Ofis için komple sistem tavsiyesi

Norego

Hectopat
Katılım
28 Aralık 2014
Mesajlar
39
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Developer
Merhaba arkadaşlar.

Şuan ufak bir yazılım şirketim var. 3 kişi çalışıyoruz. 3 yeni arkadaş daha katılmak üzere aramıza. Ayrıca şuan kullandığımız pc lerden birini de emekliye ayıracağız. Bunun için hem daha büyük bir ofise geçmeyi planlıyoruz hem de 3 yeni pc ve 1 mac almamız gerekiyor. Ek olarak şuan yazıcı olarak HP Photo Smart C309-af kullanıyoruz ama mübarek kartuşları içiyor resmen. Yazıcıyı da değiştirmek istiyorum, ocağıma incir ağacı dikti sağolsun kartuş dolumlarıyla.
Bunun dışında harici bir depolama çözümüne ihtiyacımız var. NAS lar biraz pahalı geldi gözüme. Emekliye ayıracağımız pc yi NAS'a çevirebiliyor muyuz? Harici depolamayı sadece depolama amaçlı değil aynı zamanda TFS kurulumu içinde kullanmak istiyorum bu arada.
Modem olarakda 5-6 yıllık emektar bir ZyXEL P-600 vardı zamanında CNet de yılın ürünü seçilmişti onunda miladı doldu listeye birde modem eklemem lazım.

Şimdi özetlemek gerekirse:

2 PC(Developerlar için)
1 PC(Grafiker için)
1 MAC(IOS uygulama geliştirilecek sadece)
1 Modem
4 Monitör(21-23 inch arası ideal 2 li kullanılacak)
2 Monitör(Grafiker için)
1 NAS(Eski pcyi çevirebiliyorsam gerek yok)
1 All in One Yazıcı

Developer PC lerinde ekran kartı olmayacak. Grafiker için olan PC de aynı zamanda Maya ve After Effects renderları da yapılacak bileşenlerin rendera uygun olması lazım. MAC de Xcode dışında pek bir şey kullanılmayacak. Bütün gün PC başında olduğumuz için monitörlerin iyi olması gerekiyor. IPS yada AMOLED daha iyi olur sanırım ama çok fazla bir bilgim yok. Özellikle grafikerin monitörlerinin renk referansları konusunda iyi olması lazım. PC lerde 64 gb lık SSD düşünüyorum programlar için. PC lerde oyun oynanmayacak sadece iş kullanımı için, oyuncu OEM leri yerine fiyat/performans olarak daha çok işimizi görecek çözümler tavsiye ederseniz sevinirim.

Toplam bütçemiz 20 bin TL civarı. Gerekirse biraz zorlayıp 25 bine kadar çıkabilirim ama zorlamamayı tercih ederim. Fiyat/performans sistemleri tavsiye ederseniz sevinirim. Grafiker pc si dışında ütopik sistemler gerekmiyor. Bunlar dışında şuda olsa şöyle işinize yarar dediğiniz ek bir cihaz varsa söylerseniz sevinirim.
Ocak 15 gibi alacağız cihazları, 20 gün civarı düşünmek için vaktimiz var. Önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden öneride bulunan arkadaşlara çok teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Dev: VivoPC/VivoMini
Vaktim olmadığından diğerlerini öneremiyorum çok çok özür dilerim arkadaşlar yardımcı olurlar umarım.
Teşekkürler. Vivo nun incelemesini technopatta izlemiştim. Fiyatı özelliklerine göre fazla gibime geldi. Birde daha sonrasından upgrade imkanı kısıtlı olduğu için düşünmüyorum.

Bu arada güç tüketimini düşürmek için ps ye ve diğer bileşenlere harcayacağım ek para elektrik faturasını ne kadar etkiler? 2 sene vadeyle aradaki farkı amorti eder mi ?
 
Ben, yazılım ve tasarım departmanları da bulunan bir sosyal medya ajansında çalışıyorum [ama finans departmanında =)]. Burada yazılım bölümündeki arkadaşlar genelde standart pcler kullanıyorlar; çoğunda Asus'un i5 işlemcili, 8GB DDR 3 1600 ramli masaüstü hazır kasaları var, [arada Casper kasalar bile var =)]. Bu arada, ios uygulama geliştirmek için mutlaka Mac almanız gerekmiyor; yine yazılım bölümündeki bir arkadaşım; PC üzerinde WMware ile Mac OS kurarak işlerini halledebildi. Ama mutlaka almanız gerekiyorsa Mac Mini alın, fiyat açısından çok avantajlı ve grafik tasarım haricinde iş görecektir.

Monitör olarak AOC'nin ips led monitörleri gayet iyi görüntü veriyor, gözü yormuyor ve gayet ucuz. Asus'un ips modellerine de bakın mutlaka. Philips'in üst seviye ips modelleri de (Philips'in ucuz modellerinden uzak durun) gayet iyi ancak fiyatları yüksek. Samsung'un da üst seviyelerine bakın mutlaka, kısacası ips'ten şaşmayın ve monitörü gözünüzle test etmeden almamanızı öneririm.

Grafik tasarım bölümündeki arkadaşların hemen hepsi iMac (genelde 27") kullanıyor. Tasarım bölümünde yalnızca 1 adet pc var (genelde video işleme için kullanılıyor, ajansta 3D çalışmamız fazla yok), onun özellikleri de standart: i7-4770 işlemci, Z87 anakart, 16 GB Ram, Nvidia GTX780, 2 TB HDD, 240GB SSD...

Yazıcı olarak, sadece siyah baskı işinizi görüyorsa kesinlikle laser yazıcı almanızı öneririm. Ofisteki yazıcıyı 35 kişi kullandığı ve günde onlarca sayfa çıktı alındığı halde, 65 TL'ye aldığımız 1 adet toner neredeyse 1 yılda ancak bitiyor. Yani baskı maliyetimiz neredeyse sadece A4 fotokopi kağıdı masrafı kadar =)

Yedekleme ve data saklama için WD harici network disklerini ve Qnap'in mini nas ünitelerini kullanıyoruz.

Bir miktar fikir verebilmişimdir umarım...
 
Oncelikle vakit ayirip bilgi verdiginiz icin tesekkurler.

Yazici olarak genelde kuse kagida sunum bastigimiz icin yine fotograf ozellikli bir yazici almamiz gerekiyor yoksa murekkep kurumadan dagiliyor.

Pc lerde i7 4790 var aklimizda. Crosbrowser testlerinden dolayi ayni anda 4-5 tarayici ve 50-60 sayfa acik oluyor ve bir yandan da visual studio photoshop ve benzeri programlar calisiyor giris seviyesi i5 ler biraz yavas kalabilir.

Monitorde ozellikle onerebileceginiz bir model var mi? Dediginiz gibi bende ips panel dusumuyorum.

Son olarak gtx780 render destekliyor mu? Cogu ekran karti renderin butun yukunu islemciye yikiyor quadro ve tesla serileri dogrudan renderi ustleniyor ama onlarda 4-5 bin liradan basliyor. Destekleyen baska ve 2 bin tl seviyelerinde bildiginiz kart var mi?
 
Selamlar tekrar,

Laser yazıcılar, mürekkep yerine kuru toner kullandıklarından dağılma problemi yaşamazsınız, merak etmeyin. Zaten ozalitçiler bile hep laser kullanıyor. Yalnız, kuşe kağıda sunum basacağınıza göre renkli baskı ihtiyacınız olacak; renkli network laser yazıcılar biraz hatta bayağı pahalı. Network destekli almazsanız fiyat oldukça düşüyor, ancak pc'ye bağlayıp onun üzerinden ağda paylaşıma açmanız gerekecek ve dolayısıyla, yazıcıyı kullanabilmek için bağlı olduğu pc'nin de açık olması gerekecek. Bir de renkli olunca işletim maaliyetleri de katlanıyor (1 yerine 4 toner var, yine 1 yerine 4 dram var ve renkli dramler oldukça pahalı). İhtiyacınıza göre sıkı bir araştırma yapmanız lazım...

i7-4790 oldukça iyi bir seçim, ancak i5'ler de yabana atılacak gibi değil; i7'lerden önemli olarak hyper threading eksiği var sadece. i5-4460 gibi alt bir modeli bile, ram yettiği sürece, 50-60 tab ile kolay kolay %100 oranında zorlayamazsınız, bütçe sınırlı ise rahatça kullanılabilir. Ama aynı anda çok fazla uygulama ile multitasking sınırlarını zorlarsanız 4 thread yetersiz kalmaya başlar, bu durumda i7 iyi tercih. En düşük pc'de bile ssd'yi pas geçmeyin bence, sonuçta 100$'lık maliyeti var ama kazandırdığı zamanla kendini amorti eder.

Monitor aslında oldukça kişisel bir tercih. Benim kendi gördüklerimden izlenimlerimi paylaşırsam:

Ofiste AOC 21.5" E2262VW kullanıyorum ve hiç memnun değilim; ips olmadığı için görüş açısı çok dar, hatta tam karşıdan bakarken bile renkler yalnızca ekranın ortasında düzgün görünüyor, kenarlara doğru bozuluyor. Görüntü yeterince keskin değil ve en kötüsü aşırı parlak, ne kadar kalibre etmeye çalışsam da beyaz zemin üzerindeki gri çizgiler gibi detaylar görünmüyor, asla önermem. Evde ise AOC 21.5" i2269VW kullanıyorum, bu modelde LG üretimi ips panel var ve diğer modeldeki sorunların hiçbirini yaşamıyorum ve de gayet memnunum. 2 model arasında da 40 TL fiyat farkı var sadece.

Ofiste sosyal medyacı arkadaşlar notebook ve ultrabook kullanıyorlar, monitor seçim dertleri yok. Yazılım bölümünde ise AOC, ASUS, Philips, BEnQ ve Viewsonic'in 21.5" ve 23" modelleri var, ancak hiçbiri görüntü ve renk kalitesi gözetilerek alınmış değil, çoğu ips bile değil. Yazılım bölümünde kaliteli olan ve beğendiğim tek bir model var: Philips Brilliance 239C4QHSW/00, 23" ips bir monitör ve gayet iyi ama Türkiye'de stoklarda bulmak kolay değil. Tasarım bölümündeki pc'de ise DELL U2713HM 27” kullanılıyor, 2560X1440 çözünürlükte cidden çok iyi bir monitor ama elbette fiyatı yüksek. Yalnız bu monitorlerin hemen hiç biri iMac'lerdeki retina display'in görüntü ve renk kalitesine ulaşamıyorlar, bu durum tüm dünyada özellikle 2D tasarımcıların neden hep iMac kullandıklarını açıklıyor. Bence monitor seçiminde, mağazalara yanınızda notebookunuz ile gidin ve her monitore notebookunuzdan görüntü çıkışı alarak test edin, sizi en doğru sonuca kendi gözleriniz ulaştırır...

Nvidia'nın GTX yani Geforce serisi bildiğiniz gibi ev kullanımı ve özellikle oyunlar için tasarlanmış seri ama, işlemciye render gibi hesaplama işlemlerinde yardımcı olan CUDA paralel hesaplama mimarisini de destekliyorlar. Şu anki 3D uygulamaların büyük çoğunluğu da CUDA desteği veriyor. Ama Geforce serisindeki asıl sorun donanımdan çok yazılımsal, driverları direk oyunlar için optimize edildiğinden, CUDA desteğinden tam performans alamıyor ve render işlemlerinde işin büyük kısmı yine işlemciye kaliyor. Bütçeniz 2.000 TL ise sizin yerinizde olsam, GTX980 (hatta biraz daha cimrilik yaparsak GTX970 bile olur) alarak test ederdim, eğer yetersiz gelirse o kartı diğer bir pcye aktarır [hatta 7 gün içinde sorgusuz sualsiz iade bile edebilirsiniz =)] ve Nvidia'nın Quadro yada AMD'nin FirePro serisinden bir karta bakardım. Aşağıdaki videoda GTX980'in genel render performansı görülüyor:



CUDA desteği ile realtime render performansı fena değil bence, Tabii sahneyi ve animasyon akışınızı hazırlayıp, pc'yi uzun render sürecine bıraktığınızda iş yükünün çoğu işlemciye kalacak, bir render pc'de işlemciyi mümkün olduğunca güçlü almakta yarar var...
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı