Okul ses sisteminde parazit var

Samet Karakuş

Hectopat
Yer
Arnavutköy
Daha fazla  
Okulda zil çalmak için bilgisayar kullanmak istiyoruz. Bilgisayarcıdan aldığımız kablo 3.5-3.5mm jack. Yanında 6.35mm dönüştürücü de aldık. Bu kabloyu amfiye taktığımızda bilgisayara güç kablosu takılı olmasa bile parazit yapıyor. Konferans salonundaki amfide stereo desteği var. Aynı amfiyi ve ve stereo destekli kabloyu kullanınca sorun olmuyor. Fakat zil çalınacak amfide stereo desteği olmadığı için tek kanallı jak takıyoruz. Burada parazit oluyor. Sorun kabloda diye düşünüyordum. Telefonu aynı kabloyla bağlayınca parazit yok. Ne yapmamız lazım?

Bu soruyu sorarken aslında bunun cevabını ayni soru içinde kendiniz yazmışsınız zaten. Stereo girişli olan bağlantılar (telefon) veya stereo girişli amfiler bağlanıp stereo uzatma kablosu uçları boşta kalmadığında parazit oluşamadığına göre paraziti oluşturan asıl neden stereo uzatma kablo uçlarının boşta kalmasıdır, bir tarafın kapalı devreli olarak değil açık devreli yapıda kullanılıyor olmasıdır. Bu durumda amfi topraklamasından topraklanmayla parazit sinyalleri toprakla tam topraklanamadığı için bu olumsuz durum oluşabilir, kendi görüşüme göre. Stereo kabloyu mono girişli amfide bir dönüştürücüyle yine stereo girişli olarak (çoklanarak) kullanmak bu olumsuz duruma çözüm olabilir. Kolay gelsin.

Bu soruyu sorarken aslında bunun cevabını ayni soru içinde kendiniz yazmışsınız zaten. Stereo girişli olan bağlantılar (telefon) veya stereo girişli amfiler bağlanıp stereo uzatma kablosu uçları boşta kalmadığında parazit oluşamadığına göre paraziti oluşturan asıl neden stereo uzatma kablo uçlarının boşta kalmasıdır, bir tarafın kapalı devreli olarak değil açık devreli yapıda kullanılıyor olmasıdır. Bu durumda amfi topraklamasından topraklanmayla parazit sinyalleri toprakla tam topraklanamadığı için bu olumsuz durum oluşabilir, kendi görüşüme göre. Stereo kabloyu mono girişli amfide bir dönüştürücüyle yine stereo girişli olarak (çoklanarak) kullanmak bu olumsuz duruma çözüm olabilir. Kolay gelsin.
Ne alınması gerekiyor hocam. Ben tam anlamadım.

Hocam; çıkış uçları boşta ve uzun metrajlarla çıkıştaki uçları açıkta bırakılan ve hiç kullanılmadan amfiye bağlı duran bu fazla amfi giriş kabloları; olası osilasyonlarla bu paraziti oluşturuyor. Stereo sistemli amfide mono kullanımda onları çift hat (stereo) olarak bağlamayın veya sadece mono olarak (tekli) kablo girişini amfiye bağlayın. Diğer hattı amfiden sökerek mutlaka ayırın. Fazladan bir malzeme almanıza gerek yoktur. Çünkü istenmeyen bu paraziti; uçları açıkta olup uzun metrajlarla hiç kullanılmadan amfiye devamlı bağlı kalan uçları boştaki amfi giriş kabloları (stereo sistemin diğer kablosu) oluşturuyor. Kolay gelsin.

Hocam sanırım ben durumu yanlış anlattım. İlk mesajı yazdığımda çok düşünmeye fırsatım olmamıştı. Şimdi Windows 7 kurulu bir pc var. Bir de 6.35mm jack girişi destekleyen bir mikser var. Ben bilgisayardan bu miksere çıkış verdiğimde bir statik gürültü oluyor. Fakat aynı kabloyu bilgisayardan çıkarıp telefona taktığımda herhangi bir parazit yok. En başta bilgisayarın ses kartı bozuk sanmıştım. Fakat aynı bilgisayarı başka bir miksere başka bir kabloyla bağladığımda parazit olmuyor. Parazit yapmayan mikserin üzerinde RCA girişi vardı. İki tane çok kısa kabloyu tek kanala veren bir sistem sanırım stereo oluyor. Ama asıl kullanılacak mikserde bu giriş yok sanırım parazit ondan oluyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı