OEM key Retail key farkı nedir?

Arkadaşlar ikisinin arasındaki fark nedir acaba ve Windows 11 Home key arıyorum ucuza nereden alabilirim?

Biri (OEM) anakarta gömülüyor ve sadece o bilgisayarda kullanılabiliyor. Diğeri (Retail) ise farklı bir bilgisayara da kurulabiliyor. Tabi aynı anda iki bilgisayarda kullanırsanız her iki bilgisayar da internete giriyorsa sadece birinde aktive edebilirsiniz.

Ben Softixir sitesinden almıştım 2 sene önce hem Windows 10 hem Office. İlk etapta aktivasyon sorunu yaşamıştım ama Whatsapp'dan hızlıca destek olmuşlardı. Siz de görüşün alıp almama tercihini siz yapın.
 
Son düzenleme:
Az önce başka bir konuda arkadaşa açıklamıştım onu alıntılayayım. O konudaki arkadaş muhtemelen OEM key aldığını sandı ancak format atınca lisans silinmiş. Sanırım kandırmışlar onu.
Tekrar satın almadan önce sizi bilgilendireyim. Ben keysepeti'nden aldım bir sorun yaşamadım açıkcası.

Şimdi 3 tür lisans şekli var. OEM, Volume MAK ve Retail

OEM anakarta gömülü lisansdır. Ankartınıza gömülü olarak gelir ve tamamen sizindir, Bilgisayara format atsanızda bu lisans silinmez. (Sizin almak istediğiniz ancak muhtemelen sizi kandırdıkları lisans bu lisans)

Şirketler / Ofisler için üretilen Key'ler Volume MAK yani kopya key diye geçer. Genellikle 1 tane volume mak key ile 1000 tane makine lisanslayabiliyorsunuz. Bu yüzden ofisler bu keyi tercih ederler. Ama bu keylerin garantisi yoktur. Belirli bir aktivasyon sayısını geçtikten sonra (1000 makine için olan keyi 1001 makinede yaparsanız key geçersiz sayılır ya da lisans iptal edilir) ya da süresi bittikten sonra bu keylerde lisanslarını kaybederler.

Benim de kullandığım ve önerdiğim en sağlam alınacak key Retail'dir ve sınırsızıdır. Retail key OEM'e benzer ama OEM değildir. Format atınca bu key gider. Retail key ile aktifleştirilmiş bir Windows ile Microsoft hesabınızı bağlarsanız key Microsoft hesabınıza işlenir ve o işlenmiş hesabınızı lisanssız bir windowsta açtığınızda otomatik olarak "dijital lisans" ile aktifleştirilmiş olur. Sürekli format atıyorsanız bu olay sizi çok büyük rahatlatıyor. Mesela ben öyleyim.

Alacağınız keyin Retail olmasına özen gösterin.
 
Biri (OEM) anakarta gömülüyor ve sadece o bilgisayarda kullanılabiliyor. Diğeri (Retail) ise farklı bir bilgisayara da kurulabiliyor. Tabii aynı anda iki bilgisayarda kullanırsanız her iki bilgisayar da internete giriyorsa sadece birinde aktive edebilirsiniz.

Ben softixir sitesinden almıştım 2 sene önce hem Windows 10 hem Office. İlk etapta aktivasyon sorunu yaşamıştım ama WhatsApp'dan hızlıca destek olmuşlardı. Siz de görüşün alıp almama tercihini siz yapın.

Bunu aldıktan sonra formatta gidiyor mu?
 
Açıkcası bilmiyorum. Aldığınız kodu sistemde etkinleştirin. Etkinleştirdikten sonra bu keyin ne olduğunu öğrenmek için bir kaç yöntem var. Bu rehberi kullanarak hangi türde olduğunu öğrenebilirsiniz.

 

Yeni konular

Geri
Yukarı