Ntkrnlmp.exe kaynaklı çeşitli mavi ekran hataları

İşletim sistemi
Windows 11

OttoVonBis

Zeptopat
Daha fazla  
Minidump Rapor Linki
https://drive.google.com/file/d/1to2Oia3gxU2ZQ3m9_nNVHjf-e4bE8KvH/view?usp=sharing
RAM
Samsung
SSD veya HDD modeli
Micron MTFDHBA512QFD SSD
Ekran kartı
NVDIA GeForce RTX 3050 Laptop GPU
Anakart
LNVNB161216
İşlemci
AMD Ryzen 5 6600H
Kolay gelsin. Yaklaşık 1-2 aydır sürekli farklı başlıklar altında mavi ekran alıyorum.

Örneğin:
1)
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
2) DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
3) IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Genellikle mavi ekran laptop açılırken oluyor, bazen 1 defa bazen de tekrar tekrar bu hatalardan birini vererek yeniden başlıyor. En nihayetinde laptop açılıyor fakat sorun, laptopı her açmamda en az 1 defa bu oluyor. Laptop açıldıktan sonra şarja takılıyken mavi ekran almıyorum fakat bazen şarjdan çıkarttığımda da kısa bir süre sonra yine aynı şey olabiliyor, ancak belirttiğim gibi bu her zaman olmuyor. HD Tune ve Memtest üzerinden testler yaptım fakat hiçbir sorun yok. Bütün sürücüleri güncelledim ancak değişen olmadı. En sonunda orijinal ve temiz bir ISO üzerinden Windows 11 kurulumu yaptım fakat yine hiçbir şey değişmedi. Temiz kurulumdan sonra Driver Verifier testi yaptım ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım (tabii kullanımını doğru yaptıysam). Ayrıca araştırırken çokça gördüğüm için söyleyeyim, XMP ile ilgili herhangi bir ayar yapmadım. Laptop formatlandığı için elimde sadece 1 tane minidump dosyası var. Laptop modeli Lenovo IdeaPad Gaming 3 16ARH7.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Konuyu açtıktan sonra farkettim:

Msinfo32 kısmında Donanım Kaynakları başlığı altındaki Çakışmalar/Paylaşım bölümünde ekran görüntüsündeki bilgiler var. Belki işe yarar diye paylaşayım dedim.

Ekran görüntüsü 2025-05-22 025927.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Kanka büyük ihtimalle güç yönetimiyle alakalı bir şey bu. Şarja takılıyken sorun olmaması bayağı belli ediyor zaten. Bir de iki ekran kartı aktif gözüküyor, Radeon'u devre dışı bırakmayı denedin mi? Bazen Optimus saçmalıyor.
BIOS güncel değilse mutlaka bir bak derim, Lenovo Vantage'ya da sitesinden halledersin. Güç ayarlarından da işlemci minimum durumu %100 yapabilirsin belki fark eder.
RAM testi yapmışsın ama bazen o testler bir şey göstermiyor, özellikle açılışta veriyorsa mavi ekran düşük voltaj falan tetikliyor olabilir, SSD de etkili olabilir.
Ben olsam önce Radeon'u kapatırdım, sonra BIOS güncelle, güç planını kurcala. Düzelmezse RAM'i tek tek denemeyi de düşün derim.

Kolay gelsin dostum bir gelişme olursa yaz yine

Kanka büyük ihtimalle güç yönetimiyle alakalı bir şey bu. Şarja takılıyken sorun olmaması bayağı belli ediyor zaten. Bir de iki ekran kartı aktif gözüküyor, Radeon'u devre dışı bırakmayı denedin mi? Bazen Optimus saçmalıyor.
BIOS güncel değilse mutlaka bir bak derim, Lenovo Vantage'ya da sitesinden halledersin. Güç ayarlarından da işlemci minimum durumu %100 yapabilirsin belki fark eder.
RAM testi yapmışsın ama bazen o testler bir şey göstermiyor, özellikle açılışta veriyorsa mavi ekran düşük voltaj falan tetikliyor olabilir, SSD de etkili olabilir.
Ben olsam önce Radeon'u kapatırdım, sonra BIOS güncelle, güç planını kurcala. Düzelmezse RAM'i tek tek denemeyi de düşün derim.

Kolay gelsin dostum bir gelişme olursa yaz yine.

Teşekkürler dediklerini deneyeceğim fakat RAM'i tek tek deneme kısmını anlamadım. Slotları denememi kastediyorsan CPU-Z uygulamasında sadece 1 slot gözüküyor 2.slot kısmında herhan bir bilgi gözükmüyor. Ayrıca BIOS şu an güncel.

güncelleme:
Az önce laptopı açarken yine mavi ekran verdi. 1-2 defa yine farklı hata kodlarıyla birlikte bu sefer “what failed:” kısmında ise ACPI.sys yazıyordu. Minidump oluşmadığı için atamıyorum.

güncelleme 2:
Minidumpı oluşan başka bir mavi ekran hatası aldım. Umarım çözüme faydalı olur.
Yeni Minidump

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı