NVIDIA sürücülerinde sistem bilgilerini paylaşan bileşen

ÜlkerÇikolata

Picopat
Daha fazla  
Yanlış bilgi
Geçen gün elime çok eski bir PC geldi hatta öyleki Avast vardı ve güncel değildi...
Donanımları bulunca NVIDIA'nın resmi sitesine gittim ve sürücüyü indirdim. İndirdiğimde ise Avast virüs tespit etti ve tarama istedi. Tarayınca NVIDIA'nın orijinal sitesinden indirdiğim ekran kartı sürücüsü virüslü çıktı. Tabii şüphelendim ve araştırmaya koyuldum.
Bilmeyenler için 7-ZIP vb. ZIP uygulamaları kurulum paketlerini kuruluma gerek kalmadan açabiliyor. Bende kurulum dosyasına sağ tıklayıp buraya çıkart dedim ve gördüğüm içler acısıydı. Nvtelemetry adında bir dosya vardı ve virüslü dosya buydu. İçine girdiğimde meğer grafik kartı ile alakalı DLL dosyaları vardı. Adamlar gizlemeye bile uğraşmamış. Bilmeyenler için telemetry i şöyle açıklayım:
Windows da bulunan ve Microsoft'a cihaz bilgilerini gönderen bir hizmet idi...
İnternette araştırdığımda bu sorunu anlata bir site vardı Merak edenler için burası. Peki bu olmadan nasıl kurarız bu ekran kartı sürücüsünü?
İlk olarak setup dosyasını bir ZIP uygulamasıyla açıyor ve nvtelemetry dosyasını siliyoruz.
Ardından setup.exe ye çift tıklatıp açıyor ve özel kurulumu seçiyoruz.
Oradan NVIDIA GeForce experien in tikini kaldırıyor ve temiz kurulum yap ı seçiyoruz.
Ayrıca yeni güncellemeleri Windows'un Update'sinden yaparsanız hem gereksiz eklenti kurmaz hem de telemetry sız bir ekran kartı sürücüsüne kavuşursunuz.

Tabii ki söyleyenleriniz olacaktır bizde çıkmıyor da uyarı bir tek sende mi çıkıyor. Tabii ki hayır, güncel Anti-Virüs programları da maalesef ki telemetry kullandığından algılamıyor.
Ama başta da belirttiğim gibi eski bir sürüm vardı. Ve eski sürüm Anti-Virüs'ler telemetry bulundurmuyor.
Maalesef ki NVIDIA gibi güvenli bir şirket daha Lenovo gibi benim gözümde düştü. Ama telemetry dosyası kalsın bana bir şey olmaz diyorsanız size kalmış bir şeydir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu çok gizli bilgiyi eski bir bilgisayar sayesinde ilk siz keşfetmişsiniz, inanılmaz gerçekten. (!) Üstelik güncel antivirüsler de telemetry kullandığı için başka bir telemetryi algılayamıyormuş.

Konu başlığı da ''virüs'' olarak açılmış.

Ya dostum bunu video altına da yazdın ama saçmalıktan başka bir şey değil. Buluttan nem kapmak ve boş işler, boş uğraşlar.

Telemetry bir casus yazılım değildir. Casus yazılım olması için NVIDIA'nın casus şirket olması lazım. Bu saçma sapan yazıyı kaleme alan Sordum'u yasaklayacağım sonunda. Bi' deli kuyuya taş attı yine...

Geçen gün elime çok eski bir PC geldi hatta öyleki Avast vardı ve güncel değildi...
Donanımları bulunca NVIDIA'nın resmi sitesine gittim ve sürücüyü indirdim. İndirdiğimde ise Avast virüs tespit etti ve tarama istedi. Tarayınca NVIDIA'nın orijinal sitesinden indirdiğim ekran kartı sürücüsü virüslü çıktı. Tabii şüphelendim ve araştırmaya koyuldum.
Bilmeyenler için 7-ZIP vb. ZIP uygulamaları kurulum paketlerini kuruluma gerek kalmadan açabiliyor. Bende kurulum dosyasına sağ tıklayıp buraya çıkart dedim ve gördüğüm içler acısıydı. Nvtelemetry adında bir dosya vardı ve virüslü dosya buydu. İçine girdiğimde meğer grafik kartı ile alakalı DLL dosyaları vardı. Adamlar gizlemeye bile uğraşmamış. Bilmeyenler için telemetry i şöyle açıklayım:
İnternette araştırdığımda bu sorunu anlata bir site vardı Merak edenler için burası. Peki bu olmadan nasıl kurarız bu ekran kartı sürücüsünü?
İlk olarak setup dosyasını bir ZIP uygulamasıyla açıyor ve nvtelemetry dosyasını siliyoruz.
Oradan NVIDIA GeForce experien in tikini kaldırıyor ve temiz kurulum yap ı seçiyoruz.
Ayrıca yeni güncellemeleri Windows'un Update'sinden yaparsanız hem gereksiz eklenti kurmaz hem de telemetry sız bir ekran kartı sürücüsüne kavuşursunuz.

Tabii ki söyleyenleriniz olacaktır bizde çıkmıyor da uyarı bir tek sende mi çıkıyor. Tabii ki hayır, güncel Anti-Virüs programları da maalesef ki telemetry kullandığından algılamıyor.
Ama başta da belirttiğim gibi eski bir sürüm vardı. Ve eski sürüm Anti-Virüs'ler telemetry bulundurmuyor.
Maalesef ki NVIDIA gibi güvenli bir şirket daha Lenovo gibi benim gözümde düştü. Ama telemetry dosyası kalsın bana bir şey olmaz diyorsanız size kalmış bir şeydir.

Bilgilendirmeniz için teşekkürler hocam.

Senin dediğini gerçek varsaysak bile bu durum başkalarının gözüne takılırdı o zamanlarda anti virüs kullanan insan elbet vardır.

Ciddi misiniz bu konuda yahu?
İndirdiğimde ise Avast virüs tespit etti ve tarama istedi.
Hiç false-positive diye bir terim duydunuz mu?
Nvtelemetry adında bir dosya vardı ve virüslü dosya buydu.
Telemetry servisinin ne olduğunu bilmediğiniz aşikar. Bu servis Windows'da da mevcut, AMD sürücülerinde de mevcut, NVIDIA sürücülerinde de mevcut, HP yazılımlarında da mevcut, MSI yazılımlarında da mevcut... Uzar gider bu liste.

Telemetry servisleri kullanım verilerinizi toplar, hata raporlarını toplar, kullanım istatistiklerinize göre sınıflandırmalar yapar.
Hani Windows 10 ve 11 kurulumunda sizden "Servislerimizi iyileştirmemiz için kullanım verilerinizi bize gönderin" izni ister ya, işte aynı olay da burada geçerli. Amaç veri toplamak, ancak kişisel değil.

Öyle sandığınız gibi worm türevi çalışmıyor bu servisler. Yasal ve belirli yükümlülükleri var. Örneğin bu servisi kullanan firmalar aksini belirtmedikçe verilerinizi üçüncü parti kuruluşlara veya şahıslara satmıyorlar. Bu servisi kullanan firmalar yalnızca kullanım verisi toplar, kişisel verileri, fotoğrafları, videoları, parolaları, mesajlaşmaları ve parola encryption keylerini toplamaz. Keşke telemetry olayını daha detaylı araştırsaydınız veya en azından buraya sorsaydınız.

Merhabalar. Evet bazı veriler toplanıyor ancak bu veriler GeForce Experience'ın faydalı özellikleri için kullanılıyor. Yani aslında bu veriler olmasa GFE yazılımı bir hiç. Detaylara aşağıdan göz atabilirsiniz:

Eski sürüm güncel olmayan Avast'ın Telemetry'yi virüs olarak algılayıp sildikten sonra aslında virüs olmadığını anlayınca benim rezillik seviyesi :D
Hayır koskoca ekran kartı firması virüs ile ne yapacak? Hesaplarını mı çalacak? Adamlar ekran kartı üretmese hesaplarımızı hangi bileşenle görüntüleyeceğiz?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı