Nötr - toprak değmemesine rağmen kaçak akım rölesi attı

İnth

Centipat
Katılım
18 Temmuz 2022
Mesajlar
464
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
3x40 sigortayı indirip işe koyuldum. İlk prizi değiştim ondan sonra ikili komitatör falan filan. Prizi çıkarırken prize gelen sortilerinden faz kablosunun dibinden biraz açık olduğunu yani izolesinin kopmuş olduğunu gördüm. Nötr ve toprağa baktığım da bir şey yok gibiydi. Faz kablosunu bantlamaya çalıştım ama çok dipteydi ve zaten tek bir kablo açık olduğundan dolayı sorun etmedim ve prizi takıp, kapattım. Ondan sonra işte salonun 2'li kömitatörü ile uğraşırken kaçak akım rölesi attı ve bizim kaçak akım röleside bozuk yani şöyle söyleyeyim; faz - toprak kısa devre yapınca yarım saatte falan atıyor. Nötr toprakta ise 10 dakikada falan. Neyse işte röle attı ve ben de "Bir yanlışlık mı yaptım?" diyerek prizi tekrar açtım ve nötrü kendi klemensine, toprağı kendi klemensine taktığımı gördüm. Prizi tekrardan taktım ve kaçak akımı rölesini kaldırdım ve şu anlık bir sorun yok gibi. Sizce neden olmuş olabilir? (bu arada kaçak akım rölesinin markası merlin gerin gibi bir şey, 300ma)

@Yeni Teknik Sembol Hocam size zahmet bi el atın be.
 
Kaçak akım rolesi kısa devre üzerine çalışmaz, üzerinden geçen ve dönen akımdaki dengesizlikte devreye girer, salonda yaptığınız işlemdeki bir temas yüzünden atmıştır
Hocam şimdi biraz düşündümde salonda prizin kablolarını çıkarırken nötr ile toprağı yanlışıkla birbirine değdirmiş olabilirim.
 
Komütatörle uğraşırken KAR 'sine giren ve çıkan faz, nötr hatları dengesinde bir dengesizlik oluşmuş göründüğü kadarıyla. o anlarda KAR'ın atabilmesi için mutlaka faz-nötr veya faz-toprak direk teması veya direk kaçak akımların o anda oluşması her zaman gerekmez, örneğin topraklı bir fiş topraklı bir prize biraz gevşek girip küçük arklar yaparsa KAR a giren ve çıkan faz/nötr dengesi (içten dengeleme köprüsü) bozulacağından KAR yine atacaktır, bu yüzden evde takılı fiş-priz bağlantılarında bu şekilde olabilecek bağlantı kusurlarında küçük arkların hiçbir zaman oluşmaması gerekiyor.

Siz komütatörle uğraşırken sadece o anlarda faz ve nötr hattında KAR 'ın giriş ve çıkışında bir dengesizlik mutlaka oluşmuş ve KAR bu akım dengesizliğini algılayıp atmıştır. Ama bundan sonrasında ise ayni atma durumu normalde bir daha görülmeyecektir. Kolay gelsin.

Ekleme: Faz- toprak ve nötr-toprak ile istenmeyen temaslarında KAR mutlaka atar, otomat ise genellikle atmayabilir. Ancak faz-nötr kısa devresinde ise çoğunlukla otomatla birlikte KAR da atar, çünkü kısa devrede faz/nötr dengesinde %50 %50 oranında tam dengeli olamayacağından otomat atarken ikisi de ayni anda atmış olur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı