Çözüldü NodeMCU V3 ESP8266 ESP-12e geliştirme kartı statik enerjiyle devreyi bozdu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

L2Efe02

Centipat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, uzum zamandır elektronik ve robotik alanlarıyla uğraşıyorum ama ilk kez statik elektrikle devreyi bozan bir elemanla karşılaştım, bu da NodeMCU V3 ESP8266 ESP-12e geliştirme kartı. CH340 ESD bileklik mi almam gerek?

Çözüm
Otomatik düzeltmeden kaynaklı olmuş bileklik kısmı. O zaman ESD bileklik ve antistatik mat almam lazım değil mi? Aklımda tek YouTube'daki herkes çıplak elle her yerini elliyor ondan kararsızım.
Dediğim gibi her zaman yanacak diye bir kaide yok. Bugüne kadar binlerce kartla uğraştım (tamir, tersine mühendislik, prototipleme, üretim). Sadece birkaç tane karta zarar geldi (yanan elemanları değiştirip kullanmaya devam ettim.). Ama bir yerden sonra ben de garanti olması için mat + bileklik aldım ve kullanıyorum. Dediğim gibi topraklama prizi almayı da unutma. O olmadan bileklik ve mat zaten bir işe yaramaz.
Statik enerjiyi devre elemanının üretmesi mümkün değil. Statik enerjiyle bozuldu desen neyse. O çok normal olurdu. Geliştirme kartlarında genellikle ESD'ye karşı önlem alınmaz ve dolayısıyla dokunduğunuz zaman bozulma ihtimali her zaman için vardır. ESD bileklik kendi başına yeterli olmaz. Bilekliğin bağlandığı topraklama prizleri/baraları oluyor. Onlardan da alman gerek. Çalışırken, PCB dizerken veya lehim yaparken bu bileklikler ile çalışmak ESD açısından önemli bir güvenlik önlemi. Genelde kullanmasanız da bir şey olmuyor gibi görünüyor ama böyle bir anda benzer bir olay yaşayabilirsiniz.

Not: CH340 bir USB-UART bridge. ESD bileklik modeli değil.

Statik enerjiyi devre elemanının üretmesi mümkün değil. Statik enerjiyle bozuldu desen neyse. O çok normal olurdu. Geliştirme kartlarında genellikle ESD'ye karşı önlem alınmaz ve dolayısıyla dokunduğunuz zaman bozulma ihtimali her zaman için vardır. ESD bileklik kendi başına yeterli olmaz. Bilekliğin bağlandığı topraklama prizleri/baraları oluyor. Onlardan da alman gerek. Çalışırken, PCB dizerken veya lehim yaparken bu bileklikler ile çalışmak ESD açısından önemli bir güvenlik önlemi. Genelde kullanmasanız da bir şey olmuyor gibi görünüyor ama böyle bir anda benzer bir olay yaşayabilirsiniz.

Not: CH340 bir USB-uart bridge. ESD bileklik modeli değil.

Otomatik düzeltmeden kaynaklı olmuş bileklik kısmı. O zaman ESD bileklik ve antistatik mat almam lazım değil mi? Aklımda tek YouTube'daki herkes çıplak elle her yerini elliyor ondan kararsızım.

Dediğim gibi her zaman yanacak diye bir kaide yok. Bugüne kadar binlerce kartla uğraştım (tamir, tersine mühendislik, prototipleme, üretim). Sadece birkaç tane karta zarar geldi (yanan elemanları değiştirip kullanmaya devam ettim.). Ama bir yerden sonra ben de garanti olması için mat + bileklik aldım ve kullanıyorum. Dediğim gibi topraklama prizi almayı da unutma. O olmadan bileklik ve mat zaten bir işe yaramaz.

Çözüm

Teşekkürler bir sorum kaldı bir tane elimde bozuk olduğunu düşündüğüm bir Arduino var üstünde hani on l RX gibi yerlerde kırmızı LED'ler yanıyor ya benimkinde RX ve l tam yanıyor ama RX yanıp sön yapıyor sürekli kısa devre galiba.

RX LED'inin yanması bağlı olduğu Host'tan veri geldiğini gösterir. Senin bu konuda bilgin var gibi ama bilmeyenler için şöyle söyleyeyim: UART biriminde 2 hat vardır. RX ve TX. RX Receive yani veri alınan pini temsil eder, TX ise Transmit yani veri gönderilen pini temsil eder. UART point to point yani noktadan noktaya bir haberleşme tipidir. Bus gibi çalışmaz. Dolayısıyla birbirlerine bağlanan cihazlar çaprazlanarak bağlanır. Host'un RX'i cihazın TX'ine, Host'un TX'i ise cihazın RX'ine bağlanır.

Senin bahsettiğin LED'ler de aslında Arduino'nun RX ve TX pinlerine bağlılar (doğrudan değil ama kafa karıştırmaya gerek yok.). Dolayısıyla Arduino'ya veri geldiğinde RX LED'i yanar. Arduino veri gönderirken de TX LED'i yanar. Şayet Arduino hiçbir yere bağlı değilken RX LED'i yanıyorsa USB-UART Bridge entegresinde sorun olabilir. (Klon Arduino'lar da CH340 veya CH341 oluyor genelde. Orijinallerinde ise CP2102 kullanılıyor yanlış hatırlamıyorsam.). Devrenin herhangi bir yerinde kısa devre sorunu yoksa entegreyi değiştirip tekrar denemen lazım. Şayet ona rağmen sorun devam ediyorsa yüksek ihtimalle MCU arızalıdır.

RX LED'inin yanması bağlı olduğu Host'tan veri geldiğini gösterir. Senin bu konuda bilgin var gibi ama bilmeyenler için şöyle söyleyeyim: Uart biriminde 2 hat vardır. RX ve tx. RX receive yani veri alınan PIN'i temsil eder, tx ise transmit yani veri gönderilen PIN'i temsil eder. Uart point to point yani noktadan noktaya bir haberleşme tipidir. Bus gibi çalışmaz. Dolayısıyla birbirlerine bağlanan cihazlar çaprazlanarak bağlanır. Host'un RX'i cihazın tx'ine, Host'un Tx'i ise cihazın RX'ine bağlanır.

Senin bahsettiğin LED'ler de aslında Arduino'nun RX ve tx pinlerine bağlılar (doğrudan değil ama kafa karıştırmaya gerek yok.). Dolayısıyla Arduino'ya veri geldiğinde RX LED'i yanar. Arduino veri gönderirken de tx LED'i yanar. Şayet Arduino hiçbir yere bağlı değilken RX LED'i yanıyorsa USB-uart bridge entegresinde sorun olabilir. (klon Arduino'lar da CH340 veya CH341 oluyor genelde. Orijinallerinde ise CP2102 kullanılıyor yanlış hatırlamıyorsam.). Devrenin herhangi bir yerinde kısa devre sorunu yoksa entegreyi değiştirip tekrar denemen lazım. Şayet ona rağmen sorun devam ediyorsa yüksek ihtimalle mcu arızalıdır.

Büyük ihtimalle öyledir şunlar işte.

1757154081329.png

"ON" dediğin güç LED'i yani Arduino çalışırken sürekli yanması lazım. "L" dediğin Arduino'nun bir pinine bağlıydı. Sanırım 13 numaralı pindi çok emin değilim. Onu kullanıcı yakıp söndürebilsin diye koymuşlar, test LED'i gibi bir şey yani. Yanıp sönüyorsa içindeki programdan dolayıdır. "RX" ve "TX" LED'leri de yukarıda anlattığım gibi zaten.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı