Önerdiğim programlar ve alternatifleri

Selam. Bugün sizlere önerdiğim programları ve alternatiflerini göstereceğim. Her temiz kurulumdan sonra mutlaka yüklediğim araç gereçlerdir, uzunca süre deneyimledim. Bununla birlikte eksik, güzel yönlerini anlatacağım. Lafı uzatmadan konuya girelim. Şunu da söylemeliyim ki; web tarayıcısı ve anti virüs konusunda özgürsünüz. Listenin mobil versiyonunu da yapmayı düşünüyorum. Hepsi şahsi görüşümdür!

Web Tarayıcısı.

1. Mozilla Firefox, sadeliği ve gizliliği ile ön plana çıkıyor. Chromium tabanlı tarayıcılara göre bir tık daha yavaş olduğu doğru. Bana göre tek eksik yanı varsayılan hâli ile sayfaları Türkçe diline çevirememesi. Tâbii aşağıdaki olayı saymazsak.

2. Ungoogled Chromium, diğer bir seçenek. Gizlilik odaklı, ayrıca hızı da yeterli. Aynı şekilde sade bir arayüzü bulunuyor. Google hizmetlerinden temizlendiği için Web mağazasından uzantı ekleyemiyorsunuz, senkronizasyon çalışmıyor. Uzantı problemini GitHub üzerindeki bir araç ile düzeltmek mümkün.

Nefret ettiğim bir kaç şey var. Opera, Vivaldi, Yandex gibi dandik web tarayıcıları. Kullanmanızı kesinlikle önermiyorum.

Anti-virüs.

Kaspersky. İşinde başarılı ve sisteme pek yük bindirmiyor. Tam ekran uygulama çalıştırdığınız takdirde tarama vb. işlemleri erteliyor. Dolayısıyla oyun içinde FPS değerleriniz etkilenmez.

Bu zamana kadar gördüğüm tek kötü yanı Yandex gibi dandirik bir firmanın reklamını yapıyor olması. Ki Yandex'in geçmişte veriler ile ilgili ne haltlar yediğini az çok herkesin bildiğini düşünüyorum.

Şunu da ekleyeyim; bilinçli bir kullanıcı iseniz anti virüs kullanmanıza gerek yok. Şöyle anlatayım, saçma sapan sitelere girmiyor, dosya indirmiyorsanız gereksiz.

Kendimden örnek vermem gerekirse, Windows ile birlikte gelen Defender'i bile kullanmıyorum.

En sevmediğim anti virüsler ise Avast, AVG. Bitdefender, ESET harici gerisi çöp zaten. Bir de Norton var fakat pek sıcak bakmıyorum.

Medya Oynatıcı.

Bu konuda VLC üstüne tanımıyorum. Tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı. Normal kullanıcıların istediği her türlü medya dosyasını oynatabilir. En önemlisi reklam barındırmıyor. Ki bu program varken para harcamanıza değecek bir şey yok.

Fotoğraf Görüntüleyici.

Nomacs gerçekten güzel bir yazılım. Yine ücretsiz ve açık kaynaklı, reklam barındırmıyor. Tek olumsuz yönü, bazılarına göre arayüzü eskidi. Bana göre ise bu sade hâli ile güzel. Aksine diğer programlar daha eski ve kullanışsız geliyor. Windows'a dahil olan eski fotoğraf görüntüleyici hariç 😅

Dosya Arşivleyici.

Eminim Winrar veya 7Zip dememi bekliyorsunuz lakin demeyeceğim. Bugünkü konuğumuz Peazip. Ücretsiz, açık kaynaklı ve reklamsız. E' 7Zip'de böyle diyebilirsiniz lafım yok fakat arayüzü cidden eski, garip geliyor. Peazip ise daha yenilikçi, modern bir arayüz sunuyor. Buna ek olarak işini de güzel yapıyor.

Winrar'ın deneme süresi sınırsız olabilir, yalnız pop-up'lar sıktı 🙂

İndirme Yöneticisi.

Hayır, IDM veya FDM değil. IDM deseniz deneme süresi ayrı dert pop-up çıkması ayrı dert. Trial reset zaten programı bozuyor, garip garip uyarılar vermeye başlıyor. FDM deseniz indirme sonrası ayarları bile barındırmıyor, yakalama konusunda zayıf, üstelik diğer programlara göre daha ağır çalışıyor.

Burada önereceğim tek şey XDM. Yakalama konusunda orta seviye, video indirme, indirirken MP3'e dönüştürme, indirme sonrası ayarlar vb. özellikleri var. Tek eksi yönü arayüzü eski ve uzantı kurması bir tık daha zor.

Ekran Görüntüsü Alma.

Lightshot'u unutun. İki seçeneğiniz var, ShareX ve Flameshot. Paylaşım vb. şeyler ile ilgileniyorsanız ShareX daha mantıklı bir seçim. Flameshot açık kaynaklı, ücretsiz ve reklam barındırmıyor. Keza ShareX'de öyle. İkisi de birbirinden tatlı programlar. Yazma, çizme gibi özellikleri yeterince var.

Video Alma.

Burada tercihimiz ise bir çoğunuzun bildiği OBS. Ücretsiz, açık kaynaklı ve reklamsız. İşini güzel yapmakta.

Video Düzenleme.

Shotcut açık kaynaklı, ücretsiz ve reklam barındırmıyor. DaVinci Resolve'da kullanabilirsiniz, açık kaynaklı değil diye biliyorum fakat ücretsiz sürümü bulunuyor. Kaliteli programlardır.

Sosyal.

Açıkçası Discord'u önermiyorum. Ara sıra veri ihlali yapıp gündem oluyor fakat kimsenin umurunda değil, hâlâ kullanılmaya devam ediyor. İnsanlar yeniliğe, değişikliği açık olmadıkları için arkadaşlarınız, dostlarınız ile akşamları 2-3 maç oyun atarken mecburen kullanıyorsunuz. Bunca güzel özelliği, gizliliğinizi mahvederek önemsiz hâle getiriyor.

Skype, TeamSpeak deseniz eskidi ve arayüzü güzel çalışmıyor. Açık kaynaklı alternatifleri deseniz bir şeye yaramıyor.

Uzun lafın kısası, mecburi olarak Discord kullanmak durumundayız. Bu konuda sevdiğim ve önerdiğim herhangi yazılım yok.

Dijital Oyun Servisleri.

EAPlay, Ubisoft Connect gibi istemcileri boşvermek, sadece Steam, Epic Games üzerinden oyun almam gerek. Microsoft/ Xbox Store istemcileri de dandik fakat "bazen" diğer platformlara nazaran "bazı" oyunların fiyatı çok uygun olabiliyor, bu yüzden tercih edilebilir.

Evet, keyif alarak yazdığım bir makale oldu. Gelecek yazımda önerdiğim Servisleri, web tarayıcısı uzantılarını paylaşacağım. İyi günler!

Selam. Şimdi az önce diğer konudan fırlayıp geldim buraya bakayım ne makalesi yazılmış diye. Nomacs'ı ben de kullanıyorum hala epey beğendiğim bir program.

Şunu da ekleyeyim; bilinçli bir kullanıcı iseniz anti virüs kullanmanıza gerek yok. Şöyle anlatayım, saçma sapan sitelere girmiyor, dosya indirmiyorsanız gereksiz.

Kendimden örnek vermem gerekirse, Windows ile birlikte gelen Defender'i bile kullanmıyorum.

Aynısı. Hatta modlu Windows kullanıyorum ben Defender ve Update komple yok edilmiş durumda. Bırakın kapatmayı.

Onun dışında makale program türleri açısından biraz daha çeşitlendirilebilir. Notepad++'ın bile varlığından bihaber pek çok kişi var hala. Beğenimi bırakıp kaçıyorum.

Selam. Şimdi az önce diğer konudan fırlayıp geldim buraya bakayım ne makalesi yazılmış diye. Nomacs'ı ben de kullanıyorum hala epey beğendiğim bir program.

Aynısı. Hatta modlu Windows kullanıyorum ben Defender ve Update komple yok edilmiş durumda. Bırakın kapatmayı.

Onun dışında makale program türleri açısından biraz daha çeşitlendirilebilir. Notepad++'ın bile varlığından bihaber pek çok kişi var hala. Beğenimi bırakıp kaçıyorum.

Listeyi yapmaya başlamadan önce aklımdaydı Notepad++. Unutmuşum ne yazık ki, raporluyorum hatta ekleme yapılması için.

Konuya güncelleme olarak şunu eklemek istiyorum. Oyun içi sıcaklık, kullanım, voltaj vb. Değerleri izlemek için MSI Afterburner, bostaki bu değerleri incelemek için HWMonitor kullanmanızı öneririm.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı