NVIDIA açık kaynak Linux GPU driverini yayınladı!

7TmB5b7dR7m9FhkuBifTQ4.jpg

Resim, Tom's Hardware isimli teknoloji basınına aittir.

AMD ve Intel'in sürücülerinin açık kaynak kodlu olmasına rağmen NVIDIA'nın sürücüleri hep kapalı kaynak kodlu olmuştur. Bu nedenle özellikle de Linux kullanıcıları için ciddi sorunlar oluşmuştur. Wayland gibi yeni teknolojiler, Vulkan gibi API'ler ve bu tarz yeni teknolojiler hep geç gelmiştir. Bunun yanı sıra kapalı kaynak kodunun olması yazılımın geliştirilmesi, yeni özelliklerin NVIDIA dışında eklenmesi, sorunların çözülmesi ve güvenlik konularında da bazı zaaflar oluşmuştur.

NVIDIA, 515 sürümlü sürücüsünden itibaren sürücüyü oluşturan çekirdek(kernel) kodlarını GitHub üzerinden paylaştı. Artık sürücülerin ana kodları kullanıcılar tarafından erişilebilir, indirilebilir ve düzenlenebilir. Tesla serisi GPU'lar için onaylanmış olsa da GeForce gibi serilerde hala alpha aşamasında olduğundan bahsediliyor.

NVIDIA kullanıcıları için ciddi avantajlar olacak. Geliştiriciler bu kodları kullanarak daha önce desteklenmeyen teknolojileri daha hızlı getirebilir ve uyumluluğu arttırabilirler. Linux tarafındaki oyunlar için ciddi avantajlar olacak. NVIDIA ürünlerini yapay zeka ve makine öğrenimi, madencilik gibi GPGPU(GPU ile işleme) işlerinde yazılımların güçlenmesini sağlayacak. Kodların açık olması güvenlik açıklarının hızlıca bulunmasını, gerekirse de çözümlenmesini sağlayacak.

İlgili bağlantılar:
 
En doğrusu artık Linux kullanalan kişilere eziyet ortadan kalktı. Yeter ya yok sürücü tanımıyor falan. Mantıklı bir hamle.
 
Bu bir dezavantaj oluşturmaz mı NVIDIA için? Örneğin AMD'ye karşı stabil olduğu için çok tercih ediliyordu NVIDIA. AMD bu kodları kendi sürücülerinde yorumlayarak kullanabilir mi?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı