Selamlar tekrar,
Laser yazıcılar, mürekkep yerine kuru toner kullandıklarından dağılma problemi yaşamazsınız, merak etmeyin. Zaten ozalitçiler bile hep laser kullanıyor. Yalnız, kuşe kağıda sunum basacağınıza göre renkli baskı ihtiyacınız olacak; renkli network laser yazıcılar biraz hatta bayağı pahalı. Network destekli almazsanız fiyat oldukça düşüyor, ancak pc'ye bağlayıp onun üzerinden ağda paylaşıma açmanız gerekecek ve dolayısıyla, yazıcıyı kullanabilmek için bağlı olduğu pc'nin de açık olması gerekecek. Bir de renkli olunca işletim maaliyetleri de katlanıyor (1 yerine 4 toner var, yine 1 yerine 4 dram var ve renkli dramler oldukça pahalı). İhtiyacınıza göre sıkı bir araştırma yapmanız lazım...
i7-4790 oldukça iyi bir seçim, ancak i5'ler de yabana atılacak gibi değil; i7'lerden önemli olarak hyper threading eksiği var sadece. i5-4460 gibi alt bir modeli bile, ram yettiği sürece, 50-60 tab ile kolay kolay %100 oranında zorlayamazsınız, bütçe sınırlı ise rahatça kullanılabilir. Ama aynı anda çok fazla uygulama ile multitasking sınırlarını zorlarsanız 4 thread yetersiz kalmaya başlar, bu durumda i7 iyi tercih. En düşük pc'de bile ssd'yi pas geçmeyin bence, sonuçta 100$'lık maliyeti var ama kazandırdığı zamanla kendini amorti eder.
Monitor aslında oldukça kişisel bir tercih. Benim kendi gördüklerimden izlenimlerimi paylaşırsam:
Ofiste AOC 21.5" E2262VW kullanıyorum ve hiç memnun değilim; ips olmadığı için görüş açısı çok dar, hatta tam karşıdan bakarken bile renkler yalnızca ekranın ortasında düzgün görünüyor, kenarlara doğru bozuluyor. Görüntü yeterince keskin değil ve en kötüsü aşırı parlak, ne kadar kalibre etmeye çalışsam da beyaz zemin üzerindeki gri çizgiler gibi detaylar görünmüyor, asla önermem. Evde ise AOC 21.5" i2269VW kullanıyorum, bu modelde LG üretimi ips panel var ve diğer modeldeki sorunların hiçbirini yaşamıyorum ve de gayet memnunum. 2 model arasında da 40 TL fiyat farkı var sadece.
Ofiste sosyal medyacı arkadaşlar notebook ve ultrabook kullanıyorlar, monitor seçim dertleri yok. Yazılım bölümünde ise AOC, ASUS, Philips, BEnQ ve Viewsonic'in 21.5" ve 23" modelleri var, ancak hiçbiri görüntü ve renk kalitesi gözetilerek alınmış değil, çoğu ips bile değil. Yazılım bölümünde kaliteli olan ve beğendiğim tek bir model var: Philips Brilliance 239C4QHSW/00, 23" ips bir monitör ve gayet iyi ama Türkiye'de stoklarda bulmak kolay değil. Tasarım bölümündeki pc'de ise DELL U2713HM 27” kullanılıyor, 2560X1440 çözünürlükte cidden çok iyi bir monitor ama elbette fiyatı yüksek. Yalnız bu monitorlerin hemen hiç biri iMac'lerdeki retina display'in görüntü ve renk kalitesine ulaşamıyorlar, bu durum tüm dünyada özellikle 2D tasarımcıların neden hep iMac kullandıklarını açıklıyor. Bence monitor seçiminde, mağazalara yanınızda notebookunuz ile gidin ve her monitore notebookunuzdan görüntü çıkışı alarak test edin, sizi en doğru sonuca kendi gözleriniz ulaştırır...
Nvidia'nın GTX yani Geforce serisi bildiğiniz gibi ev kullanımı ve özellikle oyunlar için tasarlanmış seri ama, işlemciye render gibi hesaplama işlemlerinde yardımcı olan CUDA paralel hesaplama mimarisini de destekliyorlar. Şu anki 3D uygulamaların büyük çoğunluğu da CUDA desteği veriyor. Ama Geforce serisindeki asıl sorun donanımdan çok yazılımsal, driverları direk oyunlar için optimize edildiğinden, CUDA desteğinden tam performans alamıyor ve render işlemlerinde işin büyük kısmı yine işlemciye kaliyor. Bütçeniz 2.000 TL ise sizin yerinizde olsam, GTX980 (hatta biraz daha cimrilik yaparsak GTX970 bile olur) alarak test ederdim, eğer yetersiz gelirse o kartı diğer bir pcye aktarır [hatta 7 gün içinde sorgusuz sualsiz iade bile edebilirsiniz =)] ve Nvidia'nın Quadro yada AMD'nin FirePro serisinden bir karta bakardım. Aşağıdaki videoda GTX980'in genel render performansı görülüyor:
CUDA desteği ile realtime render performansı fena değil bence, Tabii sahneyi ve animasyon akışınızı hazırlayıp, pc'yi uzun render sürecine bıraktığınızda iş yükünün çoğu işlemciye kalacak, bir render pc'de işlemciyi mümkün olduğunca güçlü almakta yarar var...