Node.js'den HTML sayfasına veri göndermek için template Engine zorunlu mu?

Mustafa.58

Zeptopat
Daha fazla  
Öncelikle herkese merhaba. Çok kısa bir süre önce backend geliştirme öğrenmeye başladım. JavaScript bilgime dayanarak Node.js ile başlamak istedim. Expressjs ve yönlendirme işlemlerini az çok kavradım. Fakat çok merak ettiğim bir konu var. Frontend'deyken bir API üzerinden fetch kullanarak veriler alıp bunları dom ile HTML sayfasına ekleyebiliyorduk. Node.js HTML formu üzerinden gelen veriyi alabiliyor, kullanıcıya response üzerinden veri ya da herhangi bir sayfa da gönderebiliyor.(HTML olsun, template Engine'ler olsun) peki Node.js üzerinden bir veriyi hazır bir HTML sayafsına göndermek için illa bir template Engine mi kullanmak zorundayız? Response üzerinden bir HTML sayfası gönderip aynı middleware içerisinde bir JSON'ya da normal bir veri gönderdiğim zaman HTML gönderimi yerine gönderdiğim veri sayfada gösteriliyor. Hem HTML sayfası gönderip hem de bu sayfaya JSON olarak olsun farklı yöntemlerle olsun bir veri gönderim bunu frontend JavaScript üzerinde işlemenin bir yolu var mı?

Dostum ben de backend geliştirmeye yeni başlıyorum az cok sen işi ögrenmeye baslamıssın kullandığın doküman videolar nelerdir? Benimle paylasırmısın.

...peki Node.js üzerinden bir veriyi hazır bir HTML sayfasına göndermek için illa bir template Engine mi kullanmak zorundayız?..
Veriyi göndermekle template engine'in ilgisi yok, veriyi işlemede var. Veriyi AJAX kullanarak da gönderebilirsin direkt fetch ile de, iki türlü de Javascript ile işlem yapıyorsun. Eğer veriyi sayfanın kaynak koduna giydirmek istiyorsan template engine kullanırsın. Mesela Next.js kullanmadan React ile aldığın respond'u DOM'da göstersen bile kaynak kodunda gözükmez ama sayfayı Express.js üzerinden template engine değişkenlerini değiştirerek HTML olarak render edersen kaynak kodunda gözükür.

Dostum ben de backend geliştirmeye yeni başlıyorum az cok sen işi ögrenmeye baslamıssın kullandığın doküman videolar nelerdir? Benimle paylasırmısın.
btk akademi üzerinde kurslar var şuanlık ordan ilerliyorum onları önerebilirim

Node.js içinde bir obje oluşturduktan sonra bu objeyi res.json() olarak göndermeyi denedim, res.send() olarak göndermeyi denedim. Fakat index.html sayfasını aynı middleware üzerinde gönderemiyorum. Nasıl yapmam gerekli örnek bir kod yada kaynak paylaşır mısınız hocam.

Benim yerime siz kod gönderseniz daha iyi olur hocam sanki, hatanızı söylerim. Şuan başka işlerim var ama atarsanız mutlaka bakarım.

Göndermek istediğin veriyi html içeriğe gömebilirsin. Mesela html içeriğin en altına şu script ekle;

Kod:
<script>
const formResponse = {}
</script>
sonra frontend tarafı için formResponse değişkenini kullanabilirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…