OKB'li miyim?

566156

Kilopat
Katılım
22 Temmuz 2022
Mesajlar
5.909
Makaleler
19
Çözümler
70
Merhaba, öncelikle neden bunu sorguladığımı size anlatayım. Ben az önce internette sıklıkla format atan başka insanlar var mı diye arama yapıyordum. Sonra buldum, ve yorumlarında birisi konu sahibine OKB olduğunu söylemiş. Sonra OKB'nin ne olduğunu araştırmaya başladım ama ben OKB miyim emin olamadım.

Çok format atıyorum, yani neredeyse her gün. Bunun yüzünden bir sürü önemli verilerim silindi. Mail hesaplarımı kurtaramadığım bile oluyordu. Linux geçtiğim an Linux'da rahat edemiyorum, Windows 10 geçiyorum, Windows 10 geçince yine rahat edemiyorum. Ayrıca klasör düzenine aşırı önem veririm. Örnek verecek olursam:

Kod:
Downloads
|_ _ _ _ Operating Systems
         |_ _ _ _ Windows
         |        |_ _ _ _ Windows 10
         |_ _ _ _ Linux    |_ _ _ _ Pro
         |        | ...    |_ _ _ _ x64
         |_ _ _ _ macOS             |        |_ _ _ _ Windows10Prox64.iso
                 | ...              |_ _ _ _ x86
                                             |_ _ _ _ Windows10Prox86.iso

Klasör düzenim tam anlamıyla bu şekilde. Biraz kaymış olabilir düzeltemedim. Normalde daha detaylı ama örnek. Ayrıca resimleri internetten indirirken, genellikle isimleri rastgele sayılar falan oluyor. Ben mesela Apple logosunun resmini indiriyorum diyelim, ismi 48787585.png olsun. Ben Apple_1.png yazıp kaydediyorum. Başka Apple resimleri indirince o sayı 2, 3, 4, 5 diye artıyor. Bunun hakkında bir konu açmıştım, linki burada.

Masaüstündeki kısayollardan rahatsız oluyorum, Windows'da sadece bilgisayar, denetim masası ve çöp kutusu. Ayrıca sıralaması her zaman aynı olmalı. Bilgisayar en üstte, denetim masası onun altında, çöp kutusu en altta. Yoksa rahatsız edici gözüküyor.

Ve en nefret ettiğim, transparent olmayan ikonlar.

1707359281786.png


Resim bana ait değil, internetten kırptım.

Ve iPhone gibi ürünlerin yazılışına aşırı dikkat ediyorum, mesela insanlar "iphone" veya "macbook pro" yazıp geçiyor anlayamıyorum. iPhone veya MacBook Pro yazınca daha güzel oluyor.

Programlama da ise, parantezlere dikkat ediyorum, boşluklara dikkat ediyorum. Mesela:


Kod:
if (...) {
    ...;
}

else{
    ...
}

Değil de:


Kod:
if (...)
{
    ...;
}

else
{
    ...;
}
Yazıyorum.

Bunlar gibi bir sürü şeye dikkat ediyorum.

OKB olma ihtimali nedir? Tedavisi var mı? Kötü bir şey mi ve sizde de oluyor mu bu?


Otomatik düzeltme kullanmayın, içerik bozuluyor.
 
Son düzenleme:
Neredeyse her gün format biraz aşırı. Şöyle diyebiliriz, eğer bir takıntı, günlük hayatını etkiler vaziyete geldiyse ya da stres düzeyini normalde olması gerekenden fazla artırıyorsa, sürekli kafanı o konuya takmana sebep oluyor ve diğer şeylere odaklanmanı zorlaştırıyorsa desteğe ihtiyaç var denebilir. OKB’nin tedavisi kesinlikle var. Genelde Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) yoluyla bunu çözüyorlar ve geçerliliği yüksek derecede kanıtlanmış bir tedavi yöntemi. Bence gidip derdini anlatmalısın. OKB teşhisi konma olasılığını epey yüksek görüyorum. Hayat kalitenin artacağını garanti edebilirim tedavi olduktan sonra. Çünkü başka bir sebeple de olsa ben de bu tedâviyi gördüm. OKB hayatında olmaya devam ediyor ama artık onu yönetmeyi öğreniyorsun ve çok daha az rahatsız edici hale geliyor. Zaman zaman kontrolü bırakabilme hissi gerçekten insana çok iyi geliyor. Ben bir devlet hastanesinde psikiyatri randevusu alıp gitmiştim. Sen de öyle yapabilirsin veya BDT bilen özel bir psikoloğa gidebilirsin.
 
2021 yılında aynı senin gibiydim. Haftada 5-6 kez format atardım. Hatta bu sayede neredeyse tüm işletim sistemlerini denemiş oldum. Yani tek artısı bu oldu. Ayrıca klasör düzeninden tut masaüstü düzenine kadar her bir şeye ayrıntısına kadar dikkat ederdim. Yine de kendimi rahat hissetmezdim. Sonra bunu değiştirmek istedim. PC'ye daha az önem vermeye başladım. Ekran süremi 7-8 saatten 2-3 saate indirmeye çalıştım ve başardım. Bir şeyler indirdiğim vakit isimlerine veya hangi klasöre gideceğini de önemsemiyordum artık. Tam olarak bu takıntılardan kurtulamasam da bazı sorunlarımın galiba üstesinden gelebildim. Elbette ki benim yaptığım bir çözüm değil ve buradan teşhis koyamayız. Psikoloğa görünmekte fayda var.
 
Peki diyelim 1 ay format atmadınız. Bu dediğiniz klasörleme olayına dikkat etmediniz. Bunu düşününce size aşırı rahatsızlık veriyor mu? Mevzu sadece düzenli olma isteği mi yoksa düzensiz olunca içini çok büyük huzursuzluk kaplıyor mu? Eğer huzursuzluk kaplıyorsa okb olabilirsiniz. Günlük hayatınızı zorlaştırıyorsa bir uzmandan destek alabilirsiniz
 
Peki diyelim 1 ay format atmadınız. Bu dediğiniz klasörleme olayına dikkat etmediniz. Bunu düşününce size aşırı rahatsızlık veriyor mu?
Yapmam gereken şeylere odaklanamıyorum bunları yapmazsam. Yapacağım işlere devam edemiyorum.

Sadece bilgisayar üzerinde mi yaşanıyor bunlar? Günlük hayata bir etkisi oluyor mu?
Evet, düzene önem veriyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı