Niye her program ve işletim sistemi RAM canavarı oldu?

Ubuntu hafif bir dağıtım değil ki. Öyle bir hedefi de yok. GNOME ile KDE ile gelen hafif dağıtım zor bulursunuz. Xfce, lxqt, LXDE, Mate gibi masaüstü ortamı kullanan dağıtımlar hafif olurlar genelde. Bunları kullanıp çok da hafif olmayan dağıtımlar illa olur. Linux tarafında 300 MB hatta 100 MB RAM tüketen arayüzlü dağıtımlar da var 1-1.5 GB RAM tüketen dağıtımlar da. Bu tamamen tercihlerle alakalı.

Uygulama noktasında da eklenen özelliklerle birlikte programın şişmesi buna neden oluyor. 20 yıl önce 2 GB RAM'le 10 oyun oynanıyordu belki ama o 10 oyunun toplamında bugünkü kadar bir teknik detay yoktu. Bir şey limitleri kadar güçlenebilir. Limiti ne kadar arttırırsanız genelde o kadar potansiyeliniz olur. Yani artan kaynak ve tüketim = artan imkan diyebiliriz ama bu tabii her durumda böyle olmayabiliyor.

Mint Cinnamon kurdum ama en ufak problem yaşadığımda, problemin çözümü için Google'da saatlerce dolanmak canımı sıktığı için W10'a döndüm maalesef. Arch Linux'u falan düşünemiyorum bile.
Oyunlar hakkında söylediklerinize katılıyorum, arada dağlar kadar fark var.
Hocam, sırf donanım ve driverları uyumlu diye gidip ikinci el bir ThinkPad X230 aldım geçen gün ama çok sarmadı Linux beni. Basit sorunları çözmek için saatler vermek saçma geldi. Tekrar bir şans vereyim mi?

Hocam ben 3 haftadır Linux kullanıyorum 1. hafta Mint'ten Debian'a geçtim sonra Arch kuracaktım da başarısız oldum şu an hala debiandayım. Ben PC'de uğraşmayı seven birisi olduğumdan bana zor gelmedi fakat size zor gelmiş olabilir tabii ki de. Ha PC almamaya inat ediyorsanız "Bizim zamanımıza 2 GB RAM'lik PC'de 30 tane GTA SA açılıyordu yav" demek yerine Linux kullanmayı öğrenmeniz lazım.

Hocam öğrenelim öğrenmesine de, kaynak mı var Bize vahiy inmeyecek ki öğrenmek için. İngilizce bilmesem halim daha da duman olacak ama bazen o bile yeterli olmuyor. Çünkü her hatada yol gösterebilecek bir kaynak yok adam gibi. Belki Discord serverlarında falan işin erbabı adamlar vakit ayırıp yardım ediyorlar ama Google her konuda yardımcı olmuyor yani.

Sorun hakkında doğru şekilde araştırma yapmak önemli. Ben de geçen gün EndeavourOS da bir problem yaşadım. Sistemi formatlayıp geçebilirdim ama uğraşmak istedim. Basitçe çözeyim diye es geçtiğim bir çözüm oldu sonra elde deneyecek bir şey kalmayınca onu deneyeyim dedim ve işe yaradı. Başta sırf hiç denemedim diye boşa ter dökmüş oldum.

Bence tekrar bir şans verin Mint'e falan. Bir sorun yaşarsanız ve çözüm bulamazsanız da kınu açın. Elimizden geldiğince yardımcı oluruz.

Topluluğun yardımseverliğinden şüphem yok Tamamdır, çok teşekkür ederim. Yükleyeceğim en yakın zamanda. Çünkü özgür yazılım -hatta özgür BIOS libreboot- çok ilgimi çeken konular.

Öncelikle selamlar.

Dediğiniz gibi artık gereksinimler artmadı, resmen aldı başını gitti. Bunda herkesin payı var aslında. Mesela kullanıcı tarafını ele alalım. Windows 10, sistem gereksinimlerini alttan alta yükseltirken kim buna karşı inat edip yeni donanıma geçmedi? Ya da şimdi Windows 11'in bizi getirdiği durum. Gereksinimler yine arttı ama herkes fiyatına pek bakmadan sistem yükseltmeye devam ediyor ve bu böyle devam eder maalesef. Çünkü programlar ve tarayıcıların gözünde kullanıcılar ne versen yiyor konusuna döndü. Şimdi de millet Windows 12'yi tartışır oldu. Hani aklı gözünde olmak diye deyim vardır ya kullanıcı kesimi maalesef böyle işte. Linux tarafında büyük ve çok bilindik dağıtımlarla aynı işi yapabilen tüy gibi hafif dağıtımlar da var. Ama kullanıcı kesimine göre bunlar ''milattan kalma'' görüntüye sahip.

Anlayacağınız özetle: Kullanıcı tarafı böyle oldukça bu böyle devam eder maalesef. Başka bir örnek vereyim kısa; Samsung s23 ultra ile iphone 15 pro max'in yurtdışı fiyatı aynı(1100 dolar olması lazım) peki bizim ülkede neden iphone 77 bin lirayken samsung 50 bin lira? Peki bundan ötürü iphone satışları düştü mü, hayır. Forumda kısa bir araştırma yapın halen su gibi satılıyor ülkemizde. Kullanıcı kesimi aslında çok önemli.

Tavsiyem; sizi yeni sürüme zorlamayan, güncelinden daha eski sürümüyle de sorunsuz kullanabildiğiniz hiçbir programı ya da işletim sistemini güncellemeyin. Bırakın çalıştığı şekilde kalsın. Çünkü her yeni sürüm görsellik adı altında yeni yüklerle birlikte gelecek.(işlemci, disk, RAM yükü)

Hafiflik arıyorsanız bu arada benim muhteşem üçlü dediğim dağıtımları denemeniz lazım. AntiX/Bodhi/LXLE. Aralarında en ağırı olan LXLE, kısılmış Win10'un yarısından daha az yüke sahiptir bilginiz olsun. Ben 1 GB RAM'li kasamda antiX kullanıyorum. Günlük de kullanıyorum Steam'den, Epic'ten oyun da oynuyorum. Halen böyle dağıtımlar geliştirildiği için aslında şanslıyız. Dilerseniz hafif Linux rehberime de göz atabilirsiniz.

Dediklerinize katılıyorum. Ben de kısa zaman önce Macbook Air M1 almıştım (ilk Apple cihazımdı) ama Apple ekosistemi (Touch ID dahil her türlü privacy düşmanı olay), gereksiz yere para odaklılık ve pahalılık (çevre birimlerinin, normalinden çok daha pahalı olması vs.), kullanıcıya cihazı tamir ve yükseltme imkanı sunmaması (hatta sırf bunun için olağandışı vidalar kullanması) ve saire bir sürü özellik yüzünden cihazı iade ettim. Hiç sevemedim, bünyem kabul etmedi.

Rehberinize de şöyle bir göz attım (ve sık kullanılanlara ekledim, ihtiyacım olduğunda açıp okuyacağım) da muazzam emek harcamışsınız. Türkçe olarak böyle içerikler görmek insanı aşırı mutlu ediyor. Emekleriniz için sonsuz teşekkürler. Trisquel'i askıya almışsınız sanırım ama her şeyiyle özgür/ücretsiz olan bu distrocuğumuza bir şans daha verseniz iyi olmaz mı? Richard Stallman da bu OS'i kullanıyor (refurbished bir Thinkpad x200 ile).

Trisquel'i sitesine erişim olmadığı için askıya almıştım. Şimdi baktım erişim düzelmiş. En kısa sürede mini versiyonunu indirip deneyeceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…