NVIDIA'dan AMD'ye geçişte görsel farklılıklar

Makaleler
1
Yer
Adana
Merhaba. Bugün GTX 970'ten RX 6800 XT'ye geçiş yaptım. Şu an için bilgisayarda pek oyun olmadığından Valorant'ta test yaptım. FPS olarak bir problem yok, bayağı yükseldi. İki kartta da ayarlar aynı olmasına rağmen AMD karttaki görüntünün daha parlak ve canlı olduğunu fark ettim (keskinleştirme gibi düzenleyiciler kapalı). Hatta oyundaki bazı yapıların tamamen farklı renklerde olduğunu fark ettim. Mesela ascent a bölgesindeki short kapısının üstü AMD kartta koyu kahve iken NVIDIA kartta açık gri renkteydi.

Fakat AMD kartta bazı yapıların kenarlarının, örneğin yeşil kutuların kenarları, sağa sola doğru fareyi çevirdiğimde titrediğini fark ettim. Bu az da olsa oyun kasmasa bile minimal kasıyormuş gibi hissettiriyor. Ayrıca FPS'ye 144'e sabitlediğimde (V-Sync kapalıyken) AMD kartta görüntüde aşırı yırtılma oluyor. NVIDIA kartta iken herhangi bir FPS değerinde asla yırtılma olmuyordu, bahsettiğim titremeler yoktu. AMD kartta Micro-stutter tarzı takılmalar hissettim. Oyunun her anında olmasa da ara ara böyle oldu.

Ayrıca bağlantılı mı bilmiyorum ama bu donanım güncellemesinden sonra sistemde RAM kullanımı aşırı derecede arttı. Valorant'ta 11 GB, Batman Arkham Origins'te 14.8 GB RAM kullanımı oldu.

Acaba sürücüleri düzgün kuramadım mı? Sırasıyla; güvenli moda alıp DDU'dan NVIDIA sürücülerini kaldırdım, AMD kartı fiziksel olarak taktım, en son olarak da AMD kartın sürücüsünü sitesinden indirerek kurdum. Fakat Valorant'ı kaldırıp yeniden kurmadım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kardeşim çağ atlamışsın resmen bu iki kartı kıyaslamak ne kadar stabil sence?

Monitöründe Freesync desteği varmı varsa açık mı? bahsettiğin olay ekran yırtılmasına benziyor.
Pek uzmanı değilim ama AMD sistemlerde performansı geliştirmek bütünlüğü sağlamak için ram de çok kullanılıyor. Arkadaşımdan biliyorum.

Kardeşim çağ atlamışsın resmen bu iki kartı kıyaslamak ne kadar stabil sence?

Monitöründe Freesync desteği varmı varsa açık mı? bahsettiğin olay ekran yırtılmasına benziyor.
Pek uzmanı değilim ama AMD sistemlerde performansı geliştirmek bütünlüğü sağlamak için ram de çok kullanılıyor. Arkadaşımdan biliyorum.
Monitörde Freesync desteği var ama kapalı. Sistem gecikmesini, Valorant gibi rekabetçi oyunlarda minimumda tutmak istediğimden dolayı Freesync açmıyorum. Performans olarak tabii ki çağ atladı bilgisayar. Fakat bu dediğim olaylar anormal gibi geldi bana, sizin fikirlerinizi almak istedim.

Bazı renk, ton farklılıkları hissetmen normal ben de NVIDIA'dan AMD'ye geçişte hissetmiştim çabuk alışıyorsun. Fakat diğer kısımlara gelirsek donanımın üzerine kat kat bir yük aldı RAM kullanımının artması tabii ki normal sistem ona göre performans artırırken kaynak tüketimini de artırıyor.

Monitörde FreeSync desteği var ama kapalı. Sistem gecikmesini, Valorant gibi rekabetçi oyunlarda minimumda tutmak istediğimden dolayı FreeSync açmıyorum. Performans olarak tabii ki çağ atladı bilgisayar. Fakat bu dediğim olaylar anormal gibi geldi bana, sizin fikirlerinizi almak istedim.

Hocam karehızını yüksekte tutuyorsanız yeni kartlarda oluyor yırtılma zaten bunun için geliştirildi FreeSync teknolojisi :)

Bazı renk, ton farklılıkları hissetmen normal ben de NVIDIA'dan AMD'ye geçişte hissetmiştim çabuk alışıyorsun. Fakat diğer kısımlara gelirsek donanımın üzerine kat kat bir yük aldı RAM kullanımının artması tabii ki normal sistem ona göre performans artırırken kaynak tüketimini de artırıyor.
Sizce RAM takviyesi yapmalı mıyım? Genelde LPX ramleri forumlarda önermiyorlar fakat ben bu zamana kadar gayet memnundum. Hiç stutter vs. olmuyordu. Arkham Knight oynarken, eskiden 8 GB Ram'le GTA V oynadığım zamanki takılmalara benzer ama daha hafif takılmalar hissettim. Tabi o oyunun optimizasyonu da kötü, kendinden de takılıyor.

Sizce RAM takviyesi yapmalı mıyım? Genelde LPX ramleri forumlarda önermiyorlar fakat ben bu zamana kadar gayet memnundum. Hiç stutter vs. olmuyordu. Arkham Knight oynarken, eskiden 8 GB Ram'le GTA V oynadığım zamanki takılmalara benzer ama daha hafif takılmalar hissettim. Tabi o oyunun optimizasyonu da kötü, kendinden de takılıyor.

Oynadığın oyuna göre değişir. 2x8 GB oyunların çoğunda yeterli bir miktar 6800 XT'nin yüksek VRAM kapasitesini de düşünürsek halletmesi lazım ama 2x16 GB ilerisi için de iyi bir miktar.

Bir de BIOS güncellemeni ve S.A.M ayarlarını da yaparsın.

Oynadığın oyuna göre değişir. 2x8 GB oyunların çoğunda yeterli bir miktar 6800 XT'nin yüksek VRAM kapasitesini de düşünürsek halletmesi lazım ama 2x16 GB ilerisi için de iyi bir miktar.

Bir de BIOS güncellemeni ve S. A. M ayarlarını da yaparsın.

Hocam ALT+R menüsünden FreeSync'i AMD için eniyileştirilmiş'ten kapalıya çevirdim. Monitörde de zaten kapalıydı. Yırtılmalar tamamen kayboldu. Belki de ilk defa çalıştırdığım için farklıydı bilemiyorum. Micro-stutterlar da tamamen ortadan kalktı. AC Odyssey yükleyip denedim. Bir kere bile stutter olmadı, sanırım anlık bir sorundu. Performansı gerçekten mükemmel kartın. AC oynarken aşırı zevk aldım. Coil Whine da şans eseri çıkmadı. Şu an için mutluyuz 🙂.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı