Okul bitince tecil bozuluyor mu?

net bir şekilde bilen var mı? E devlette devam ediyor olarak görünüyor ancak 1 sene de açıktan 2 yıllık bölüm devam ediyor. bu bölüm de bitince ne olacak?
 
özet: Yıl sonuna kadar vaktin var, gidip erteletmen lazım. 2028 yılına kadar tecilin yok.

Eğitim sırasında, eğitim azami süresi kadar teciliniz oluyor. Şu an e-Devlet'te "mezun" olarak görünmesine rağmen, milli savunmada sanki hala eğitime devam ediyormuşçasına "2028" kadar tecilinizi gösteriyor. Nedense askeriye bu bilgileri geç giriyor. O gözüken tarih yıl sonuna doğru değişecek ve size yoklama tarihi verilecek. Mezun olduğunuzda yıl sonuna kadar teciliniz oluyor. Sanırım o tarihe kadar ya da en azından teslim olana kadar askere alma kanunu m.20/3 önlisansanız -a bendi, lisansanız -b bendine göre ama her iki durumda da mezuniyet tarihinizden itibaren iki yıllık tecil ettirebiliyorsunuz. Her ne kadar -a bendinde "ertelenir" ve -b bendinde "istekleri halinde" dese de tahminen -a bendine dahil iseniz bu otomatik tecil edileceği anlamına gelmiyordur, çok büyük olasılık o grupta yer alsanız bile sizin erteleme talebinde bulunmanız gerekiyor. Erteleme işlemi e-Devlet ve askerlik şubesinden yapılabilir.

Eğitime devam ederek erteleme yapmak için ise m.20/2-b'e göre çift ana dal aracılığı ile olabilir.
Ancak m.20/2-a'ya göre "bitirdiği okulun dengi veya daha alt seviyedeki bir öğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez."
Dolaysıyla ön lisanstan mezun olduysanız lisansa;
Lisanstan mezun olduysanız ön lisansa veya lisansa değil, yüksek lisansa geçerek ertelemeye devam edebilirsiniz.
Yüksek lisans sonrası doktora işlerini bilmiyorum. Senin şu an ayrıca açıktan okuduğun 2 yıllık bölümün tecile etkisi yok.

Askerlik süreci de sanırım önce yoklama tarihi veriliyor, o tarihte orada olmazsan yoklama kaçağı oluyorsun. Bir şekilde yakalanırsan askerlik şubeye götürülüyor ve yoklama işlemlerin yapılıp sana teslim olacağın tarih veriliyor. Teslim tarihine de gitmezsen bu sefer kaçak konumuna düşüyorsun. Kaçak iken yakalanırsan kaçak olduğun güne orantılı idari para cezası kesiliyor ve salınıyorsun, zorla alınıp askerliğe götürülmüyorsun. Kaçak dolanıp yakalandıkça idari para cezası. Bu arada yoklama kaçağı olmak buna dahil mi bilmiyorum ama bildiğim kadarı ile kaçak olur veya ceza yersen parasını versen de bedelli yapamıyorsun.
İlgili kaynaklar; askere alma kanunu, msb açıklaması

Bir de şöyle ilginç bir şey ekleyeyim msb açıklamasındaki " (ç) Aynı anda birden fazla öğretim kurumunda öğrenime devam edenlerin askerlikleri, öğrencilikleri bildirildiği sürece mezun oluncaya kadar ya da ilişiği kesilinceye kadar lehine uygun olan okula göre ertelenir." hangi gruptan bahsediyor bir fikrim yok
 

Geri
Yukarı