislik okuyacaktır.

Tesla, ailesinin 5. çocuğuydu. Daha 5 yaşındayken abisi Daniel hayatını kaybetmişti. Bu Tesla’da birçok takıntıya sebep olmuş ve şizofreniye yakın belirtiler göstermişti. Abisi dışında 3 tane de kız kardeşi vardı.

Ailesi 1862 yılında Smilijan’dan Gospic’e göç etti. Tesla da okula Karlovac’da gitti. Daha sonra Tesla, Avusturya Graz Politeknik okuluna girdi ve burada elektrik üzerine bilgisini arttırdı. Fakat takıntıları ve asosyalliği nedeniyle okulu 3. sınıftayken bıraktı. Sonrasında babasının da isteği üzerine Prag’da Charles Ferdinand Üniversitesi’ne başladı. Buradayken yabancı teknik kayıtları okuyabilmek için anadili olan Sırpça’ya ve ailece bildikleri Almanca’ya ek olarak İngilizce, Fransızca ve İtalyanca da öğrendi. Ardından babasının ölümü üzerine burada da okulu bıraktı ve Budağeşte’de ulusal telefon şirketinde çalışmaya başladı. Burada 1 yılda şefliğe yükseldi. 1882 yılında ise Paris’te bir telefon şirketinde çalışmaya başladı. Buradayken doğru akım motorları ve dinamolar hakkında çok önemli bilgiler edindi. Burada, döner makineleri korumak için regüle edici kontrol cihazlar icat etti. Dönen manyetik alanlar ile bu dönemde ilgilenmeye başladı.

Çalışmaları

Tesla 1884 yılında eski patronu Charles Batchelor’un referans mektubu ile New York’a geldi. Burada Pearl Caddesi’ni aydınlatan Edison Makine İşleri isimli şirkette Edison ile birlikte çalışmaya başladı. Buradayken Edison’un şöhretinden de etkilenerek alternatif akım hakkındaki düşüncelerinden bahseder fakat beklediği ilgiyi göremez hata Edison gereksiz teorilerle vaktinin kaybetmemesi gerektiği hakkında Tesla’ya öğüt verir. Ve “akımlar savaşı”nın tohumları böylece atılmış olur.

Buradaki bazı anlaşmazlıkların ardından Tesla istifa eder ve işsiz kalır. 1 yıl boyunca çukur kazma işinde çalışmaya başlar. Beraber çalıştığı arkadaşına yeni elektrik sistemlerinin hayali tariflerinden bahseder. Arkadaşı bunlardan etkilenerek Tesla’yı A.K. Brown isimli firmanın sahibiyle tanıştırır. Brown ve ortağını büyüleyen Tesla, onları desteğiyle Broadway’de bir deney laboratuarı kurdu. Orada jeneratör, transformatörler, iletim hattı, motorlar ve ışıklar gibi tasarladığı sistemlerin tümünün planlarını hazırladı.
Tesla, içerisinde alternatif akım ile çalışan motor çalışması da bulunan çalışmalarının patentini almak ister. Projeleri okadar benzersizdir ki komite hiç şüphe duymadan patentleri verir.

George Westinghouse, Tesla’nın laboratuarına gitti ve araştırmalarını yakından inceledi. Sonrasında ise Tesla ile birlikte çalışmak için ona teklifte bulundu. Satış payı, beygir gücü başına 1 dolar olmak üzere anlaştılar. Aldığı paranın yarısı ile hemen bir laboratuar kurma işine girişir. Westinghouse’un yatırımları ülke çapında ses getirirken, rakip şirket olan General Electric rekabete devam edebilmek için Westinghouse’dan lisans almak zorunda kalır.

Alternatif akımın önemini artırması, doğru akım sayesinde para ev ün kazanmış olan Edison’u korkutmaya başlar.

Tesla’nın kazandığı bu ilk zaferden sonra 1890 yılında uluslar arası Niagara komisyonu elektrik üretmek için Niagara Şelalesi’nden yararlanmak istiyordu. Lord Kelvin, komisyon başkanlığına atandı ve doğru akımın elektrik üretiminde en iyi yol olduğunu söyledi. Fakat gücün 26 mil öteye iletilecek olması işleri zorlaştırdı ve istemeseler bile alternatif akımın kullanılması gerektiğini kabul ettiler. Bu Tesla’nın ikinci zaferiydi.

Tesla’nın ve alternatif akımın ününün giderek artması Edison’u korkutmaya devam etmekteydi. Bu yüzden de birçok karalama kampanyası Tesla üzerinde devam etmekteydi. Onlardan bir tanesi de alternatif akımın çok tehlikeli ve ölümcül olduğuydu. Fakat Tesla bu konuya şöyle açıklık getiriyordu:

“Frekans yüksek olduğu müddetçe yüksek voltajlardaki alternatif akımlar derinin yüzeyinde, herhangi bir yaralanmaya neden olmadan salınırlar. Ama bu amatörlerin becerebileceği bir şey değildir. Sinir dokularına nüfuz edebilecek miliamperler öldürücü bir etki yaratabilir ama derinin üzerindeki amperler kısa süreler için zarar vermez. Derinin altına sızabilecek düşük akımlarsa, ister alternatif ister doğru akım olsunlar, ölüme yol açabilir.”

1898 yılında New York’un Madison parkında telsiz ile uzaktan kontrollü bir gösteri düzenlendi. Alanın ortasına bir tank koydu ve suyla doldurdu. Oluşturduğu bu havuza ise ortasında direk olan bir tekne koydu. İzleyenlerin isteği doğrultusunda, uzaktan kumanda ile tekneyi sağa, sola, ileriye ve ya geriye hareket ettirdi. Bu gösteri tüm seyircileri hayran bıraktı. Hatta bazıları Tesla’nın bunu “beyin gücü” ile yaptığını düşündü. Bu gösterinin gazetelerde çıkmasından sonra New York Times gazetesinden bir gazeteci Teslaya, savaşlarda kullanılmak için uzaktan kumandalı bir denizaltı yapılabileceğini söylemesi üzerine Tesla “Bu bir savaş aracı değil, robot ırkının ilk temsilcisidir, yani insanlığın hizmetinde kullanılabilecek onların işlerini azaltarak yapacak mekanik adamdır” demiştir.

Yüksek gerilim ve yüksek frekans konusundaki ilgisi Tesla’yı bir dağın üzerine en güçlü radyo vericisini kurup çalıştırmaya yöneltti. 60 metrelik direğin etrafında, 22,5 metre çapında, hava çekirdekli transformatörü yaptı. Bu yapıyı kullanarak Tesla ilk insan yapımı şimşeği oluşturdu. 1 metre çaplı bakır küreden, 30 metre uzunluğundaki, kulakları sağır eden şimşekler çaktı. 40 kilometre uzaklıktaki kasabalarda bile bu şimşeklerin seslerinin duyulduğu kaydedilmiştir. Albay John Jacob Astor onu bu çalışmalarından dolayı 30.000 dolarla ödüllendirdi. Bu parayı da harcadıktan sonra Tesla tekrar New York’a döndü.

Tesla’nın dünya çapında telsiz hayali, icat ettiği vericinin 30 yıl sonra kullanılması ile Amerika Radyo Kurumu tarafından gerçekleştirildi. Ölümünden 5 ay sonra ise Amerikan Yüksek Mahkemesi, daha önce Marconi adına verilmiş olan kablosuz iletişim tekniği patentinin geçersiz olduğunu belirterek patent hakkının Nikola Tesla’ya ait olduğuna karar vermiştir.

Tesla dünya dışındaki yaşamla da ilgilenmiş ve hatta 1899 yılının Mart ayında kendi laboratuarından uzaya ses dalgaları göndermiştir. Uzaydan kozmik ses dalgalarının kaydını yapmıştır. Bunun duyurusunu yaptığında bilim çevresinden ilgi ve destek görememesinin sebebi o yıllarda kozmik radyo dalgalarının bilim camiasında yeri olmamasıdır.

Akımlar Savaşı: Alternatif Akım mı Doğru Akım mı?

Önceden de bahsettiğimiz alternatif akımı karalama kampanyası Edison’un Tesla’ya karşı “akımlar savaşı”nı kazanma isteğinden kaynaklanıyordu. Bu doğrultuda, her ne kadar zeki de olsa, Edison akıl almaz karalama kampanyalarına başvurdu.

Alternatif akımın ne kadar tehlikeli olduğunu göstermek için ilk kez tasarlanacak olan “elektrikli sandalye”de alternatif akımın kullanılmasını istiyorlardı Edison ve ekibi. 6 Ağustos 1890 yılında Tesla’nın alternatif akımı ile tasarlanan bu elektrikli sandalyeye idam edilecek kişi oturtuldu. Sandalye, ani kalp durmasına neden olacağına inanılan 1000 Volt’a ayarlanmıştı. Akım kesildiğinde, şahitler idam mahkumunun hala nefes aldığını söylediler. Doktorların mahkumun yaşadığını teyit etmesi üzerine mahkuma bu sefer 2000 volt akım verildi. Toplam 8 dakika süren infaz mahkumun damarlarının patlaması ve alev alması ile sona erdi. Daha sonrasında ise bir file elektrik akımı verilerek onlarca kişinin önünde öldürüldü.

Amerika kıtasının keşfedilişinin 400. yılı şerefine düzenlenen Chicago Dünya Fuarı’nın ışıklandırmasında yine bu ikili karşı karşıya geldi. Bunca karalama kampanyasına rağmen, Tesla’nın çalıştığı Westinghouse şirketi ihaleyi kazandı.

Ve önceden bahsettiğimiz Niagara Şelalesi’nin elektrik üretimi için kullanılmasında da yine Tesla’nın alternatif akımının tercih edilmesi “Akımlar savaşı galibi Tesla” demekti.

Bu savaşın ardından Tesla’nın Edison için şunları söylemiştir:

“Edison, bir samanlıkta kayıp bir iğneyi bulmak durumunda olsa bir balarısı çalışkanlığı ile tüm samanların altına tektek bakarak söz konusu iğneyi bulmaya çalışır. Ben bilimsel çalışmalarında buna sıksık tanık olurdum. Oysa biraz teorik çalışma, biraz da hesaplama yapmak suretiyle harcadığı vakit ve emeğin yüzde doksanından tasarruf edebilirdi.”

Tesla Akımlar Savaşı’nın kazanılmasının ardından ABD’nin en büyük elektrik mühendisi seçilmiştir.

1912'de Nikola Tesla ve Thomas Edison'un 40.000 dolarlık Nobel Ödülünü paylaşmaya seçildikleri açıklandı. Fakat Tesla bu ödülü reddetti. Ayrıca daha önce kendisine verilmek istenen iki şeref ünvanının da birini reddetmişti.

Kişiliği

Tesla hiç evlenmemiştir. Bekar ve aseksüel olmanın onun bilimsel araştırmalarına katkıda bulunduğunu düşünmüştür.

Tesla 5 yaşındayken abisinin öldüğünü söylemiştik, o zamandan sonra göstermeye başladığı şizofreni belirtileri de kuşkusuz ki onun icatlarına yol göstermiştir. O bu belirtiler hakkında şöyle bahsediyor:

"Yakından ve uzaklardan gelen kükreyen sesler beni korkuya sürüklüyordu ve bunların ne olduğunu bir türlü ayırt edemiyordum. Güneş ışınlarının önü periyodik olarak kesildiğinde bu beynim üzerinde öylesine büyük bir güç alanı yaratıyordu ki kendimden geçiyordum. Bir köprü ya da bunun gibi bir yapının altından geçebilmek için tüm irademi zorlamam gerekiyordu çünkü kafatasım üzerinde dayanılmaz bir basınç hissediyordum. Karanlıkta bir yarasa kadar duyarlı olabiliyordum, metrelerce uzaklıktaki bir nesnenin varlığını alnımda hissettiğim bir ürperti sayesinde fark edebiliyordum...”

Ölümü

Sıra dışı bir karakter olan Tesla para yönetiminde asla başarılı olamadı. Hayatının son yıllarında borçlardan kaçmak için sürekli otel değiştirdiği söylenir.

Tesla 7 Ocak 1943 tarihinde bir otel odasında 86 yaşında kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.

Fazla not alma alışkanlığı yoktu, her zaman araştırma ve deneylerini aklında tutabileceğini iddia ediyordu. Buy yüzden de öldükten sonra arkasında fazla bir şey kalmadı. Fakat ölmeden önce “teleforce silahı” adını verdiği bir araştırma yürütmekteydi. Ölümünden sonra bu çalışma hakkındaki tüm dökümanlara ABD hükümeti tarafından el konuldu.

Öldüğü zaman kendisine ait olan tam 700 tane patent bulunmaktaydı. Bu da “en çok patent sahibi olan kişi” olarak dünya tarihine geçmiştir.

Yazan: Meriç Öztürk (Evrim Ağacı)

Zamanının Ötesindeki Dahi: Nikola Tesla - Evrim Ağacı

Kaynaklar ve İleri Okuma:


  1. Tesla Society
  2. Açık Bilim
  3. Elektrikport-1
  4. Elektrikport-2
  5. Wikipedia "Nikola Tesla" Makalesi
 
H.A.A.R.P'ı bulduğu söylentileri var. H.A.A.R.P doğruysa eğer vay halimize.
 
Muhtemelen kendisi bir insanoğlu değil, Ademoğlu.

Para yönetiminde başarısızlığının tüm sebebi paranın değersizliğini çok iyi anlamış olmasından kaynaklı.

Bir güvercini çok sevmiştir.
 
Bir elektrik elektronik mühendisliği öğrencisi olarak çok saygı duyduğum dahidir. Dünyada en fazla patent almış kişidir. Dünyevi arzularına asla yenik düşmemiş tüm hayatını ideallerine ve bilime adamıştır. Niagara'dan elektrik üretmiştir, alternatif akımı bulmuştur, yapay şimşek oluşturmuştur. Philedephia deneyi adlı bir söylenti var fakat doğru mu değil mi orası muamma. Ayrıca deprem makinesi yaptığı iddia edilmiştir. Hatta boş bir binada bu aleti denerken aşırı sarsıntı sonucu olay yerine polisler gelmiş denir.

Daha fazla bilgi almak isterseniz History Channel'ın "Yıldırımların Efendisi Tesla" adlı belgeselini izlemenizi şiddetle öneriyorum.
 
Bir elektronik bölümü öğrencisi olarak en sevdiğim bilim adamını burada paylaşıp insanlara neyin ne olduğunu açık bir şekilde gösterdiğin için tebrik ederim Recep abi.
 
Yaşamı büyük muammalarla doluydu Tesla'nın. Ömrü sefalet içerisinde geçtiyse bile, yüzyılın mucitlerinden hatta binyılın mucitlerinden biriydi. Ne yazık ki, çeşitli sebeplerden ötürü hep arka planda kaldı. Tasarımlarını ortaya çıkarma konusunda çekingen davrandı. Tesla olmasaydı bugün Alternatif Akım (AC) olmayacaktı. Bu yüzden ampul kullanamayacaktık. Kendisinin oluşturduğu yüzlerce teori var. Bunlardan en fazla ilgimi çeken görünmezlik fikri olmuştu. ABD Ordusu'nun zamanında bunu Philadelphia Deneyi olarak adlandırılan bir testte denedi. Ancak sonuçlar oldukça garipti. Araştırmanızı öneririm, oldukça garip hikayeler mevcut Tesla hakkında.
 
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı