Merhaba. Konu biraz uzun oldu ama benimle aynı durumu yaşayan L, akin farkında olmayan kullanıcılar olabilir ve işinize yarayabilir. Kısacası okumaya degecegini düşünüyorum.
2 yıldan beri özelliklerini aşağıda belirtmiş olduğum, Acer A715-75G cihazını kullanıyorum. Yaklaşık 6-7 aydır oyun oynamıyorum ve geçenlerde tekrar arkadaşlarımla oyun oynamaya başladım. Lakin oyun oynadığım döneme nazaran Valorant oyununda FPS değerlerimin ciddi oranda düştüğünü fark ettim ve kilidi açıp uzun süredir yapmadığım under volt işlemini yapmaya karar verdim. Ama bir fark olmadığını gördüm. Havaların ısınmasıyla cihazımın sıcaklıklarının arttığını düşünüp detaylı bir termal bakım yaptım.
Lakin sonuç değişmedi. Eskiden ortalama olarak 200 FPS aldığım oyun 100-120 FPS aralığında dolanıyordu ve yer yer 60'lara drop yaşıyordum. Bunun oyunla alakası olduğunu düşünüp geçtim. Lakin başka oyunlarda da aynı şekilde bir düşüş olduğunu gördüm. Devamında bilgisayarıma format attım, sürücüleri kontrol ettim. Değiştim vb. derken hiçbir düzelme olmadığını gördüm ve detaylı incelediğim de işlemcinin thermal throttling yaptığını fark ettim. Ama çok mantıksız idi. Fanları yağlanmış kaliteli termal macun kullanmıştım ve işlemcinin sıcaklık değeri maksimum 79 dereceyi görüyordu. Incelemeye devam ettim ve işlemcinin kendini korumaya aldığı ve saat hızını düşürdüğü değerin 80 derece olduğunu gördüm. T-junctıon Max değeri (işlemcinin üretici tarafından belirlenen maksimum kabul edilen sıcaklık değeri) 10300H için 100 derece olduğunu gördüm. Forumda açtığım throttle stop konusunda ve eski ekran görüntülerine baktığımda bu değerin 95 olduğunu ama bir şekilde (throttle stop açık olsun veya olmasın) şu an 80 dereceye sabitlendiğini gördüm.
Işlemci az bir şey yük altına girse bile ısıyı 80 derecenin altında tutmak için frekansları aşırı komik değerlere indiriyordu ve 10300H gibi nispeten çok ısınan bir işlemcinin o sıcaklıklarda kalmasının pek mümkün olduğunu düşünmediğim için manuel olarak frekans düşüreceği sıcaklığı 95 dereceye geri çıkarttım ve şimdi 88-91 derece 3.8GHz civarında Valorant özelinde tekrardan drop olmadan 200 FPS bandında oyunu oynayabiliyorum ve drop olmuyor.
Kendim hata yapıp düşürmüş olamam diye düşünüyorum. Neticede throttle stop açık olmadığı sürece yaptığı işlem geçerli değil.
Sürücüler ile ilgili de olduğunu sanmıyorum. Çünkü format atıp farklı sürücüler ile test ettiğim zaman da bu durum değişmedi.
Bu değeri istesem bile değiştirip kayıt edebileceğimi sanmıyorum. Kaldı ki en güncel ve eski BIOS'lari da tekrardan yazıp denemiştim. Nasıl olmuş olabilir bu? Başlıkta da belirttiğim gibi planlı eskitme tarzı bir durum olabilir mi? Yoksa gözden kaçırdığım bir durum mu söz konusu?
Değerli yorumlarınızı bekliyorum iyi sosyaller.