Normal şartlarda doların değeri ne kadar olmalı?

Bu video çok saçma, doların 1₺ olması için zaten bizim üretebiliyor olmamız lazım. Türkiye'den otomotiv fabrikalarının çıkmasından bize ne? Doları 1₺'ye düşürebiliyorsak bizim zaten otomotiv fabrikalarımız vardır hatta başka ülkelere kuruyoruzdur. Propaganda videosundan başka bir şey değil.

Üretim olmayan bir ülke de dolar normal olarak sürekli artar. Tam sayı söylenmez ama yönü bellidir. Üretim hangi zamanda bırakılır ise her sene üzerine koya koya, sonra da o halkın üzerine fakirlik olarak koya koya gider.

2-3 TL olması yeterli.
Aynen öyle. Zaten doları 1 TL yapabilecek kudretteysek, ülkedeki yatırımcı sırf 1 dolar 1 TL diye çıkmaz. USD/EUR paritesine bakınca Avrupa'da fabrika kalmaması lazım o zaman. Propaganda değil de, şuanda pat diye 1 TL'ye inse ne olur diye çekilmiş olabilir video.

Türkiye'de üretim var olmasına yeterli miktarda değil. Yeterli miktarda üretim olmadığı için hükümet banane deyip vergiden kazanıyor. Örnek bir araba 1 milyon TL 3/2'si vergi. O zaman hükümet niye üretime para harçasın?

Tamamen yanlış açıdan bakıyorsun kardeşim. Videoda söylenen dolar değerinin ne çok az ne de çok fazla olması. Doların yüksek olamsı (tabii abartısız olarak) ithalatı azaltacağından ekonomiyi üretime yönlendirir, neden? Çünkü üretince daha ucuza mal oluyor olmasından. Üretince ihracat artar ve uzun vadede döviz düşüşüne neden olur. Birde ithalat tabanlı ihracat olayı var ama farklı bir tartışma konusu bu.

8 lira. Daha düştüğü ihracatçıya zarar verir. Propaganda yapmadan ihracat verilerine bakarsanız son iki sene de ihracat rakamlarında büyük bir artış var. Öte yandan halk için market stoğu koruması gerek. Bunun içinse paket ürünlerin üstüne fiyat da basılması lazım. Atıyorum bulgurun üstünde 40₺ yazacak. Yani bazı hayati ürünlerde fiyatı market değil, üretici belirleyecek. Örnek veriyorum tuvalet kağıdı, pirinç, un… ÖTV azaltılmalı, şu an yakıta indirim gelmesine rağmen ÖTV’yi arttırıyorlar. Bunlar yapılırsa herkes bir güzel rahatlar. Ne devlet ne halk ne üretici ne de ihracatçı zarar görür.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…