Önce C# mı yoksa C++ öğrenilmeli?

Öğreticilerden ziyade gerçek bir proje geliştirdiniz mi bu dillerle? İki dil de pek çok fonksiyonu yerine getirebilir. C++ altyapılı birçok yazılım ve işletim sistemi mevcut. C# yalnızca VS tabanlı WinForms uygulamalarından, C++ ise tutoriallardaki konsol tabanlı hesap makinelerinden ibaret değil.

Programlama konusunda çok bilgili olduğumu iddia edemem, tabii C++ ve C# dillerinin öyle basit ya da yeteneksiz olmadığının bende farkındayım ancak sizin bahsettikleriniz programlamaya yeni başlayan kişiler için pek uygun değil. Kodlamaya yeni başlamış hatta başlamaya karar verme aşamasındaki bir kişinin büyük data setleriyle, veri tabanlarıyla çalışma, işletim sistemi düzeyinde yazılım geliştirme, C++ ile grafik arayüzü olan uygulamalar geliştirmek gibi daha ileri konulara kafa yormadan önce temelleri öğrenmesi gerekli. Arkadaşın birçok kişi gibi kafasında bir hedefle ve hevesle bu işe giriştiği belli. Önce basit öğreticilerdeki kısmı tamamlasın program yazmanın nasıl bir şey olduğunu deneyimlesin, daha sonra devam etmeye kararlıysa devamını kendisi getirir keşfeder zaten.

Programlama konusunda çok bilgili olduğumu iddia edemem, tabii C++ ve C# dillerinin öyle basit ya da yeteneksiz olmadığının bende farkındayım ancak sizin bahsettikleriniz programlamaya yeni başlayan kişiler için pek uygun değil. Kodlamaya yeni başlamış hatta başlamaya karar verme aşamasındaki bir kişinin büyük data setleriyle, veri tabanlarıyla çalışma, işletim sistemi düzeyinde yazılım geliştirme, C++ ile grafik arayüzü olan uygulamalar geliştirmek gibi daha ileri konulara kafa yormadan önce temelleri öğrenmesi gerekli. Arkadaşın birçok kişi gibi kafasında bir hedefle ve hevesle bu işe giriştiği belli. Önce basit öğreticilerdeki kısmı tamamlasın program yazmanın nasıl bir şey olduğunu deneyimlesin, daha sonra devam etmeye kararlıysa devamını kendisi getirir keşfeder zaten.
Afedersiniz hocam, aslında amaçlamak istediğim sadece yeni başlayanların yanlış fikirlere kapılmamasıydı. İnsanlar bir hevesle başladığında bazen "Abi, millet Google, Facebook gibi projeler yazıyorlar. Ben ise anca konsolda hesaplama uygulaması yazıyorum." gibi düşüncelere sahip olmalarıydı, esasında Windows işletim sistemi bile C++ diliyle yazılmış iken siz sadece konsolu kastedince kendime hakim olamayıp müdahale etme gayretinde bulundum. İnsanlar genelde bu düşüncelerden yola çıkarak hemen vazgeçmeye meylettikleri için, sizin de yazdığınızı biraz yanlış anlayarak böyle bir çıkış yapmış bulundum. Kusura bakmayın.

C# daha çok pencere tabanlı uygulamalar yani görsel bir arayüzü olan uygulamalar geliştirmek için kullanılır. Frontend gibi düşünülebilir. C++ ile geliştirilen uygulamalar ise daha çok siyah ekranda komut satırı tarzında arayüzle çalışmak ve çoğunlukla arka planda çalışması planlanan ya da kullanıcıdan gelecek girdi çıktı olarak daha basit datalarla çalışan çok da grafik arayüz olmayan uygulamalar için tercih edilir. Bunun içinde backend gibi diyebiliriz.
Yanlış. Yanlış ötesi yanlış.
Elbette C++ ile de aynı şekilde farklı birçok girdiyi alabilirsin ama C# da olduğu gibi bir arayüzde kutucukları doldurak değil de komut satırı metoduyla her bir girdi için tek tek sorgu ekranı göndererek kullanıcının sorgulara sırasıyla gerekli cevapları vermesi gerekli.
Yanlış.
Kodlamaya yeni başlamış hatta başlamaya karar verme aşamasındaki bir kişinin büyük data setleriyle, veri tabanlarıyla çalışma, işletim sistemi düzeyinde yazılım geliştirme, C++ ile grafik arayüzü olan uygulamalar geliştirmek gibi daha ileri konulara kafa yormadan önce temelleri öğrenmesi gerekli.
Bu kısım senin bir önceki yazdıklarını açıklamaz. Yanlış bilgilendiriyorsun. Yanlış yönlendiriyorsun.

Evet, programlamaya yeni başlamış biri, temel kavramları öğrenmeye vakit harcamalı. Temel kavramları öğrensin bunlara kafasını yormasın diye yanlış yönlendirmek doğru bir davranış değil.

Ancak C++ daha çok "siyah ekranda komut satırı tarzında arayüzle çalışan" uygulamalar için kullanılmıyor. Sadece sen o kadar C++ kullandığın için o kadar kullanıldığını sanıyorsun. İşletim sistemi parçaları, tarayıcılar, oyunlar, çeşitli GUI uygulamalar, yazılım dilleri C/C++ kullanılarak geliştiriliyor. Kendimiz bilmiyorken, başkalarına yön vermemeliyiz bence.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı