Nova Bilgisayar'a R9 300 Serisi Geldi!

@Serkan Doğan Anlamak istemiyorsun sanırım. İş mimariye bakıyor. FPS kısıtlamakla güç tüketimi kısıtlanmaz, bundan emin ol. Testini yaptığım için bizzat bunu söyleyebiliyorum.

Bu görselde oyunlarda harcadığı enerjinin averajı alınarak tüketim hesaplanıyor. GTX970 mimarisi gereği averaj 170W'tın üstüne hiç çıkmıyor. Ama R9 390X ve R9 390 (iki modelde aynı GPU'yu kullanıyor) averaj 340W'tın altına inmiyor. Arada 2 katı kadar bir fark söz konusu. Bu farkı FPS sınırlayarak yamamak zaten yeteri kadar saçma bir düşünce.

power_average-gif.81288

@Serkan Doğan Anlamak istemiyorsun sanırım. İş mimariye bakıyor. FPS kısıtlamakla güç tüketimi kısıtlanmaz, bundan emin ol. Testini yaptığım için bizzat bunu söyleyebiliyorum.

Bu görselde oyunlarda harcadığı enerjinin averajı alınarak tüketim hesaplanıyor. GTX970 mimarisi gereği averaj 170W'tın üstüne hiç çıkmıyor. Ama R9 390X ve R9 390 (iki modelde aynı GPU'yu kullanıyor) averaj 340W'tın altına inmiyor. Arada 2 katı kadar bir fark söz konusu. Bu farkı FPS sınırlayarak yamamak zaten yeteri kadar saçma bir düşünce.

power_average-gif.81288
İngilizcen yetiyorsa bu fotoğrafta her şey bariz belli. Eğer yetmiyorsa Aç Technopat'ın r9 380 strix incelemesini izle onuda izlemek istemiyorsan ben anlatayım.
amd-radeon-r9-380-framerate-target-control-guc-tasarrufu-technopat.jpg

Bu resimde R9 380 in Grid 2 oyunun 1080p de ultra ayarlarda aldığı fps ve toplam sistemin çektiği gücü gösteriyor.
Yükleme ekranında kart oyundan maximum 298 fps almış ve bu fps karşılığında sistem toplam 221 watt tüketmiş.
Yükleme ekranında kartı 80 fps ye kısıtladığında toplam sistemin güç tüketimi 135 watt a inmiş
Yükleme ekranında kartı 60fps ye kısıtladığında toplam sistemin güç tüketimi 127 watt a inmiş.
Oyun sırasında kart oyundan maximum 114 fps almış bunun karşılığında da sistemin güç tüketimi 262 watt
Oyun sırasında kartı 80 fps ye kısıtladığında toplam sistem 227 watt tüketmiş
Oyun sırasında kartı 60 fps ye kısıtladığında toplam sistemin güç tüketimi 192 watt.
Aynı şekilde Sniper Elite 3 oyununda da bunu uygulamışlar.

Çok aktif bir konu açmışım. :D Her neyse arkadaşlar bence şöyle rakipler belirleyelim +/- lerini tartışalım. R9 390 rakibi GTX 970 dersek ezici bir üstünlük yok. Örneğin PSU'su yeterli adama AMD önerirsiniz biraz daha performanslı diye, PSU ile uğraşmayacak kişi için Nvidia. Basit kıyaslamalar ile sistem durumuna göre ekran kartı önerilebilir. Bana sorsan ben kendimi güvenli dengeli kollarda isterim Nvidia seçerim. Başkası Fiyat/Performans daha çok FPS derse AMD. Umarım acemice olsa da demek istediğimi anlamışsınızdır. :D

Son düzenleyen: Moderatör:
İngilizcen yetiyorsa bu fotoğrafta her şey bariz belli. Eğer yetmiyorsa Aç Technopat'ın r9 380 strix incelemesini izle onuda izlemek istemiyorsan ben anlatayım.
amd-radeon-r9-380-framerate-target-control-guc-tasarrufu-technopat.jpg

Bu resimde R9 380 in Grid 2 oyunun 1080p de ultra ayarlarda aldığı fps ve toplam sistemin çektiği gücü gösteriyor.
Yükleme ekranında kart oyundan maximum 298 fps almış ve bu fps karşılığında sistem toplam 221 watt tüketmiş.
Yükleme ekranında kartı 80 fps ye kısıtladığında toplam sistemin güç tüketimi 135 watt a inmiş
Yükleme ekranında kartı 60fps ye kısıtladığında toplam sistemin güç tüketimi 127 watt a inmiş.
Oyun sırasında kart oyundan maximum 114 fps almış bunun karşılığında da sistemin güç tüketimi 262 watt
Oyun sırasında kartı 80 fps ye kısıtladığında toplam sistem 227 watt tüketmiş
Oyun sırasında kartı 60 fps ye kısıtladığında toplam sistemin güç tüketimi 192 watt.
Aynı şekilde Sniper Elite 3 oyununda da bunu uygulamışlar.
Ama bak sen hala yanlış sularda yüzüyorsun, bana gelip R9 380'nin belgeleriyle, R9 390 ve 390X'i savunmaya çalışıyorsun. FrameRate Target özelliği ile orada olduğu kadar veya iddia edildiği kadar güç tasarrufu sağlayamıyorsun. GPU'nun tüketeceği güç hesaplayacağı FPS'ye göre değil, üstüne binen yükle alakalı. Gördüğün gibi, oyun içinde elde edilen ortalama FPS ile sınır olmadan 114 kare almış ve 262W tüketmiş. Ama bunun yarısı olan 60FPS'ye sabitlendiğinde 192W çektiğini belirtmiş. Aradaki FPS farkı 2 katı ama güç tüketimi farkı sadece 70W kadarcık. Ki, R9 380'nin TDP değerini AMD resmi olarak 190W belirtiyor. Ama kart oyunlarda 270W'a kadar çıkmış?

Yani AMD 275W TDP belirtti diye kart maksimum 270W çekecek değil. Kullanılan mimari 3 senelik eski mimari. Bu mimarinin güç tüketimini performansı arttırdığın sürece önemli ölçüde düşüremezsin.

Ama bak sen hala yanlış sularda yüzüyorsun, bana gelip R9 380'nin belgeleriyle, R9 390 ve 390X'i savunmaya çalışıyorsun. FrameRate Target özelliği ile orada olduğu kadar veya iddia edildiği kadar güç tasarrufu sağlayamıyorsun. GPU'nun tüketeceği güç hesaplayacağı FPS'ye göre değil, üstüne binen yükle alakalı. Gördüğün gibi, oyun içinde elde edilen ortalama FPS ile sınır olmadan 114 kare almış ve 262W tüketmiş. Ama bunun yarısı olan 60FPS'ye sabitlendiğinde 192W çektiğini belirtmiş. Aradaki FPS farkı 2 katı ama güç tüketimi farkı sadece 70W kadarcık. Ki, R9 380'nin TDP değerini AMD resmi olarak 190W belirtiyor. Ama kart oyunlarda 270W'a kadar çıkmış?

Yani AMD 275W TDP belirtti diye kart maksimum 270W çekecek değil. Kullanılan mimari 3 senelik eski mimari. Bu mimarinin güç tüketimini performansı arttırdığın sürece önemli ölçüde düşüremezsin.
Asıl sen hala yanlış biliyorsun git biraz araştır. Orada yazan Total System Power Draw During Gameplay (Oynanış sırasında toplam sistem güç tüketimi) değerleridir. Çünkü Technopat 380'i incelerken de bundan bahsediyor. Ve ayrıca Technopat Kartı incelerken
  • Intel Core i7 5960X 140 watt işlemci
  • Asus Deluxe X99 Anakart
  • 16GB DDR4 Ram
  • Asus R9 380 DCUII Strix ekran kartı
ile GTA5'i yüksek ayarlarda oynarken kasanın toplam güç tüketimi 270 watt ile 280 watt arasında değişiyordu. Dikkatini çekerim sadece ekran kartı değil, toplam kasanın içerisindeki bileşenler bu kadar tüketiyor. Sen hala gelmiş demişsin kart 270 watta kadar çıkmış diyorsun. Sen resmi anlamamışsın. Bari incelemeyi izle.

ASUS Strix R9 380 DirectCU II OC Edition İncelemesi - Technopat

Tarafsız olarak bakarsak AMD hep düşük fiyat ayrıcalığıyla ön plana çıktı. 300 serisi ile beraber 2XX serisi ucuzlayacaktır. Bana kalırsa 960 fiyatına 290 alabilmek mümkün olucak. 3XX serisine gelirsek AMD'den şunu bekledim. Düşük fiyat fazla performans veya NVİDİA ile aynı performans düşük fiyat. Tabi ki tam fiyatları zaman gösterecektir. Burda yazıldığı gibiyse kafa kafaya olucak ama güç tüketimiyle NVİDİA tercih edilecek gibi duruyor. Fakat AMD fiyat düşürmediği sürece. Bu fiyata bir PSU parasıda koyması lazım. Yeni kartlara bakılırsa şehir şebekesini direk bağlayacağız gibi. :) Ancak yetecek. :)

Hedefi 1080p gameplay olan bir karta 8gb bellek koymanın mantığını anlamadım. 4K kartı olan 980TI'da bile 6gb bellek var. Bellekten kısıp fiyatı düşürmek varken kullanıcıların gözünü boyamaya yönelik bir hareket olarak düşünüyorum. R9 380 ve FURY X dışında pekte güzel kart göremedim. Oysa bayağı umutlandırmışlardı kartlar çıkmadan önce. R9 380 yüzünden Nvdia GTX 960'da indirime gidebilir,gerçekten fiyat performans kartı olmuş.

AMD hala elektrik sorununu çözemedi. Resmen ''Siz ne yapacaksınız elektriği, biz size sadece performans sunuyoruz'' diyorlar adamlar resmen :) Fakat R9 390'da Hawaii GPU kullanılıyor, ben güncel ve yeni bir GPU bekliyordum açıkçası.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı