- Makaleler
- 5
Bilen bilir, bundan 15 sene evvel internet kafelerde bilgisayarlar Windows XP ile çalışır ve genelde 1-2 GB RAM'li olurdu fakat o bilgisayarlarda 30 farklı oyun, Photoshop CS3, Visual Studio falan bile rahatlıkla çalıştırabilirdiniz. Bu bilgisayarlarda HDD vardı, SSD değil.
Şimdi ise 8 GB RAM'li HDD'li laptopumda bir tek sekmeli bir tarayıcı açınca RAM'in yarısı kullanılıyor. Artık 16 GB RAM aşağısı kurtarmayacak neredeyse. Mesela Linux dağıtımlarını "hafif" bilirdik, bakıyoruz bugün Ubuntu bile 4 GB RAM istiyor artık. Ne oldu da bu hale gelindi? Ki RAM'lerin MHz değerleri de kaç kat arttı yani.
Ubuntu hafif bir dağıtım değil ki. Öyle bir hedefi de yok. GNOME ile KDE ile gelen hafif dağıtım zor bulursunuz. Xfce, lxqt, LXDE, Mate gibi masaüstü ortamı kullanan dağıtımlar hafif olurlar genelde. Bunları kullanıp çok da hafif olmayan dağıtımlar illa olur. Linux tarafında 300 MB hatta 100 MB RAM tüketen arayüzlü dağıtımlar da var 1-1.5 GB RAM tüketen dağıtımlar da. Bu tamamen tercihlerle alakalı.
Uygulama noktasında da eklenen özelliklerle birlikte programın şişmesi buna neden oluyor. 20 yıl önce 2 GB RAM'le 10 oyun oynanıyordu belki ama o 10 oyunun toplamında bugünkü kadar bir teknik detay yoktu. Bir şey limitleri kadar güçlenebilir. Limiti ne kadar arttırırsanız genelde o kadar potansiyeliniz olur. Yani artan kaynak ve tüketim = artan imkan diyebiliriz ama bu tabii her durumda böyle olmayabiliyor.