NVIDIA kayıt renkleri bozuk gösteriyor

JustLewn

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
NVIDIA ınstant replay kayıt yaptığımda renkler bayağı parlak gözüküyor. Araştırdığım kadarıyla HDR açık diye böyle yapıyor fakat HDR kapatmak istemiyorum, başka çözümü var mı? Aldığım SS'lerde bile parlak alıyor. Çok saçma.

Son düzenleyen: Moderatör:
Filtrelerle ilgili olabilir, çünkü ben de HDR kayıt alıyorum, YouTube'da da HDR gösteriyor:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Bu arada monitörüm HDR 600 sertifikalı. 600 NIT maksimum parlaklık, çok bölgeli aydınlatma, 1 milyar renk paleti aktif oluyor oyynda ve kayıtta. HDR 400 sertifikalı monitörlerde çok bölgeli aydınlatma ve HDR destekli oyunda oyun 1 milyar renk paleti ile çizmiyor.
YouTube'a da attığım videoları evdeki TV ekranında izlediğimde görüntü parlaklık basılı idi. Bilgisayarımda baktığımda YouTube'da gayet iyiydi. Telefonumda da gayet iyiydi. Kuzenin Iphone 13'ünde baktığımda kayıtımın o kadar kaliteli olduğunun farkında değildim. Iphone 13'te çok daha iyiydi.
Özetle: Gerçek HDR kayıt için monitörünüz HDR 500 ve üzeri sertifikalı olmalı. Oyunda HDR açınca renk paleti 16 milyon renkten 1 milyar renge çıkıyor. Çok bölgeli aydınlatma ile oyuna ekstra ışık ve gölge seviyesi ekleniyor gibi bir hal alıyor grafikler.
Bu şartlardaki kaydın kalitesini de HDR kalitesi ne kadar iyi bir cihazda izlerseniz kaydınızı o kadar kaliteli olduğunu görürsünüz.
Kayıtlarını Nvidia'da 2K çözürünürlükte (monitörün doğal çözünürlüğü) 50000 BITRATE ve AV1 ile kaydediyorum.
Yotube'a atmadan önce Handbrake ile Nvenc H265 ile 4K'ya upscale ederek kodluyorum.
Eğer videoyu AV1 olarak yollarsanız YouTube'a, YouTube'un videoyu işlemesi 1 gün geçse de bitmiyor.

HDR açınca renk paleti 16 milyon renkten 1 milyar renge çıkıyor.
Hocam öyle bir şey yok. HDR renkleri daha canlı yapar. Beyazlar daha beyaz ve parlak, siyahlar daha koyu ve mat olur. Renk paletini etkileyen şey monitörün bir derinliğidir. 8 bit renk derinliği olan monitör 16 milyon, 10 bit renk derinliği olan monitör 1 milyar renk verir.
Ayrıca çok bölgesi aydınlatmadan kastınız local dimming ise onun için de yine monitör desteği gerekiyor. HDR ile beraber desteklendiğinde çok daha güzel görüntü verir ama ikisi farklı şeyler.

Galiba eksik anlattım. Oyunlar senin HDR monitöründe 1 milyar renk verebilmesi için HDR 500 ve üzeri sertifikalı monitörü görebilmesi lazım. Mesela HDR400 monitörün var. Evet monitör 1 milyar renk verebiliyor ama içerik 16 milyon renk ise ne olacak? Bir de ışık bilgisi ne olacak (Karanlık ve aydınlık bölgelerin kaç NIT parlaklığa çıkacağı bilgisi)?
Aynı oyunda (BF2042) HDR400 monitörde HDR açtığımda ekran aşırı parlaklık basılı bir görüntü elde ettim ve renkler de bir ilerleme olmadı. Nvidia ayarlarından 10 BIT'i aktif etmenin de hiçbir katkısı olmadı. Aksine HDR kapalı daha iyi oldu.
HDR600 monitöre geçince aynı oyunda HDR ve SDR arasındaki fark çok barizdi. HDR olmadan BF2042 low ayarlarda görüntü kötü iken HDR ile aynı ayarda BF 2042'de dokular, ışık ve gölge high ayarda gibi bir deneyim verdi.
Bunlara ek olarak elde edilen HDR içeriği görüntülediğin cihaz da sadece 1 milyar renk desteği değil çok bölgeli aydınlatmaya da sahip olmalı. Youtube'da HDR olarak görünen videolarımı çok bölgeli aydınlatma olmayan Samsung televizyonumda izlemeye kalktığımda videoda yine aşırı parlaklık/beyazlık basılı idi.

HDR sertifikalarına göre nelerin aktif olduğuyla ilgili:

Evet monitör 1 milyar renk verebiliyor ama içerik 16 milyon renk ise ne olacak?
İçerik 16 milyon renk veriyorsa hiçbir kayıt onu 1 milyar renge çıkaramaz.
Oyunlar senin HDR monitöründe 1 milyar renk verebilmesi için HDR 500 ve üzeri sertifikalı monitörü görebilmesi lazım.
Hocam o zaman renk derinliği ne işe yarıyor. Sadece video izlerken mi devreye giriyor?

BF2042 için bir şey diyemem, bilmiyorum denemedim ama HDR400 ve 600 arasındaki farkın oyundan oyuna değiştiğine eminim.
Bu konuda haklısınız. Özellikle local dimming ile çok daha kaliteli bir görüntü sunuyor.

HDR 400 monitörde Nvidia ayarlarında 10 BIT'ı aktif ettiğimde oyunlarda bir fark olmadı. Placebo etkisi midir nedir bazen bazı renkleri bir tık doygun görüyordum o kadar. HDR içeriklerin oyunlarda aktif olması için Display HDR standartlarından HDR 500 ve ilerisi çok fayda sağlıyor. BF2042, BF5, BF1ve Tom Clancy's Division 2'de HDR ile hem renk hem de bölgesel aydınlatma ile ışık ve gölge çok fark etti.

Placebo etkisi midir nedir bazen bazı renkleri bir tık doygun görüyordum o kadar. HDR içeriklerin oyunlarda aktif olması için Display HDR standartlarından HDR 500 ve ilerisi çok fayda sağlıyor.
Olabilir. Çünkü Microsoft kendi sitesinde HDR sertifikası için birden fazla sertifika bulunuyor. Siz sadece DisplayHDR sertifikasından bahsediyorsunuz.

Olabilir. Çünkü Microsoft kendi sitesinde HDR sertifikası için birden fazla sertifika bulunuyor. Siz sadece DisplayHDR sertifikasından bahsediyorsunuz.
Monitörler yaygınlıkla Display HDR sertifikasını kullanıyor. Dolby vs. standartlarda olan çok az diye biliyorum. Emin olduğum şey HDR 400 sertifikalı monitörlerde oyunlarda ve YouTube'da HDR deneyimi SDR'dan kötü ve monitörün 1 milyar renk özelliğinden oyunlarda ve YouTube'da faydalanamıyorsun.

OBS kullansanız olmaz mı hocam?

OBS Bazen bilgisayarı çok yoruyor o yüzden kullanmak istemiyorum.

Gerçek HDR kayıt için monitörünüz HDR 500 ve üzeri sertifikalı olmalı.

Monitörüm VX2428 serfikalımı bilmiyorum :/
Diğer mesajlarınıza okudum galiba kendi aranızda HDR'la ilgili şeyler konuşuyorsunuz.

YouTube'da da HDR gösteriyor:

Ben aldığım kaydı YouTube'a yükleyerek gösteriyim en iyisi.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Videodada gördüğünüz gibi renkler çok parlak ve HDR olarak yüklenmedi HDR ayarı olabilir mi kayıt ayarlarında acaba? Ben öyle bir şey göremedim çünkü.

Soldaki videolar HDR kapalı sağdakinler ise HDR açık ön izlemesi bile gözükmüyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…