Rehber Norton Power Eraser detaylı kullanımı

Merhabalar,

Norton Power Eraser programının içeriğini ve kullanımı hakkında olacak bu rehber. "Hangi araç ne işe yarar, ne gibi durumlarda çalıştırmalıyız, istemeden ve dikkat etmeden kurduğumuz tarayıcı eklentilerinden nasıl kurtuluruz, potansiyel olarak istenmeyen yazılımlardan (PUP) ve yine potansiyel olarak istenmeyen uygulamalardan (PUA) nasıl kurtuluruz?" gibi sorulara cevap olması amacıyla elimden geldiğince anlatacağım.

Öncelikle belirtmek isterim ki Norton Power Eraser tehditleri tespit etmek için gelişmiş ve agresif yöntemler kullanır. Sorun çıkarmayacak ancak potansiyel olarak risk grubunda değerlendirdiği programları da kaldırılmak üzere seçme riski vardır. Dosyaları kaldırmadan önce tarama sonuçlarını dikkatli bir şekilde gözden geçirmeniz gerekir. Her ne kadar geri alma özelliğimiz olsa bile işimizi baştan dikkatli yapmamız hepimiz için en iyisi olacaktır.

Programı güvenli ve normal mod olarak iki modda da kullanabilirsiniz ancak unutmadan ekleyelim ki güvenli mod'da çalıştırmanız için "Güvenli Modu Ağ ile Etkinleştir" kısmını seçmeniz gerekiyor. Bunun sebebi ise bulut tabanlı tarama ihtiyacı duyup eşzamanlı olarak eşleştirme yaptığı için diğer birçok aracın aksine aktif bir internet bağlantısı istiyor.

Dilerseniz programı indirerek başlayalım. Programı indirmek için iki alternatif sunabilirim size:
1. Önerim NortonLifeLock Rescue Tools NortonLifeLock'un kendi web sitesi. (Bu kısımdan sonra kendisine Norton diye hitap edeceğim.)
2. Önerim ise Norton Power Eraser sürüm güncellemelerini devamlı olarak takip edip eklediğimiz Technopat İndir köşesi.

Programı edindikten sonra çalıştırdığımızda bizi böyle bir ekran karşılıyor. Peki nedir bu ekrandakiler?

1604532152706.png


"Riskleri Tara" kısmını en sona bırakacağım, keza içeriğimize oradan devam edeceğiz. Bu yüzden seçeneklere tersten başlayacağım.

  • Previous Repair Sessions - Bir Önceki Düzeltmeyi Geri Al: Daha önceden yaptığımız işlemlerin yedeklerinin tutulduğu kısımdır. İstenmeyen bir durum oluştuğunda veya kaldırmak istemeyip farkına varamadan kaldırdığımız yazılımları, dosyaları buradan geri almayı deneyebilirsiniz. İçeriğe girdiğinizde eğer daha önceden bir onarma işlemi yaptıysanız ayrıntılı bilgisi ile birlikte burada görünecektir.


1604535523408.png


Yapılan işlemlerden ilgili olanı seçip "İleri" diyerek bir sonraki ekrandan hangi uygulamayı, dosyayı veya başlangıç öğesini geri almak istiyorsanız diğerlerinin tik işaretini kaldırıp almak istediğiniz öğenin işaretli olduğundan emin olduktan sonra "Geri Al" tuşuna basarak işleminizi yapabilirsiniz.

1604535722059.png



  • Advanced Scan Options - Gelişmiş Taramalar: Gelişmiş Taramalar üç alt başlığa ayrılmaktadır.

    1604535912829.png
    • Reputation Scan - Güvenilirlik/İtibar Taraması: Tam sistem taraması yerine şüphelendiğimiz dosya veya klasörü taramamıza yarar. Hangisini kullanacaksak dosyamızı/klasörümüzü seçip işlem yapabiliriz.

      Risk bulunmazsa "Tehdit Bulunamadı" ekranıyla karşılaşırsınız. Risk bulunduğu takdirde ise kaldırma veya onarma seçenekleri çıkacaktır. İsteğinize göre işlem yapabilirsiniz.

      1604536134210.png
    • System Scan - Sistem Taraması: Rootkit taraması gerçekleştirmeden, yüzeysel olarak Windows'unuzu taramanız için bir seçenektir. Standart taramadan tek farkı Rootkit taraması içermemesidir. Standart bir Anti-Virüs taramasından çok daha kısa bir sürede tamamlanır. İşlem sonunda risk bulunduğu takdirde kaldırma veya onarma seçenekleri çıkacaktır. İsteğinize göre işlem yapabilirsiniz.

      1604536465521.png
    • Multi Boot Scan - Çoklu Önyükleme Taraması: Birden fazla işletim sistemi olan bilgisayarlarda hangi sistem üzerinde tarama yapmak istiyorsak seçmemizi sağlar. Birden fazla işletim sistemini aynı anda taramak için kullanabilirsiniz. Çoklu işletim sistemlerinde ekstra seçenekleri kullanabilirsiniz.

      1604536701495.png


      Ekstra seçeneklerden kastım tek bir sistem için yapacağınız tüm işlemleri diğer işletim sistemine geçmeden kontrol edebilirsiniz. (Taramalarınız, raporlarınız gibi.)​
  • Unwanted Application Scan - İstenmeyen Uygulama Taraması: PUP ve PUA zararlıları dediğimiz potansiyel olarak istenmeyen programları ve potansiyel olarak istenmeyen uygulamaları taramak için istenmeyen uygulama tarama seçeneğidir. Yazılım yüklerken dikkat etmediğimiz reklam uygulamalar, istenmeyen tarayıcı eklentileri, araç çubukları vs. bu kısım için birer örnektir.

    1604537397669.png


    Tarama sonucunda bir istenmeyen yazılım veya araç çubuğuyla karşılaşıldığında "Kaldır" kısmını kullanıp gerekli yönergeleri izlememiz yeterli olacaktır.


NPE programı genel olarak bu şekilde. Şimdi en önemli kısım olan "Scan for Risks - Riskleri Tara" kısmını inceleyeceğiz.


Norton Power Eraser programının kullanımı: (Bu kısımda birkaç zararlı yazılım ile birlikte çalışacağız, anlatım amaçlı. İsimlerini gizliyorum örnek teşkil etmemesi adına.)

  • Scan for Risks - Riskleri Tara: Bu seçenek Rootkit taraması dediğimiz Kök Araç Seti Taraması taramasını yapan, riskleri ve olası riskleri bize sunan kısımdır. Meraklıları için Rootkit demişken ne olduğunu merak ediyorsanız, @24099 Bey'in muazzam yazısına göz atabilirsiniz. Bağlantısını buraya bırakıyorum. Rootkit Nedir? - Technopat

    "Riskleri Tara" butonuna bastıktan sonra bizden NPE'nin gerekli hazırlıklırı yapması için sistemi yeniden başlatma onayı istiyor.​
1604537890497.png



Yeniden başlatmadan sonra program otomatik olarak tarama işlemine başlayacaktır.​
ga2.png


Tarama işlemi sonuçlandıktan sonra bulduğu tüm zararlı uygulama, dosya, işlem, başlangıç öğesi, araç çubukları gibi yazılımların olduğu sonuç ekranı gelecektir. Bu ekrandan ilerlemeden önce biraz daha detaya inmek istiyorum. Aşağıda gördüğünüz üzere "Durum" kısmında bir adet "Kötü", iki adet ise "Bilinmiyor" yazan işlem yer almaktadır.

Kötü yazanlar Norton tarafından doğrulanmış; mutlaka kaldırılması gereken uygulama, dosya, işlem, başlangıç öğesi veya araç çubuklarıdır.
Bilinmiyor yazanlar ise Norton veri tabanında aktif risk olarak yer almayan ancak yapıları ve konumları gereği risk grubunda olan öğelerdir.
ga3.png


Risk altında bulunan öğelerin üzerine tıklayarak ilgili öğenin konumuna, kayıt girdilerine, geliştirici ve sürüm bilgilerine, en son ne zaman kullanıldığına dair bilgiye, Norton Community olarak adlandırılan Norton kullanıcıları arasında ne kadar kişide bu öğenin var olduğuna dair tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
ga6.png


Bilinmeyen uygulamalar için daha detaylı bilgi almak adına Norton sunucularında tarama yaptırmak amacıyla ilgili öğenin yanında bulunan bulut işaretine tıklayarak "Dosyayı NortonLifeLock'a Gönder" seçeneğiyle tarama yaptırabilirsiniz.

1604538748423.png



Dosyanız başarıyla yüklenip tarama işlemi yapıldığında bulut işareti yeşil olacaktır. Risk grubunda bir değişiklik olursa durum kısmı değişecektir.

ga5.png


Bilinmiyor olarak geçen bir dosyayı kaldırmak istediğinizde NPE sizi teyit etmek amacıyla uyaracaktır.

bilinmiyor uyarı.png



Emin olmadığınız ancak yine de zararlı olduğundan şüphe ettiğiniz öğeleri kaldırmak için "info" işaretine tıklayıp "Dosyada eylemi etkinleştir" kısmını seçerek dosyayı işlem yapılır hale getirebilirsiniz.

ga7.png



Tüm bu karar verme işlemlerinden sonra kaldıracağınız dosyalara karar verdiğinizde unutmamanız gereken bir diğer hususta "Geri Yükleme Noktası" oluşturmanızdır. Varsayılan olarak işaretli gelmiş olsa bile kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

geriyüklemenoktası.png




Geri yükleme noktasının da kontrolünü yaptıktan sonra "Şimdi Düzelt" seçeneği ile işlemlerimize başlıyoruz. İşlemler başladığında NPE sistemimiz için geri yükleme noktası oluşturacak ve veritabanına kaydedip daha sonraki analizlerinde kullanmak amacıyla zararlı olan tüm öğeleri bulut sürücüsüne yükleyerek kaldırma işlemini yapacaktır.

şimdi düzelt.png


geri yükleme.png


öğe kaldırlıyor.png


İşlem sonunda ise yapılan işlemlerin özeti bizi karşılayacaktır.


sonuç.png



yeniden başlatma hazır.png




Tüm bu işlemlerin sonucunda sistemimizi yeniden başlatarak işlemleri sonlandırıyoruz.



Uzun bir rehber oldu ancak detayları kaçırmamak adına olması gerekiyordu.

Sevgiler.
 
Son düzenleme:
Ben bu Norton'u bir türlü çözememiştim. 2 defa indirdim ama bir türlü ne işe yaradığını anlayamadım cidden. Ama uzun zaman önceydi. Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Bu gün bilgisayarıma Norton'u kurmayı düşünüyorum.
 

Geri
Yukarı