Okul birinciliği ile liseden mezun olan var mı?

Sistem şöyle sen Bartın Fen Lisesini 1. likle bitirdin ve ODTÜ EE mühendisliğini listenin başına okul birinciliği kontenjanından tercih verdin aynı şekilde senin gibi biri de aynı tercihi verdi ama o Kabataş mezunu ve okulu birincilikle bitirmiş. Sıralamada o senin önüne geçer ve o yerleşir.

Sıralamada o senin önüne geçer ve o yerleşir.
Sıralamada önüne geçerden kastınız nedir? Lisenin önemi yok. Okul birinciliği kontenjanı için ikisi de tercih yaptıysa üniversite puanlarına göre o kontenjana yerleştirilirler. Ben yazdığınızı okuyunca Kabataş'ın lise puanı daha yüksek diye o öğrencinin oraya yerleştiğini anlıyorum.

Her bölümün bir "okul birincisi kontenjanı" vardır. 40-100 kontenjanlı bölümlerin genellikle 2 adet okul birincisi kontenjanı vardır. Siz eğer okul birincisiyseniz ve 40-100 kontenjanlı bir bölümü tercih ettiyseniz önce genel kontenjandan yerleştirme işlemine tabi tutulursunuz. Eğer genel kontenjandan yerleşemezseniz okul birincisi kontenjanından yerleşmeye tabi tutulursunuz. Diyelim ki bir başka okul birincisinin sınav puanı sizden daha iyi, o yerleşir okul birincisi kontenjanından.

Okul birinciliği kontenjanı çok kıymetli bir şey, hele ki meslek lisesi ve kötü anadolu liselerinde okuyanlar için. Biraz şans ve doğru tercihle sizi 50 ila 100 bin kişi ileriye atabilir.

Meslek lisesinde elektrik-elektronik okuyorsanız elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği programlarını tercih ederseniz diploma puanınız ayrıca bir katsayıyla çarpılıp puan olarak eklenir.

Eskiden okul birincilerinin diploma puanı 75 olsa dahi 100 gibi hesaplanıyordu ancak bugün öyle bir şey yok.

Hayır, kendimce kıyaslama yaptım kabataştan 1.likle mezun olan zaten üniversite sınavında ilk 100dedir yani sekmez bu ondan öyle dedim okul 1.leri kendi aralarında sıralaması yüksek olandan düşük olana göre sıralanıyor benim ki kendimce yaptığım kıyaslamaydı anlaşılır diye düşündüm. Eksik yazmışım doğru sadece kendim anlayabiliyorum

Şimdi baktım, verdiğim bu bilgi yanlış. 2017'den itibaren sadece önlisansta ilgili meslek lisesi alanının devamı olan programlar için 0,06 ek puan geliyormuş. Yani sizin 94 diploma notunuz için 94*5 = 470*0,12 = 56,4 puan herkese eklendiği gibi eklenecek ancak üstte bahsettiğim mühendislik programlarında 94*5 = 470*0,06 = 28,2 puan eklenmeyecek. 2 yıllık bazı bölümlerde eklenecek.

Burada sizin alanınızın devamı sayılan 2 yıllık bölümler listelenmiş. Listedeki bölümleri tercih ederseniz 28,2 puan ekleniyor sanırım.

Son düzenleme:
Okuduğum lisede okul birincisi ( 99.5 civarı ortalama ile ) YKS sıralamasında okulda 200. falan olmuştu. Son sıralarda olup onu geçen çok oldu. Genelleme yapılabileceğini sanmıyorum. Son sene ne kadar iyi çalışsan da sınav anı da çok önemli.

Benim okuduğum lise de de Türkiye sayısal 53. sü çıktı ama her 4-5 senede bir böylesi geliyor kabataş bir örnektir bütün baş liseler her sene ilk 100'de en az 2-3 kişi barındırır aldıkları eğitim-öğretim taşrada ki fen liselerinden gerçekten daha üst düzey hem sosyal açıdan hem eğitim açısından üstünler bunu bir aşağılama veya bahane olarak söylemiyorum keşke bütün eğitim organlarımız üst düzey olsa ama o saydığım liselerde okuyanlar daha farklı şekilde yetiştiriyor şahsen benim okuduğum lise de (kendim yaşadığım olaydır) müdüre bir şikayet bildirmeye giderken TYT-AYT netlerimizi sorduktan sonra şikayetimizi dinliyordu eğer istediği sayının altındaysak çok iplemiyordu bizi üstte verdiğim örneğide şöyle özetleyebilirim eğer baş altı bir liseden okul birincisi olarak mezun olup yüksek puanlı bir program tercih verdiyseniz karşınızda ki rakipler baş liselerden olacak ve %80 ihtimalle sizi geçecek. Ha doğrudur belki taşradan biri azim edip çok çalışıp muazzam bir sıralama yapabilir ama gerçek şudur ki medyada bile yüksek kalibrede ki liselerden mezun olup Türkiye'de derece yapanlar değil daha çok köy okullarında zor şartlarda sınavda derece yapanlar haberlere konu olur o da genelde halkı "bakın isteyen zor şartlarda olsa bile yapıyor" algısını yaratmak içindir ama ve lakin hakikatten kaçamayız yüksek kalibreli okulda okuyanlar senin benim gibi kişilerden 3 adım öndedir isteyen istedğini desin ama gerçek budur azim edip daha iyilerini başarabilirsin ama rakibinin harcadığı eforun 3-4 katını harcaman lazım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…