OBS ve Streamlabs OBS'deki Grafik Lagının Çözümü

Viktor R3znov

Kilopat
Katılım
16 Ağustos 2017
Mesajlar
2.962
Makaleler
1
Çözümler
6
Merhaba sevgili arkadaşlar,

Twitch'te yayın yaparken, birkaç oyun üzerinde bir probleme denk geldim. İlk baş işlemcimin yetersiz kaldığını düşündüm fakat problemi araştırınca öyle olmadığını gördüm.

Apex Legends ve Deep Rock Galactic oyunlarında, FPS'im genel olarak 120-130'lardayken ve FPS, hiçbir zaman 60-70'in altına düşmüyorken, kayıt anında görüntünün takılarak ve laglı olarak yayına iletildiğini fark ettim. Hiçbir FPS drop olmaması ve FPS'in de normal olması, beni çözüm bulmaya itti.

Düşük bitrate, düşük çözünürlük, farklı FPS kombinasyonları, x264 ve NVENC, hepsini denedim fakat çözüm bulamadım. Ardından aklıma birkaç şey geldi ve onu deneyince, çözüme ulaştım.

Apex Legends üzerinden anlatayım;

Oyunun kurulu olduğu klasöre gidip, uygulamaya sağ tık > özellikler yaparak ya da masaüstünde oyun simgesi üzerinden sağ tık > özellikler yaparak, "Uyumluluk" sekmesine geliyoruz.

Ardından aşağıda yer alan "Tam ekran iyileştirmelerini devre dışı bırak" ve "Bu programı yönetici olarak çalıştır" seçeneklerini işaret ederek kaydediyoruz. (Yönetici olarak çalıştır seçeneğini işaretlemeniz faydalı olur. Oyun, bazen yükleme ekranında takılı kalabiliyor. Bu seçenek ile problemi halledebilirsiniz. Aynı şekilde, Origin'i de yönetici olarak çalıştırma moduna almayı unutmayın. Eğer oyun yüklenme ekranında kalma problemi yaşıyorsanız. Bu problemin de çözümünü belirtmiş olayım.)

Yine aynı yerde yer alan, "Yüksek DPI ayarlarını değiştir" kısmına geliyoruz ve en altta yer alan, "Yüksek DPI ölçeklendirme davranışını geçersiz kıl. Ölçeklendirmeyi gerçekleştiren: Uygulama" kısmını işaretliyoruz. Burası çok önemli. Özellikle de bu seçeneği işaretleyip, kaydetmezseniz, yayına laglı bir görüntü iletiliyor.

Görsel olarak:

370978


370979


FPS değerleriniz normalken, CPU ve GPU kullanım değerleriniz iyiyken ve upload hızınızda bir problem yokken, yayınlarda ya da oyun kayıtlarında laglı görüntü alıyorsanız, bu yöntemi, "tüm oyunlar" için deneyerek, çözüme ulaşabilirsiniz.

Steam oyunları için, doğrudan; Steam > steamapss > common > oyunun kurulu olduğu klasör > oyun, uygulama ikonu > sağ tık > özellikler üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bahsettiğim ve işaretlediğim ayar, muhtemelen işlemciyi çok yoruyor fakat buna çok ihtimal vermiyorum. Çünkü işlemci kullanımı düşükken dahi, laglı görüntü aktarıyor.

Kaldı ki bu söylediğim ayarı yaptığımda ve 900p, 60FPS, 6000 bitrate, x264'te yayın yaparken, işlemcim %70 kullanımlara kadar çıkıyorken bile son derece akıcı ve net bir görüntü alıyorum. Dolayısıyla problemin, işlemci kullanımı değil de yazılımsal bir mesele ya da aydınlatılması gereken farklı bir nokta olduğunu düşünüyorum.

Not: x264 encoderı, işlemcinize biraz daha yük verir fakat NVENC'e oranla daha güzel bir görüntü sunar. NVENC, Nvidia'nın encoderıdır. Eğer, işlemciniz fazla yükü kaldıramayacak durumdaysa, NVENC'i seçebilirsiniz fakat 1. nesil bir Ryzen 5 1600'e sahip olmama rağmen, yanında GTX 1070 ile, 900p, 60FPS, 6000 bitratede x264 encoderı ile Apex Legends yayını yaptığımda, son derece akıcı bir yayın yapıyorum. İşlemci kullanımı, yoğun sahnelerde maksimum %70-80'lerde geziniyor. Normalde ise %30-40'larda dolanıyor. İşlemcimi, kıyas yapabilmeniz adına söyledim.

NVENC yaptığınızda ise, yük ekran kartınıza biner ve işlemci kullanımınız %20-30'lara kadar düşebilir ve yoğun sahnelerde %50-70'lerde gezinebilir. Güçlü bir işlemcinin olmadığı durumlarda, NVENC encoderı iyi bir seçenektir.

Sonuç olarak bu, üzerinde çok bilginin olmadığı ve yayıncıları ya da video çekmek isteyen arkadaşları sıkıntıya sokabilecek bir problem. Çözümünü, Türkçe kaynak olarak, Technopat Sosyal'e kazandırmak istedim.

Sevgilerimle... İyi sosyaller...
 
Son düzenleme:
Bende Ryzen 2600x ve rx480 de bu bahsettiğin problemi yaşıyorum oyunda aşırı yoğun effect girdiği zaman yayın yada kayıtta donmalar oluyor obsde işleme gecikmesi diye umarım çözüm olur testini yapıp tekrar yazıcam teşekkür ederim.
 
işlemci: ryzen 7 2700
upload: 20 civarı
ekran kartı: gtx 1050 ti gaming 4g
anakart: b450m falan filan

obs'den yayın açtığımda yayında drop çok oluyor hele işlemci bazlı yayın açınca fakat gücü ekran kartına verdiğimde bu yarıya kadar iniyor bu sefer'de kasma benim bilgisayarım'da oluyor 15 bine kadar bitrate verebiliyorum
 
i7 9700K 3.6 ghz
gtx 1070 ekran karti
16 gb ddr4 3600mhz ram
20mbps upload

ancak 6000 bit yayin yapamiyorum 4500 bit verince sorun olmuyor ancak yayin kalitesizlesiyor.

nvec ve x264 ikisini de denedim kaline max ,high 6000 bit 1080p 60fps ayarlar server amsterdam ve diger eu serverleri denedim

supelendigim nokta pc de guvenlik duvari yada baska birsey streamlabs obs nin upload hizini yavaslatir yada kisitlarmi?
20 hatta 30 mbps upload var sistemde güvenlik duvarı durduruyorum ve herhangi bir ethernet trafik kontrol programı vs yok hız testi 30 mbps upload gösteriyor "pc ethernet ile bağlı" ama stream labs 4500 bit veya 6000 bit yayın yaparken internet drop yiyor.Dalgalanma olsa diyorum en fazla 5 mbps dalgalansın oda devasa bir dalgalanma olmaz bile de işin içinden çıkamıyorum...
 
Son düzenleme:
Konu sahibi burada mısın sana bir sorum olacakta. Ben OBS üzerinden yayın yapıyorum. Ekran kartım 5600XT işlemci 3700X 2x8 3000MHz'de RAM mevcut diğer özellikler gerekiyor mu bilmiyorum.

Sorunum şu: Apex Legends yayını yaparken görüntü de hep nokta nokta olma sorunu yaşıyorum ben. Kimi yayıncılara denk geldim 3500BIT Rate veriyor ve görüntü gayet net hiç karıncalanma yok. Ben 4500 bitrate verirken bile karıncalanma yaşıyorum. Çok ayar denedim. Gerek işlemci gerek ekran kartı üzerinden yayın yapma yayın kalitesini OBS üzerinden attırma lakin hâlâ düzelmedi. Zannımca söyle bir sorun var bu AMD ekran kartlarında oyun içerisindeki ayarları mi yapmamız lazım bilmiyorum ama sanırım AMD'ye özel bir sorun bu. Çünkü NVIDIA ekran kartı kullanıcıların da hiç böyle bir sorun yok. Oyun içindeyken alt+r yaptığımda özelleştirme yapmam gereken durumlar mı var acaba? İnan çözümü bulamıyorum. Valorant oynarken böyle bir sorun olmuyor mesela ya da LoL oynarken. Lakin yine de görüntü hiçbir zaman net değil. Atıyorum pencere yakalama açıyorum OBS üzerinden Opera sekmeleri bulanık gözüküyor. Anlam veremedim henüz. Bir fikrin var mıdır?
 
Konu sahibi hala burada mısın bilmiyorum ama benim de sorunum Twitch yayının 60 fps verdiğim halde oyun menüsünde altını çiziyorum sadece oyun menüsünde 60tan 40lara falan inmesi ve de drop yapması,ayarlarım her şeyim doğru,neden olur böyle bir sorun sizce?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı