Normalde böyle bir yazı yazmayı planlamıyordum lakin pek çok kullanıcının RTX serisi ekran kartlarının tensor çekirdeklerinin ve diğer yapay zeka özelliklerinin sayesinde bize getirdiği avantajları kullanmadığını görüyorum kimisi bilerek kullanmasa da çoğu kişinin çoğu yazılımdan haberi dahi yok. Yazımın amacı da bu "haberi olmayan" kitleye kısa bir şekilde RTX'in diğer özelliklerini de tanıtmak.
DİKKAT: RTX "yazılımsal" olarak aşağıda ki GTX modellerine sunulmuştur ama performansları çok stabil olduğu söylenemez.
Elimden geldiğince size RTX özelliklerini kısa ve öz bir şekilde açıklamaya çalıştım. Umarım sizi bu konuda bilgilendirebilmişimdir.
.
.
Yazılımsal RTX Özellikleri:
RTX:
İlk RTX ekran kartı olan 2060'tan itibaren tanıştığımız bu özellik yapay zeka desteği ile daha iyi kareler ve daha güzel bir oyun deneyimi yaşamamıza olanak sağlıyor en öz şekli ile bize daha iyi grafikler sunuyor.DİKKAT: RTX "yazılımsal" olarak aşağıda ki GTX modellerine sunulmuştur ama performansları çok stabil olduğu söylenemez.
- GTX 1080
- GTX 1060(6 GB)
- GTX 1660
- GTX 1660 Ti
DLSS:
Türkçesi "Derin öğrenme destekli süper örnekleme" olan ve , derin öğrenmeyi kullanarak orijinal düşük çözünürlüklü görüntünün daha yüksek çözünürlüklü görüntüsüne benzeyen bir görüntü oluşturan bir NVIDIA'nın özelliği bu özellikte özünde size yüksek grafikleri göstererek. Grafiklerinizden ödün vermeden oyunda ki kare hızınızı ve performansınızı artırmaktır.RTX Süper Çözünürlük:
RTX Süper Çözünürlük ,düşük bir görüntünün yüksek çözünürlüklü halini tahmin etmek için düşük çözünürlüklü görüntüleri derin bir öğrenme modelinden geçirerek daha düşük çözünürlüklü ortamı daha yüksek bir çözünürlüğe dönüştürme işlemine denir dersek yanlış olmaz. Yani kısaca size daha iyi bir görüntü vaat ediyor tek sorun RTX 2000 serisi bu özelliği kullanamıyor en az RTX 3000 serisi bir ekran kartına sahip olmanız gerekli.RTX özelliklerini kullanan yazılımlar:
NVIDIA Broadcast:
NVIDIA Broadcast ekran kartlarındaki tensor çekirdeklerinin donanımsal desteği sayesinde gürültü engelleme, yankı giderme, göz teması ve size kamera efektleri sunabiliyor. Bu özellik de NVIDIA'nın RTX ekran kartları sayesinde sağlanıyor. Bu yazılımın size eğer bir yayıncıysanız veyahut çok fazla görüntülü görüşme ve toplantı yapıyorsanız çok fazla işinize yarayacaktır.NVIDIA Canvas:
Yine sevgili NVIDIA'nın bize sağlamış olduğu tensor çekirdeklerinin sayesinde basit fırça vuruşlarını veya çok anlamsızca yapılan resimlerinizi bile bir şahesere çevirdiği bir yazılımı. Özellikle resim ve sanatla çok aranız yoksa ama aynı zaman güzel bir resim yapmak istiyorsanız NVIDIA Canvas'ın size son derece yardımı dokunacaktır.NVIDIA Omniverse:
Omniverse size tensor çekirdeklerinin gücü ile size daha az kod ve uğraş ile daha iyi modellemeler , daha iyi projeler yapmayı sağlıyan bir yazılımı normal bir grafik tasarım programı gibi sadece NVIDIA farkı ile.Elimden geldiğince size RTX özelliklerini kısa ve öz bir şekilde açıklamaya çalıştım. Umarım sizi bu konuda bilgilendirebilmişimdir.
.
.