Ön lisans KPSS ve YKS konuları aynı mı?

elmass

Centipat
Ön lisans okudum bitirdim ama memnun degilim. Hem istedigim bolum var. Ön lisans KPSS biliyorsunuz ki cift yillarda yapiliyor yani 2 yilda bir. Bu sene KPSS var ama 2024 YKS'ye de girmek istiyorum. 2023 YKS'ye girdim ve tercih yaptim. Hem istedigim bolum icin belki gelir diye hem de yani en azindan bir bolum daha bitireyim o da lisans olsun dedim. Cunku özel sektorde cogunlukla lisans diplomasi istiyor.
Açıktan okuyorum lisansi, sinavlara hazirlanirim diye örgün gitmek istemedim ve bu sene tercih verdigim icin YKS de puanim kesilecek haliyle.

Simdi hem okudugum bolum var, hem KPSS var, hem de YKS'ye hazirlanmak istiyorum. Ne yapsam bilemedim. Eger ön lisans KPSS ve YKS konulari, soru tarzlari ayniysa birinden ilerkeyip ikisine de hazirlanmis olur muyum? Mesela KPSS kitaplari, soru bankalari alsam Türkçe, cografya, tarih, mat gibi konular YKS TYT ile ayni mı? Soru tarzlari aynı mı?

Geriye kalan KPSS'deki vatandaslik YKS de ki AYT kısmını ayri calismam gerekecek. Ama zaman yeter mi? Cok mu agir olur bilmiyorum. Yani eger bu iki sinav ayniysa birine calisirken digeri icinde faydali oluyorsa boyle ilerlemeyi düşündüm. Hangi sinavdan ilerlersem iki sinav icinde bayağı faydasi olur? YKS olarak mi ilerlersem KPSS olarak mi ilerlersem?

Tam olarak aynı değil.

Matematik: YKS daha eleyici. TYT yapan KPSS yapar.
Türkçe: KPSS'de anlam soruları daha ağırlıklı. Konular aynı.
Coğrafya: KPSS daha detaylı ve konuları bu yüzden biraz farklı. KPSS yapan TYT yapar.
Tarih: KPSS daha detaylı ve konuları Atatürk'ün vefatına kadar değil, günümüze kadar geliyor. Konular orada değişiyor zaten. KPSS yapan TYT yapar.

Vatandaşlık: TYT'de yok.
Din-Felsefe-Fizik-Kimya-Biyoloji: KPSS'de yok.

Bir de şunu eklemek istiyorum. Ön lisans bölümlerinden bazıları daha çok atama sağlıyor. Kamuya girmek istiyorsanız ön lisans bölümlerinin atmasını araştırıp ona göre bölüm okuyun ya da lisans olarak öğretmenlik daha mantıklı olacaktır.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı